Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΣτο στόχαστρο της Κομισιόν οι εμπρησμοί δασών
Ερώτηση Παπαστάμκου

Στο στόχαστρο της Κομισιόν οι εμπρησμοί δασών

Η Κομισιόν αντιμετωπίζει θετικά την ενδεχομένη τροποποίηση της οδηγίας σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος μέσω ποινικού δικαίου από το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που θα αποβλέπουν στην αναβάθμιση […]

Η Κομισιόν αντιμετωπίζει θετικά την ενδεχομένη τροποποίηση της οδηγίας σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος μέσω ποινικού δικαίου από το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που θα αποβλέπουν στην αναβάθμιση των προβλέψεων<...>που αφορούν σε εμπρησμούς δασών. Η απάντηση του Επιτρόπου για το Περιβάλλον, κ. Σταύρου Δήμα, προς τον Ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Καθηγητή κ. Γιώργο Παπαστάμκο αναφέρει συγκεκριμένα ότι “η καταστροφή των δασών στη νότια Ευρώπη που προκλήθηκε από εμπρησμούς υπογραμμίζει για άλλη μία φορά τη σημασία της ταχύτερης δυνατής έκδοσης της προτεινόμενης οδηγίας”.

Σκοπός της προτεινόμενης οδηγίας είναι να εξασφαλιστεί ότι τα σοβαρότερα περιβαλλοντικά αδικήματα θεωρούνται ως ποινικά αδικήματα σε όλα τα κράτη μέλη και υπόκεινται σε αποτελεσματικές, αναλογικές και αποτρεπτικές κυρώσεις. Ο κ. Παπαστάμκος με την ερώτηση του προς την Επιτροπή ζήτησε να πληροφορηθεί αν εμπίπτει στο ρυθμιστικό πεδίο της εν λόγω οδηγίας και η περίπτωση των εμπρησμών δασών.

Η Κομισιόν θεωρεί ότι η προτεινόμενη οδηγία δεν παραπέμπει κατ` ανάγκη στον εμπρησμό. Ωστόσο, ο κατάλογος των ποινικών αδικημάτων που περιέχεται στο άρθρο 3 της προτεινόμενης οδηγίας περιλαμβάνει και την παράνομη και ουσιαστική υποβάθμιση προστατευόμενου οικολογικού ενδιαιτήματος. Κατά συνέπεια, κατά την άποψη της Κομισιόν, “υπάγονται στο εν λόγω αδίκημα οι εμπρησμοί δασών τα οποία προστατεύονται από τη νομοθεσία περί προστασίας της φύσης, η οποία μεταφέρει την εν λόγω διάταξη στις έννομες τάξεις των κρατών μελών”.

Σημειώνεται, τέλος, ότι η εν λόγω οδηγία βρίσκεται στο στάδιο της διαβούλευσης μεταξύ Συμβουλίου και Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024