Τελευταία νέα
ΑρχικήΠεριβάλλονΦορείςΛεβέντης: Με καταστροφή απειλούνται οι υγροβιότοποι στα νησιά του Αιγαίου
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς

Λεβέντης: Με καταστροφή απειλούνται οι υγροβιότοποι στα νησιά του Αιγαίου

Με υποβάθμιση και καταστροφή, εξαιτίας της άναρχης τουριστικής και οικιστικής ανάπτυξης, της υπερβόσκησης καθώς και του παράνομου κυνηγιού απειλούνται διακόσιοι υγροβιότοποι στα νησιά του Αιγαίου, αρκετοί από τους οποίους φιλοξενούν σπάνια και μοναδικά στον κόσμο είδη χλωρίδας και πανίδας, όπως ανέφερε ο βουλευτής Αττικής..

Με υποβάθμιση και καταστροφή, εξαιτίας της άναρχης τουριστικής και οικιστικής ανάπτυξης, της υπερβόσκησης καθώς και του παράνομου κυνηγιού απειλούνται διακόσιοι υγροβιότοποι στα νησιά του Αιγαίου, αρκετοί από τους οποίους φιλοξενούν σπάνια<...>και μοναδικά στον κόσμο είδη χλωρίδας και πανίδας, όπως ανέφερε ο βουλευτής Αττικής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., κ. Θανάσης Λεβέντης, σε ερώτηση του προς τους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ και Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής.

“Το 75% των υγροβιοτόπων του Αιγαίου” τόνισε “χρησιμοποιείται από τους ανθρώπους χωρίς συνετή διαχείριση παρά το ότι οι μισοί από αυτούς εμπίπτουν σε κάποιο θεσμικό καθεστώς προστασίας. Οι συνήθεις χρήσεις, χωρίς όμως σχεδιασμό ή μέτρα προστασίας, είναι η άρδευση, η ύδρευση, το κυνήγι και η κτηνοτροφία. Αυτά συμβαίνουν ακόμα και σε υγροβιότοπους, που βρίσκονται υπό καθεστώς πλήρους προστασίας. Για παράδειγμα ο 930 στρεμμάτων έκτασης υγροβιότοπος στο Τιγκάκι της Κω όπου συχνάζουν φλαμίγκος, χελώνες καρέτα-καρέτα, υπέστη σοβαρές αλλοιώσεις από μπαζώματα, οικοδομικές εργασίες, διάνοιξη δρόμων, ανεγέρσεις ξενοδοχείων και εκχερσώσεις”.

Ειδικότερα, ο κ. Λεβέντης απεύθυνε στους κ.κ. υπουργούς τα ακόλουθα ερωτήματα:


  1. Πόσοι είναι σήμερα οι υγροβιότοποι στα νησιά του Αιγαίου ανεξάρτητα αν καλύπτονται από κάποιο καθεστώς προστασίας;
  2. Τι μέτρα σκοπεύουν να πάρουν για την άμεση προστασία του οικοσυστήματος των υγροβιοτόπων;

  3. Σε περιπτώσεις σοβαρών αλλοιώσεων του φυσικού περιβάλλοντος των υγροβιοτόπων, θα εφαρμοστούν μέτρα προστασίας των, αλλά και τιμωρίας όσων επιτήδειων έχουν επωφεληθεί με σκοπό το υπέρμετρο κέρδος εις βάρος του περιβάλλοντος και των σπάνιων οικοσυστημάτων;

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

Ετικέτες
29/03/2024
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024