Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΓκλαβάκης: Απροστάτευτο αρχαιολογικό μουσείο η Μεσόγειος
Ευρωβουλευτής Ν.Δ.

Γκλαβάκης: Απροστάτευτο αρχαιολογικό μουσείο η Μεσόγειος

Την ανησυχία του για την προστασία των αρχαιοτήτων του βυθού εξέφρασε ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ., κ. Ι. Γκλαβάκης, καταθέτοντας σχετική ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Όπως ο ίδιος ανέφερε, “η Μεσόγειος μοιάζει με ένα απροστάτευτο αρχαιολογικό μουσείο”

Την ανησυχία του για την προστασία των αρχαιοτήτων του βυθού εξέφρασε ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ., κ. Ι. Γκλαβάκης, καταθέτοντας σχετική ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Όπως ο ίδιος ανέφερε, “η Μεσόγειος μοιάζει<...>με ένα απροστάτευτο αρχαιολογικό μουσείο”. Ειδικότερα στην Ελλάδα, η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων συνεργαζόμενη με το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών εντόπισε τα τελευταία χρόνια συνολικά 25 ναυάγια. Οι ειδικοί όμως υπολογίζουν ότι οι ελληνικές θάλασσες κρύβουν περισσότερα από 1.000.

Είναι γεγονός ότι στον βυθό δεν είναι εύκολο να προστατευτούν οι αρχαιολογικοί θησαυροί. Οι ενάλιοι χώροι δεν μπορούν να φυλαχτούν όπως οι χερσαίοι. Επιπλέον, δεν υπάρχουν μόνον οι επίσημα αναγνωρισμένοι αρχαιολογικοί χώροι στο βυθό που κρύβουν θησαυρούς, αλλά και άλλοι που δεν έχουν ακόμη οριοθετηθεί. Δεν πρέπει τέλος να παραβλέψει κανείς, κατά τον κ. Γκλαβάκη, ότι τα αρχαία ναυάγια με τα φορτία τους, τα ιστορικά τους κειμήλια και αντικείμενα χρυσών αιώνων, είναι εκτεθειμένα στις ορέξεις κάθε αρχαιοκάπηλου που ξέρει να καταδύεται.

“Σε μια εποχή που υπάρχει έντονη ανησυχία για την επιστροφή στη χώρα μας αρχαιολογικών θησαυρών, όπως τα γλυπτά του Παρθενώνα”, τόνισε ο ευρωβουλευτής έχουμε χρέος και πρέπει να αφυπνιστούμε για τη διαφύλαξη των υποβρύχιων θησαυρών που αποτελούν μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς μας.

“Αυτός είναι ο λόγος”, κατέληξε ο κ. Γκλαβάκης, “που με ώθησε να ζητήσω από την Επιτροπή να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να διασφαλιστεί η αστυνόμευση, όχι μόνο των αρχαιολογικών υποβρύχιων θέσεων από παραβάσεις, αλλά και εκείνων που αφορούν στο φυσικό πλούτο των οικοσυστημάτων που κινδυνεύουν από τη χρήση νέων τεχνολογιών για παράνομη δραστηριότητα, όπως για παράδειγμα βαθυσκάφους”.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024