Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΜεγάλες οι δυνατότητες τουριστικής ανάπτυξης στα Καλάβρυτα
Fam Trip του HAPCO και του Hotel Helmos

Μεγάλες οι δυνατότητες τουριστικής ανάπτυξης στα Καλάβρυτα

ΑΠΟΣΤΟΛΗ – ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ: Σε απόσταση μόλις 200 χλμ. από την Αθήνα τα Καλάβρυτα προσελκύουν ετησίως σημαντικό αριθμό επισκεπτών, με την τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά και τους ιδιώτες επιχειρηματίες να πραγματοποιούν μέρα […]

ΑΠΟΣΤΟΛΗ – ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ: Σε απόσταση μόλις 200 χλμ. από την Αθήνα τα Καλάβρυτα προσελκύουν ετησίως σημαντικό αριθμό επισκεπτών, με την τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά και τους ιδιώτες επιχειρηματίες να πραγματοποιούν μέρα με τη μέρα όλο και μεγαλύτερα βήματα<...>τουριστικής ανάπτυξης, με σεβασμό πάντα στο περιβάλλον. Η ιστορία της μαρτυρικής πόλης των Καλαβρύτων, το χιονοδρομικό κέντρο του Χελμού, η Αγία Λαύρα και το Μέγα Σπήλαιο, σε συνδυασμό με το μαγευτικό Σπήλαιο των Λιμνών, αλλά και το μοναδικό Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος αποτελούν τους κυριότερους πόλους έλξης τουριστών, ο αριθμός των οποίων κορυφώνεται κυρίως κατά τη διάρκεια των Σαββατοκύριακων (10.000 επισκέψεις το Σαβ.-Κυρ.).

Ωστόσο, πέρα από όλα αυτά, τα τελευταία χρόνια τα Καλάβρυτα έχουν αναδειχθεί σε ιδανικό προορισμό επαγγελματικών ταξιδίων, ενώ αξιόλογες προσπάθειες γίνονται στην περιοχή και για την ανάπτυξη του συνεδριακού τουρισμού. Στο πλαίσιο αυτό, ο Σύνδεσμος Ελλήνων Επαγγελματιών Οργανωτών Συνεδρίων (HAPCO) και το ξενοδοχείο Helmos πραγματοποίησαν από 5-7 Οκτωβρίου ένα ταξίδι “εξοικείωσης” και γνωριμίας (Familiarization Trip) με την πόλη και τη γύρω περιοχή των Καλαβρύτων, δίνοντας την ευκαιρία σε στελέχη εταιριών PCO – μελών του HAPCO, αλλά και εκπροσώπους των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης να γνωρίσουν από κοντά τις σημαντικότερες συνεδριακές εγκαταστάσεις και αξιόλογα ξενοδοχεία των Καλαβρύτων, καθώς επίσης και να ξεναγηθούν στα μοναδικά αξιοθέατα της γύρω περιοχής.

Παράλληλα, το Σάββατο, 6 Οκτωβρίου, πραγματοποιήθηκε ημερίδα με θέμα την “Ανάπτυξη του Συνεδριακού και Επαγγελματικού Τουρισμού στα Καλάβρυτα”, την οποία παρακολούθησαν τοπικοί παράγοντες και επιχειρηματίες, καθώς επίσης και όλοι οι συμμετέχοντες. H ημερίδα ξεκίνησε με τον χαιρετισμό του δημάρχου Καλαβρύτων και προέδρου τα τελευταία οκτώ χρόνια του χιονοδρομικού κέντρου, κ. Αθανάσιου Παπαδόπουλου, ο οποίος αναφέρθηκε στα αξιοθέατα που έχει να προσφέρει η περιοχή, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο χιονοδρομικό κέντρο που λειτουργεί σε απόσταση 13 χλμ από την πόλη, καθώς επίσης και στη σημασία για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής του οδοντωτού τρένου που ενώνει το Διακοφτό με τα Καλάβρυτα, υπογραμμίζοντας την άμεση ανάγκη επαναλειτουργίας του.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο δήμαρχος της περιοχής τα Καλάβρυτα μπορούν να αναπτυχθούν περαιτέρω, βασιζόμενα τόσο στην ιστορία της περιοχής, όσο και στο χιονοδρομικό κέντρο. Αναφερόμενος δε στις κλιματικές αλλαγές, που προκάλεσαν προβλήματα την περσινή χρονιά στη λειτουργία του χιονοδρομικού κέντρου, ο δήμαρχος, με την παράλληλη ιδιότητα του προέδρου του κέντρου, δήλωσε αισιόδοξος, εξετάζοντας εναλλακτικές λύσεις για την αντιμετώπιση των κλιματικών προκλήσεων.

“Τα Καλάβρυτα” ανέφερε ο δήμαρχος “μπορούν να αποτέλεσουν στόχο”, αλλά όπως πρόσθεσε μεταξύ άλλων χρειάζεται και ένα καλό συνεδριακό κέντρο, τονίζοντας πως εξετάζει με μεγάλη προσοχή και ενδιαφέρον τις σκέψεις επενδυτών και τοπικών επιχειρηματιών προς την υλοποίηση αυτού του στόχου. “Μακάρι” είπε χαρακτηριστικά “να γίνουν βήματα για την ανάπτυξη του συνεδριακού τουρισμού στην περιοχή”.

Μιλώντας στη συνέχεια για τον οδοντωτό σιδηρόδρομο, που αποτελεί επίσης ένα μοναδικό στοιχείο πολιτιστικής κληρονομιάς των Καλαβρύτων και η λειτουργία του οποίου έχει σταματήσει εδώ και αρκετούς μήνες, ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε στους τοπικούς επιχειρηματίες και φορείς πως πρέπει να διαφυλαχθεί με τον καλύτερο τρόπο, ζητώντας μάλιστα η διοίκηση του να φύγει από την αρμοδιότητα του ΟΣΕ και να περάσει στη τοπική ή περιφερειακή αυτοδιοίκηση, ώστε να αναδειχθεί τουριστικά πιο αποτελεσματικά.

Ευχή το ταξίδι αυτό να αποτελέσει έναυσμα για νέες συνεργασίες, αποσκοπώντας σ` ένα προσοδοφόρο μέλλον τουριστικής ανάπτυξης για την περιοχή των Καλαβρύτων, έκανε στον χαιρετισμό της η Γενική Διευθύντρια του HAPCO, κα Λύντια Μαστρονικολή, ευχαριστώντας θερμά τον ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου Helmos, κ. Μάριο Κουνέλη, για την πρωτοβουλία του, το δήμαρχο Καλαβρύτων για την πολύτιμη συμβολή του, καθώς επίσης και τους υπόλοιπους επιχειρηματίες της περιοχής για τη θερμή φιλοξενία που προσέφεραν στο HAPCO και τους προσκεκλημένους.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Υπεύθυνος Marketing & Επικοινωνίας του HAPCO, κ. Γιάννης Κυπαρισσόπουλος, επισημαίνοντας πως “ο συνεδριακός και επαγγελματικός τουρισμός έχει να επιδείξει ζωτικής σημασίας πλεονεκτήματα για τις τοπικές κοινωνίες, αλλά και για την οικονομική, κοινωνική, εκπαιδευτική και πολιτιστική ανάπτυξη μιας χώρας”. “Παρόλο” ανέφερε μεταξύ άλλων, “που δεν υπάρχουν ακριβή στατιστικά στοιχεία παγκοσμίως ώστε να μπορέσουμε να εκτιμήσουμε με απόλυτη ευστοχία την ανάπτυξη και γενικότερη πορεία του συνεδριακού και επαγγελματικού τουρισμού, τα στοιχεία και τα μεγέθη που μας δίνουν κατά καιρούς ο UNWTO (United Nations World Tourism Organization), o ICCA (International Congress and Convention Association), o MIA (Meetings International Association), o MPI (Meetings Professionals International) και άλλοι διεθνείς οργανισμοί και φορείς του συνεδριακού τουρισμού, φανερώνουν με σχετική επάρκεια και αντιπροσωπευτικότητα την ανάπτυξη του συνεδριακού τουρισμού με μέσο ετήσιο ρυθμό που κυμαίνεται μεταξύ του 5% και 7%.

“Σε κάθε περίπτωση”, κατέληξε “η τοπική κοινωνία θα είναι έτοιμη να προβεί σε έμπρακτη υποστήριξη αυτής της μορφής τουρισμού, μόνο όταν κατανοήσει τα οφέλη και τα ζητήματα που προκύπτουν από τη συνεδριακή δραστηριότητα. Στην πραγματικότητα, η υποστήριξη της τοπικής κοινωνίας είναι ζωτικής σημασίας για τρεις τουλάχιστον λόγους:


  • Η επιτυχία στην οργάνωση και διεξαγωγή των events προϋποθέτει συνεχείς επενδύσεις σε εγκαταστάσεις και marketing, οι οποίες κατά ένα μεγάλο ποσοστό προέρχονται από την τοπική ηγεσία του κάθε τόπου, γεγονός που σημαίνει ότι οι πολιτικοί άρχοντες πρέπει να υποστηρίξουν τους τοπικούς επιχειρηματίες στις συγκεκριμένες επενδύσεις, καθώς επίσης και να προσελκύσουν και ξένους επενδυτές.
  • Η κοινότητα είναι μέρος του γενικότερου προϊόντος, καθώς οι διοργανωτές συνεδρίων και γενικότερα όλων των σημαντικών εκδηλώσεων, προσπαθούν να προσφέρουν μια «συνολική εμπειρία» στους συμμετέχοντες. Αυτό περιλαμβάνει όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τα οποία οι σύνεδροι μπορούν να βιώσουν και να καταναλώσουν εκτός των συνεδριακών αιθουσών κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στον προορισμό.
  • Είναι σημαντικό να καταλάβουμε επίσης ότι τα events ενδέχεται να έχουν και επιπτώσεις στην καθημερινότητα της τοπικής κοινωνίας, από αυξημένη κυκλοφορία μέχρι κλείσιμο δρόμων για κάποια ειδική εκδήλωση. Στις περιπτώσεις αυτές, οι οργανωτές θα προτιμήσουν μια κοινότητα που κατανοεί και συνειδητοποιεί τα ευρύτερα οφέλη μιας τέτοιας διοργάνωσης, από έναν προορισμό που «δυσανασχετεί» από τις τυχόν δυσκολίες που μπορεί να προκύψουν.

Η ημερίδα έκλεισε με παρουσίαση του ξενοδοχείου Helmos από τον ιδιοκτήτη του, κ. Μάριο Κουνέλη, ο οποίος αναφέρθηκε στις δυνατότητες της περιοχής για διοργάνωση Μeetings, Ιncentives & Εvents, προβάλλοντας στη συνέχεια ένα ολιγόλεπτο βίντεο για την ομαδική δραστηριότητα που διοργανώνει το ξενοδοχείο και τείνει να γίνει θεσμός, “Το Κυνήγι του Χελμού”. Φέτος, η δραστηριότητα αυτή θα πραγματοποιηθεί για τρίτη συνεχή χρονιά από 19 – 21 Οκτωβρίου, συγκεντρώνοντας για ακόμη μια φορά λάτρεις της περιοχής, που προτιμούν τα παιχνίδια στη φύση και πιο συγκεκριμένα στο βουνό.

Με την ολοκλήρωση της ημερίδας, οι καλεσμένοι του HAPCO και του ξενοδοχείου Helmos πραγματοποίησαν επίσκεψη στο Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος με προσωπική ξενάγηση από το δήμαρχο, ενώ το απόγευμα επισκέφτηκαν τη πόλη και χώρους, όπως το Αρχοντικό Παλαιολογίνας και τα ξενοδοχεία Λήδα και Fiday Suites, που συνεργάστηκαν επίσης για τη φιλοξενία των καλεσμένων.

Την Κυριακή το πρωί πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στον Τόπο Θυσίας, το σημείο της εκτέλεσης των αρρένων κατοίκων της περιοχής από τα γερμανικά στρατεύματα της κατοχής (13-12-1943), που βρίσκεται ανατολικά της πόλης των Καλαβρύτων (500 μ. από το κέντρο), το Σπήλαιο των Λιμνών, αλλά και ξενάγηση στους χώρους και την αίθουσα εκδηλώσεων του Grand Chalet που βρίσκεται στο Μέγα Σπήλαιο, αποχαιρετώντας οι καλεσμένοι την πόλη των Καλαβρύτων με τις καλύτερες εντυπώσεις.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
Ετικέτες
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024