Τελευταία νέα
ΑρχικήΠεριβάλλονΦορείςΕρώτηση για τη διασυνοριακή συνεργασία με σκοπό την προστασία υγροβιοτόπων
Κ.Ο. ΠΑ.ΣΟ.Κ. στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Ερώτηση για τη διασυνοριακή συνεργασία με σκοπό την προστασία υγροβιοτόπων

Ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με την εφαρμογή της Οδηγίας – Πλαίσιο για τα ύδατα 2000/60/ΕΕ και την ανάπτυξη διασυνοριακής συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και των γειτονικών της χωρών για την από κοινού προστασία των υγροβιότοπων, κατέθεσαν οι ευρωβουλευτές του ΠΑ.ΣΟ.Κ., κ. Ε. Τζαμπάζη και κ. Α. Ποδηματά

Ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με την εφαρμογή της Οδηγίας – Πλαίσιο για τα ύδατα 2000/60/ΕΕ και την ανάπτυξη διασυνοριακής συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και των γειτονικών της χωρών για την από κοινού προστασία των υγροβιότοπων, κατέθεσαν<...>οι ευρωβουλευτές του ΠΑ.ΣΟ.Κ., κ. Ε. Τζαμπάζη και κ. Α. Ποδηματά.

Για την κατάρτιση της ερώτησης ελήφθησαν υπ’ όψιν οι υποχρεώσεις που προκύπτουν από τις απαιτήσεις της Οδηγίας 2000/60/ΕΕ για το συντονισμό των διοικητικών ρυθμίσεων σε περιοχές διεθνούς λεκάνης απορροής ποταμού και την κατάρτιση των απαιτούμενων σχεδίων διαχείρισης, όπως επίσης και η στρατηγική των προγραμμάτων διασυνοριακής συνεργασίας, τα οποία ενισχύουν πράξεις που εξυπηρετούν διεθνείς συμφωνίες για το περιβάλλον, το 6ο Πρόγραμμα Δράσης για το Περιβάλλον, την αντιμετώπιση διασυνοριακών περιβαλλοντικών προβλημάτων υψηλής προτεραιότητας και την ορθολογική διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών.

Οι ευρωβουλευτές ζητούν από την Επιτροπή να τις ενημερώσει σχετικά με την πορεία διασυνοριακής συνεργασίας για τη θέσπιση διεθνών σχεδίων διαχείρισης λεκάνης απορροής ποταμού, την αξιοποίηση πόρων από τα διασυνοριακά προγράμματα INTERREG ΙΙΙ Α και CARDS της προγραμματικής περιόδου 2000-2006, με σκοπό την ανάπτυξη σχέσεων συνεργασίας, τη μεταφορά τεχνογνωσίας για την προστασία και τη διαχείριση προστατευόμενων περιοχών σε διασυνοριακό επίπεδο, καθώς και για τη στρατηγική του Μέσου Προενταξιακής Βοήθειας και τις μελλοντικές κινήσεις για τη διασφάλιση της ποιότητας των υδάτων στα κράτη-μέλη, Ελλάδα και Βουλγαρία.

«Σύμφωνα με επιστημονικές παρατηρήσεις, ελλείψεις σημειώνονται στα συστήματα παρακολούθησης της ρύπανσης στα προστατευόμενα από το θεσμικό πλαίσιο NATURA 2000 οικοσυστήματα των Δέλτα του Αξιού, του Νέστου και του Έβρου, καθώς και των λιμνών Πρέσπες και Βιστωνίδα, ενώ σύμφωνα με δημοσιεύματα στον τύπο οι παραγωγικές δραστηριότητες στις ευρύτερες περιοχές τους παραμένουν ανεξέλεγκτες” ανέφεραν χαρακτηριστικά οι ευρωβουλευτές του ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι αστικά και βιομηχανικά απόβλητα και στραγγίσματα από καλλιέργειες που περιέχουν μεγάλες ποσότητες υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων από τις όμορες χώρες καταλήγουν μέσω των ποτάμιων δικτύων στους παραπάνω υγροβιότοπους της Βόρειας Ελλάδας, ρώτησαν την Επιτροπή:


  • Έχουν αναλάβει έως σήμερα οι αρμόδιες ελληνικές αρχές την ευθύνη συντονισμού των όμορων κρατών για τη σύσταση ενός ενιαίου σχεδίου προστασίας και διαχείρισης των οικοσυστημάτων αυτών; Πώς προτίθεται η Επιτροπή να εξασφαλίσει την ολοκλήρωση του εν λόγω σχεδίου και σε ποιο χρονικό ορίζοντα;
  • Στα πλαίσια του προγράμματος διασυνοριακής συνεργασίας INTERREG ΙΙΙ Α και CARDS, τι ποσοστό των έργων που χρηματοδοτήθηκαν από το Μέτρο 3.2 «Προστασία, ανάδειξη και διαχείριση φυσικού περιβάλλοντος» στόχευαν στην ενιαία προστασία και κοινή παρακολούθηση των διασυνοριακών οικοσυστημάτων; Πώς διαμορφώνονται τα εν λόγω ποσοστά για την Ελλάδα, την Αλβανία, την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και τη Βουλγαρία και ποιο το ακριβές ποσό που διατέθηκε στους τελικούς δικαιούχους κάθε χώρας χωριστά κατά έτος;
  • Πώς προτίθεται η Επιτροπή να ελέγξει τα συστήματα παρακολούθησης και ελέγχου της ποιότητας των υδάτων στα κράτη-μέλη, Ελλάδα και Βουλγαρία; Με ποιους τρόπους η Επιτροπή θα ενθαρρύνει την υποψήφια προς ένταξη χώρα, τη Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και την εν δυνάμει υποψήφια χώρα, την Αλβανία να συμμορφωθούν με το περιβαλλοντικό κοινοτικό κεκτημένο; Πώς σκοπεύει το Μέσο Προενταξιακής Βοήθειας να ενισχύσει τη διασυνοριακή συνεργασία για το εν λόγω ζήτημα;

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

29/03/2024
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024