Τελευταία νέα
ΑρχικήΕκθέσειςΣπηλιωτόπουλος: Η ισόρροπη ανάπτυξη αποτελεί εθνική προτεραιότητα
8ο Συνέδριο & Έκθεση PRODEXPO

Σπηλιωτόπουλος: Η ισόρροπη ανάπτυξη αποτελεί εθνική προτεραιότητα

Ξεκαθαρίζοντας πως για την χώρα μας η ισόρροπη ανάπτυξη αποτελεί εθνική προτεραιότητα, αλλά και βασικό άξονα της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας ξεκίνησε χτες βράδυ την ομιλία του στο 8ο Συνέδριο & Έκθεση για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας PRODEXPO με θέμα την “Τουριστική υποδομή της χώρας”

Ξεκαθαρίζοντας πως για την χώρα μας η ισόρροπη ανάπτυξη αποτελεί εθνική προτεραιότητα, αλλά και βασικό άξονα της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας ξεκίνησε χτες βράδυ την ομιλία του στο 8ο Συνέδριο & Έκθεση<...>για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας PRODEXPO με θέμα την “Τουριστική υποδομή της χώρας” ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης, κ. `Αρης Σπηλιωτόπουλος.

“Η Τουριστική Ανάπτυξη” συνέχισε “αποτελεί από τους λίγους τομείς που μπορεί να προσφέρει απτό και μετρήσιμο αποτέλεσμα στην ελληνική οικονομία” αφού όπως εξήγησε: “Γνωρίζουμε, πως ο Τουρισμός αποτελεί στις μέρες μας την πλέον αναπτυσσόμενη οικονομική δραστηριότητα στον πλανήτη. Το 2020, ο παγκόσμιος τουρισμός – σε αριθμό αφίξεων- θα είναι διπλάσιος από τον σημερινό. Σε 12 χρόνια, από σήμερα, ενάμιση δισεκατομμύριο άνθρωποι θα επισκεφθούν κάποια άλλη χώρα ως επισκέπτες. Ο εθνικός μας στόχος είναι να κερδίσουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς. Να εδραιωθούμε μεταξύ των κορυφαίων προορισμών, και να αναδείξουμε την Ελλάδα, ως παγκόσμια δύναμη του τουριστικού χάρτη. Και αν σε όλα αυτά, συνυπολογισθεί και ο εσωτερικός τουρισμός, το μεγάλο ερώτημα που προκύπτει είναι: με ποιές Τουριστικές Υποδομές, με ποιες νέες Επενδύσεις, με ποια νέα έργα, θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στην μεγάλη διεθνή πρόκληση, και πως θα ανταγωνισθούμε γειτονικές χώρες, εξίσου μοναδικές σε ομορφιά και σε πολιτιστικό πλούτο;”.

Συνεπώς, κατέληξε, βασικός και άμεσος άξονας δράσης του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης αποτελεί η υλοποίηση νέων επενδύσεων και η προσέλκυση μεγάλων επενδυτικών κεφαλαίων. “Αυτό σημαίνει ότι χρειαζόμαστε ευέλικτο θεσμικό πλαίσιο, σταθερό φορολογικό σύστημα και ταχύρρυθμες διαδικασίες εγκρίσεων και αδειοδοτήσεων. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται αναδιάρθρωση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος και στροφή προς σύγχρονες μορφές τουρισμού στις οποίες κυριαρχούν η ποιότητα και οι εξατομικευμένες επιλογές”.

Το Χωροταξικό Σχέδιο του Τουρισμού αποτελεί, κατά τον κ. Υπουργό, ένα από τα βασικά βήματα για τη δημιουργία ενός λειτουργικού πλαισίου για επενδύσεις με ξεκάθαρους κανόνες και προτεραιότητες, προκειμένου να αναπτυχθεί ισόρροπα ο τουρισμός σε κάθε περιοχή της χώρας. “Πρέπει”, όπως είπε, “να ενθαρρύνουμε τις επενδύσεις που εμπλουτίζουν το τουριστικό μας προϊόν. Επενδύσεις σε: συνεδριακά κέντρα, γκολφ, μαρίνες και αγκυροβόλια, μοντέλα πολιτιστικού τουρισμού, τουρισμού πόλεων, θαλάσσιου τουρισμού, αθλητικού τουρισμού, θρησκευτικού τουρισμού, τουρισμού υπαίθρου, τουρισμού υγείας και ευεξίας, κρουαζιέρες. Επενδύσεις σε μοντέλα που διευρύνουν την τουριστική περίοδο και αμβλύνουν την εποχικότητα”.

Οι βασικοί στόχοι για τον τουρισμό στον τομέα της ανάπτυξης συνοψίζονται:


  • Στην ορθολογική οργάνωση και ανάπτυξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας μας.

  • Στην βελτίωση της απόδοσης και της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού τομέα με τον εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος.

  • Στη διάχυση της τουριστικής δραστηριότητας και σε νέες περιοχές σύμφωνα με τις φυσικές, πολιτιστικές, οικονομικές και κοινωνικές ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής.

  • Την ενίσχυση των πολιτικών περιφερειακής ανάπτυξης.

  • Την περιβαλλοντική αναβάθμιση των περιοχών τουριστικού ενδιαφέροντος.


Κλείνοντας την ομιλία του, ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης επεσήμανε πως η στρατηγική ανάπτυξης για τον τουρισμό που θα ακολουθήσουμε θα έχει έντονη περιβαλλοντική αύρα. Θα ακολουθήσουμε ένα μοντέλο ανάπτυξης που θα σέβεται το περιβάλλον. Γιατί το περιβάλλον είναι η πρώτη ύλη του φυσικού μας αντικειμένου, του τουρισμού. Το κλισέ του παρελθόντος που θέλει την ανάπτυξη εχθρό της πολιτιστικής ταυτότητας, του περιβάλλοντος, της αρχιτεκτονικής και της παράδοσης κάθε τόπου, δεν έχει θέση στις δικές μας πολιτικές προτεραιότητες. Είμαστε αποφασισμένοι να ακολουθήσουμε ένα μοντέλο ανάπτυξης που σέβεται και αναδεικνύει το περιβάλλον και την πολιτισμική μας κληρονομιά. Η αειφορία δεν αποτελεί δημοφιλή ορολογία των καιρών. Είναι θεμελιώδης αρχή με περιεχόμενο. `Αλλωστε, σε διεθνές επίπεδο, ο «πράσινος τουρισμός» αποτελεί κυρίαρχη τάση και στον τομέα των επενδύσεων. Γιατί, τελικά, όποιο μίγμα τουριστικής πολιτικής και αν ακολουθήσουμε, δυο θα είναι πάντα τα απαραίτητα συστατικά στοιχεία: το φυσικό και το πολιτιστικό μας περιβάλλον. Χωρίς το ένα ή το άλλο δεν υπάρχει η αυθεντική Ελλάδα. Η αυθεντική Ελλάδα στην οποία καλούμε κάθε χρόνο εκατομμύρια επισκέπτες να γνωρίσουν και να αγαπήσουν”.
Ιστοσελίδα | + Άρθρα
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024