Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size
Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων

Αρνητικές οι επιπτώσεις στην τουριστική οικονομία από ενδεχόμενη αύξηση του ΦΠΑ

Δώρα Σγάρτσου - 18 Οκτώβριος 2007, 00:00

Ενδεχόμενη αύξηση του ΦΠΑ θα έχει ως αποτέλεσμα αρνητικές επιπτώσεις στην τουριστική οικονομία, αλλά και στην οικονομία γενικά, όπως επισημαίνει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων - ΣΕΤΕ, καθώς θα επιβαρύνει δραματικά το ήδη υψηλό κόστος λειτουργίας των τουριστικών επιχειρήσεων, επηρεάζοντας παράλληλα αρνητικά μια σειρά δραστηριοτήτων...

Ενδεχόμενη αύξηση του ΦΠΑ θα έχει ως αποτέλεσμα αρνητικές επιπτώσεις στην τουριστική οικονομία, αλλά και στην οικονομία γενικά, όπως επισημαίνει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων - ΣΕΤΕ, καθώς θα επιβαρύνει δραματικά<...>

το ήδη υψηλό κόστος λειτουργίας των τουριστικών επιχειρήσεων, επηρεάζοντας παράλληλα αρνητικά μια σειρά δραστηριοτήτων στην ευρύτερη οικονομία, που εξαρτώνται άμεσα από την τουριστική κίνηση.

Χαρακτηριστικά μάλιστα ο ΣΕΤΕ αναφέρει πως ενδεχόμενη αύξηση του ΦΠΑ μπορεί μεν να δώσει πρόσκαιρη ανάσα στα έσοδα του Δημοσίου, αλλά μεσομακροπρόθεσμα θα οδηγήσει σε περαιτέρω συρρίκνωση των φορολογικών εσόδων του, λόγω της μείωσης της ανταγωνιστικότητος του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, η οποία δέχεται ήδη εντονότατες πιέσεις, λόγω της συνεχούς ανατίμησης του Ευρώ και των συντελεστών του κόστους παραγωγής”.

Είναι γνωστό ότι η σημερινή δυσμενέστερη από ποτέ ισοτιμία του Ευρώ με το δολάριο, καθιστά τους εντός Ευρωζώνης προορισμούς, άρα και την Ελλάδα, πολύ ακριβότερους, συνεπώς λιγότερο ανταγωνιστικούς σε σχέση με τους εκτός Ευρωζώνης προορισμούς. Το πρόβλημα αυτό εκδηλώνεται τόσο με τη μειωμένη επιθυμία των μη Ευρωπαίων να επισκεφτούν την Ευρώπη, όσο και κυρίως με την αυξημένη επιθυμία των Ευρωπαίων να κάνουν τις διακοπές τους εκτός Ευρωζώνης.

Ειδικά για την τουριστική οικονομία, πρέπει, σύμφωνα με τον ΣΕΤΕ, να ληφθεί υπόψη ότι τα συμβόλαια της συντριπτικής πλειοψηφίας των ελληνικών τουριστικών επιχειρήσεων με τους Tour Operators, υπογράφονται κάθε χρόνο από τις αρχές του προηγούμενου καλοκαιριού και είναι απόλυτα δεσμευτικά, πράγμα που σημαίνει ότι η αύξηση του ΦΠΑ θα επιβαρύνει εξ` ολοκλήρου το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων αυτών. Για το θέμα αυτό ο ΣΕΤΕ έχει ήδη πρόσφατα ενημερώσει γραπτά τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών εκφράζοντας την πλήρη αντίθεσή του για οποιαδήποτε αύξηση του ΦΠΑ και ιδιαίτερα την εποχή αυτή.

“Η ανάπτυξη της οικονομίας γενικά και του τουρισμού ειδικότερα χρειάζεται ένα σταθερό φορολογικό κλίμα, για το οποίο η Κυβέρνηση προεκλογικά είχε ρητά δεσμευθεί” καταλήγει ο ΣΕΤΕ, καλώντας την κυβέρνηση να τηρήσει τη δέσμευσή της, αποφεύγοντας αιφνιδιασμούς, που μόνο αρνητικές επιπτώσεις για όλους μπορούν να επιφέρουν.

|
Share |
Σχολίασε κι εσύ...
* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

↑ top