Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΑρναουτάκης: Πάνω από το ένα τρίτο των ελληνικών ακτών κινδυνεύει από διάβρωση
Ευρωβουλευτής ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Αρναουτάκης: Πάνω από το ένα τρίτο των ελληνικών ακτών κινδυνεύει από διάβρωση

Το ζήτημα της αντιμετώπισης του φαινομένου της διάβρωσης των ελληνικών ακτών, έθεσε με ερώτηση του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ., κ. Σταύρος Αρναουτάκης, τονίζοντας πως πρόκειται για ένα φυσικό φαινόμενο, που επιδεινώνεται όμως με την ανθρώπινη παρέμβαση…

Το ζήτημα της αντιμετώπισης του φαινομένου της διάβρωσης των ελληνικών ακτών, έθεσε με ερώτηση του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ., κ. Σταύρος Αρναουτάκης, τονίζοντας πως πρόκειται<...>για ένα φυσικό φαινόμενο, που επιδεινώνεται όμως με την ανθρώπινη παρέμβαση.

Συγκεκριμένα, με την ερώτηση του κ. Αρναουτάκη ζητείται από την Επιτροπή να γνωστοποιήσει αν διαθέτει πρόσφατες μελέτες για τους κινδύνους της διάβρωσης σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο, το ύψος των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων για τη μελέτη του φαινομένου στις περιόδους 2000-2007 και 2007-2013 και τον τρόπο με τον οποίο προτίθεται να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες, αλλά και τις αρμόδιες αρχές για τους κινδύνους από τη διάβρωση των ακτών.

Ο κ. Σταύρος Δήμας, αρμόδιος Επίτροπος για θέματα Περιβάλλοντος, αναφέρει ότι για το πρόβλημα της διάβρωσης των ακτών εκπονήθηκε πανευρωπαϊκή μελέτη με τίτλο Eurosion, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν το 2004. Σύμφωνα με τη μελέτη αυτή, δεν διατίθενται λεπτομερή στοιχεία για τις κοινωνικές, οικονομικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις του φαινομένου αν και τα προβλήματα διάβρωσης εμφανίζονται στο 28,6% των ελληνικών ακτών. Ο κ. Επίτροπος τονίζει ακόμη πως, σύμφωνα με παλαιότερες μελέτες και εκτιμήσεις, το συνολικό κόστος προστασίας των ελληνικών ακτών από τη διάβρωση ανέρχεται σε 5.377 εκατομμύρια ευρώ για την περίοδο 1990-2020 (περίπου 180 εκατομμύρια ευρώ ετησίως).

Σε σχέση με τους κοινοτικούς πόρους που διατέθηκαν για τη μελέτη του φαινομένου της διάβρωσης κατά την περίοδο 2000-2007, ο κ. Δήμας παραπέμπει στο Ελληνικό Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών ενώ για τη νέα περίοδο 2007-2013 δηλώνει πως πόροι μπορούν να εξασφαλιστούν από το νέο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Περιβάλλον». Ενώ, όμως αναφέρει πως το πρόγραμμα αυτό προβλέπει άξονα προτεραιότητας για την «Πρόληψη και Αντιμετώπιση Περιβαλλοντικού Κινδύνου» χρηματοδοτούμενο με 40 εκατομμύρια ευρώ, παραλείπει, όπως τονίζει ο κ. Αρναουτάκης, να αποσαφηνίσει το ύψος των πόρων που θα διατεθούν αντίστοιχα από την Ελληνική Κυβέρνηση.

Στο πλαίσιο των δράσεων ευαισθητοποίησης των πολιτών, ο κ. Επίτροπος παραθέτει μια σειρά από προγράμματα που χρηματοδοτούνται από κοινοτικούς πόρους, όπως το Copranet, το Beachmed και το ConScience όπου, όμως, όπως σημειώνει ο κ. Δήμας, δεν υπάρχει ελληνική συμμετοχή.

Με αφορμή την απάντηση της Επιτροπής, ο κ. Αρναουτάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Ενώ πάνω από το ένα τέταρτο των ελληνικών ακτών κινδυνεύει από το φαινόμενο της διάβρωσης, είναι αξιοσημείωτο ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν διαθέτει αναλυτικά στοιχεία για την εκτίμηση των κοινωνικών και οικονομικών κινδύνων αλλά και των περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Για την Ελλάδα, τις νησιωτικές και παράκτιες περιοχές της, οι ακτές αποτελούν το σημαντικότερο ίσως κεφάλαιο για ανάπτυξη που κινδυνεύει από ένα ιδιαίτερα ύπουλο εχθρό, ο οποίος δρα αργά προκαλώντας, όμως, μόνιμη και μη αναστρέψιμη καταστροφή.

Η αντιμετώπιση της διάβρωσης απαιτεί μελέτη, ευθύνη, και αποφασιστικότητα για δράσεις που προϋποθέτουν υπομονή και επιμονή και έχουν κόστος. Αυτά τα κρίσιμα χαρακτηριστικά λείπουν από τους σχεδιασμούς της Ελληνικής Κυβέρνησης, όπως αποτυπώνεται ξεκάθαρα στην απάντηση της Επιτροπής. Είναι χρέος μας να καλύψουμε αυτό το κυβερνητικό έλλειμμα και να αγωνιστούμε για την προστασία των ακτών μας διασφαλίζοντας προοπτικές για την βιώσιμη ανάπτυξη των νησιωτικών και παράκτιων περιοχών της χώρας μας».

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024