Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size
Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος

Ολέθριο πλήγμα στον τουρισμό η αύξηση του ΦΠΑ

Δώρα Σγάρτσου - 18 Οκτώβριος 2007, 00:00

Το τελευταίο διάστημα, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, αναφέρουν συνεχώς προθέσεις ή σκέψεις της κυβέρνησης για την αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ. Οι φήμες μάλιστα επιμένουν, παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις των αρμόδιων πολιτικών παραγόντων. Πιθανή εφαρμογή όμως μιας τέτοιας δημοσιονομικής πολιτικής θα αποτελέσει, κατά το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος - ΞΕΕ...

Το τελευταίο διάστημα, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, αναφέρουν συνεχώς προθέσεις ή σκέψεις της κυβέρνησης για την αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ. Οι φήμες μάλιστα επιμένουν, παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις των αρμόδιων πολιτικών παραγόντων. Πιθανή εφαρμογή<...>

όμως μιας τέτοιας δημοσιονομικής πολιτικής θα αποτελέσει, κατά το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος - ΞΕΕ, ισχυρότατο πλήγμα όχι μόνο για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και τον ελληνικό τουρισμό, αλλά και για το σύνολο της ελληνικής οικονομίας, αφού η ανταγωνιστικότητά της εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από την καλή πορεία των τουριστικών μεγεθών”.

Ο ξενοδοχειακός κλάδος καταβάλλει απεγνωσμένες προσπάθειες, συμπιέζοντας τις τιμές πώλησης του ξενοδοχειακού προϊόντος,  προκειμένου να παραμείνει ανταγωνιστικός σε μια παγκοσμιοποιημένη τουριστική αγορά, όπου όλες οι μεσογειακές χώρες εντός και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης πλειοδοτούν σε ελκυστικές προσφορές απέναντι στους tour operators.
 
Επειδή η χώρα μας θεωρείται ακριβή για το προϊόν που προσφέρει και έχει εξαντληθεί η δυναμική της πολιτικής εκπτώσεων και προσφορών που εφαρμόζει ο κλάδος, οι ξενοδόχοι ευελπιστούσαν με την ανανέωση της εντολής στην κυβέρνηση, το Υπουργείο Οικονομίας να λάβει μέτρα ελάφρυνσης του λειτουργικού κόστους και όχι να τους επιρρίψει νέα φορολογικά βάρη.

Σημειώνεται ότι ο ΦΠΑ είναι στην ουσία φόρος επιρριπτόμενος στην ξενοδοχειακή επιχείρηση και όχι στον καταναλωτή, δεδομένου ότι οι τιμές διάθεσης των προϊόντων τους καθορίζονται από το διεθνή ανταγωνισμό. Αυτός άλλωστε είναι ο λόγος που το ΞΕΕ είχε προτείνει και στο παρελθόν τη μείωση του ΦΠΑ για τις υπηρεσίες διαμονής σε χαμηλότερα επίπεδα, αντίστοιχα με αυτά που επιβαρύνονται οι ίδιες υπηρεσίες στις ανταγωνίστριες χώρες (Ισπανία 7%, Πορτογαλία 5%, Γαλλία 5,5%, Μάλτα 5% και άλλες).

Γι΄ αυτούς τους λόγους, το ΞΕΕ καλεί τους αρμόδιους παράγοντες της Πολιτείας να διαψεύσουν κατηγορηματικά τα εν λόγω δημοσιεύματα για την αποκατάσταση του ήρεμου κλίματος, που έχει απόλυτη ανάγκη η ελληνική τουριστική βιομηχανία.

|
Share |
Σχολίασε κι εσύ...
* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

↑ top