Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size
Ευρωβουλευτής Ν.Δ.

Γκλαβάκης: Απροστάτευτο αρχαιολογικό μουσείο η Μεσόγειος

Θοδωρής Κουμέλης - 22 October 2007, 00:00

Την ανησυχία του για την προστασία των αρχαιοτήτων του βυθού εξέφρασε ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ., κ. Ι. Γκλαβάκης, καταθέτοντας σχετική ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Όπως ο ίδιος ανέφερε, "η Μεσόγειος μοιάζει με ένα απροστάτευτο αρχαιολογικό μουσείο"...

Την ανησυχία του για την προστασία των αρχαιοτήτων του βυθού εξέφρασε ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ., κ. Ι. Γκλαβάκης, καταθέτοντας σχετική ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Όπως ο ίδιος ανέφερε, ”η Μεσόγειος μοιάζει<...>

με ένα απροστάτευτο αρχαιολογικό μουσείο”. Ειδικότερα στην Ελλάδα, η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων συνεργαζόμενη με το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών εντόπισε τα τελευταία χρόνια συνολικά 25 ναυάγια. Οι ειδικοί όμως υπολογίζουν ότι οι ελληνικές θάλασσες κρύβουν περισσότερα από 1.000.

Είναι γεγονός ότι στον βυθό δεν είναι εύκολο να προστατευτούν οι αρχαιολογικοί θησαυροί. Οι ενάλιοι χώροι δεν μπορούν να φυλαχτούν όπως οι χερσαίοι. Επιπλέον, δεν υπάρχουν μόνον οι επίσημα αναγνωρισμένοι αρχαιολογικοί χώροι στο βυθό που κρύβουν θησαυρούς, αλλά και άλλοι που δεν έχουν ακόμη οριοθετηθεί. Δεν πρέπει τέλος να παραβλέψει κανείς, κατά τον κ. Γκλαβάκη, ότι τα αρχαία ναυάγια με τα φορτία τους, τα ιστορικά τους κειμήλια και αντικείμενα χρυσών αιώνων, είναι εκτεθειμένα στις ορέξεις κάθε αρχαιοκάπηλου που ξέρει να καταδύεται.

”Σε μια εποχή που υπάρχει έντονη ανησυχία για την επιστροφή στη χώρα μας αρχαιολογικών θησαυρών, όπως τα γλυπτά του Παρθενώνα”, τόνισε ο ευρωβουλευτής έχουμε χρέος και πρέπει να αφυπνιστούμε για τη διαφύλαξη των υποβρύχιων θησαυρών που αποτελούν μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς μας.

”Αυτός είναι ο λόγος”, κατέληξε ο κ. Γκλαβάκης, ”που με ώθησε να ζητήσω από την Επιτροπή να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να διασφαλιστεί η αστυνόμευση, όχι μόνο των αρχαιολογικών υποβρύχιων θέσεων από παραβάσεις, αλλά και εκείνων που αφορούν στο φυσικό πλούτο των οικοσυστημάτων που κινδυνεύουν από τη χρήση νέων τεχνολογιών για παράνομη δραστηριότητα, όπως για παράδειγμα βαθυσκάφους”.

|
Share |
Σχολίασε κι εσύ...
* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

↑ top