Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς

Λεβέντης: Με καταστροφή απειλούνται οι υγροβιότοποι στα νησιά του Αιγαίου

Βίκυ Καραντζαβέλου - 10 Οκτώβριος 2007, 00:00

Με υποβάθμιση και καταστροφή, εξαιτίας της άναρχης τουριστικής και οικιστικής ανάπτυξης, της υπερβόσκησης καθώς και του παράνομου κυνηγιού απειλούνται διακόσιοι υγροβιότοποι στα νησιά του Αιγαίου, αρκετοί από τους οποίους φιλοξενούν σπάνια και μοναδικά στον κόσμο είδη χλωρίδας και πανίδας, όπως ανέφερε ο βουλευτής Αττικής..

Με υποβάθμιση και καταστροφή, εξαιτίας της άναρχης τουριστικής και οικιστικής ανάπτυξης, της υπερβόσκησης καθώς και του παράνομου κυνηγιού απειλούνται διακόσιοι υγροβιότοποι στα νησιά του Αιγαίου, αρκετοί από τους οποίους φιλοξενούν σπάνια<...>

και μοναδικά στον κόσμο είδη χλωρίδας και πανίδας, όπως ανέφερε ο βουλευτής Αττικής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., κ. Θανάσης Λεβέντης, σε ερώτηση του προς τους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ και Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής.

“Το 75% των υγροβιοτόπων του Αιγαίου” τόνισε “χρησιμοποιείται από τους ανθρώπους χωρίς συνετή διαχείριση παρά το ότι οι μισοί από αυτούς εμπίπτουν σε κάποιο θεσμικό καθεστώς προστασίας. Οι συνήθεις χρήσεις, χωρίς όμως σχεδιασμό ή μέτρα προστασίας, είναι η άρδευση, η ύδρευση, το κυνήγι και η κτηνοτροφία. Αυτά συμβαίνουν ακόμα και σε υγροβιότοπους, που βρίσκονται υπό καθεστώς πλήρους προστασίας. Για παράδειγμα ο 930 στρεμμάτων έκτασης υγροβιότοπος στο Τιγκάκι της Κω όπου συχνάζουν φλαμίγκος, χελώνες καρέτα-καρέτα, υπέστη σοβαρές αλλοιώσεις από μπαζώματα, οικοδομικές εργασίες, διάνοιξη δρόμων, ανεγέρσεις ξενοδοχείων και εκχερσώσεις”.

Ειδικότερα, ο κ. Λεβέντης απεύθυνε στους κ.κ. υπουργούς τα ακόλουθα

ερωτήματα:
  1. Πόσοι είναι σήμερα οι υγροβιότοποι στα νησιά του Αιγαίου ανεξάρτητα αν καλύπτονται από κάποιο καθεστώς προστασίας;
  2. Τι μέτρα σκοπεύουν να πάρουν για την άμεση προστασία του οικοσυστήματος των υγροβιοτόπων;
  3. Σε περιπτώσεις σοβαρών αλλοιώσεων του φυσικού περιβάλλοντος των υγροβιοτόπων, θα εφαρμοστούν μέτρα προστασίας των, αλλά και τιμωρίας όσων επιτήδειων έχουν επωφεληθεί με σκοπό το υπέρμετρο κέρδος εις βάρος του περιβάλλοντος και των σπάνιων οικοσυστημάτων;

|
Share |
Σχολίασε κι εσύ...
* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

↑ top