Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΕπιστημονικό Συμπόσιο για το ελληνικό και μεσογειακό τοπίο
Διακήρυξη της Κεφαλονιάς

Επιστημονικό Συμπόσιο για το ελληνικό και μεσογειακό τοπίο

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε το Σάββατο 27 Οκτωβρίου το διήμερο επιστημονικό συμπόσιο για το ΅Ελληνικό και Μεσογειακό τοπίοΆ, που πραγματοποιήθηκε στην Κεφαλονιά, με την παρουσία καθηγητώναπό ΑΕΙ και ΑΤΕΙ, ειδικών […]

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε το Σάββατο 27 Οκτωβρίου το διήμερο επιστημονικό συμπόσιο για το ΅Ελληνικό και Μεσογειακό τοπίοΆ, που πραγματοποιήθηκε στην Κεφαλονιά, με την παρουσία καθηγητών<...>από ΑΕΙ και ΑΤΕΙ, ειδικών επιστημόνων και εμπειρογνωμόνων, ερευνητών, εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης και άλλων φορέων / οργανώσεων, φοιτητών κ.α

Μετά την ολοκλήρωση του συμποσίου, οι συμμετέχοντες εξέδωσαν την ακόλουθη διακήρυξη:

“Στην Ελλάδα και την Μεσόγειο, μια περιοχή που χαρακτηρίζεται από το βάρος μιας μεγάλης ιστορικής κληρονομιάς και από την ευθραυστότητα του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος και των οικοσυστημάτων της, το τοπίο αποκτά ιδιαίτερη σημασία. Δεν είναι τυχαίο ότι το ελληνικό και μεσογειακό τοπίο έχει υμνηθεί από τους ταξιδιώτες και περιηγητές του 18ου και 19ου αιώνα, έχει σχεδιαστεί και αποτυπωθεί ποικιλοτρόπως από εικαστικούς καλλιτέχνες και έχει φωτογραφηθεί και υμνηθεί από διάσημους Έλληνες και ξένους φωτογράφους και λογοτέχνες/ συγγραφείς του 20ου αιώνα και έχει ταυτιστεί με την εικόνα μας προς τα έξω.

Πιστεύουμε ότι στη σημερινή κατάσταση των πραγμάτων στην Ελλάδα και στη Μεσόγειο, με τους μείζονες περιβαλλοντικούς και πολιτιστικούς κινδύνους σε εξέλιξη (κλιματική αλλαγή και την παγκοσμιοποίηση) και ειδικά μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές), η υπόθεση του τοπίου δεν αποτελεί πλέον περιττή πολυτέλεια αλλά ζήτημα μεγάλης προτεραιότητας για την αειφόρο και ολοκληρωμένη ανάπτυξη, την (ιστορική) ταυτότητα του τόπου και την ποιότητα ζωής των πολιτών.

Θεωρούμε ότι οι διεθνείς συμβάσεις, οι χάρτες, οι διακηρύξεις και τα βασικά ντοκουμέντα πολιτικής των διεθνών οργανισμών (ΟΗΕ, Συμβούλιο της Ευρώπης—ΣτΕ, Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού-ΠΟΤ) και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον ή/και τη ρύθμιση και διαχείριση του χώρου (όπως πχ. το Σχέδιο Ανάπτυξης του Κοινοτικού Χώρου) και ιδιαίτερα η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Τοπίου, αποτελούν το αναγκαίο (όχι όμως και ικανό) πλαίσιο για τη δράση μας σε εθνικό επίπεδο.

Προτρέπουμε την ελληνική κυβέρνηση να φέρει σύντομα προς επικύρωση στο ελληνικό κοινοβούλιο, την Ευρωπαϊκή Σύμβαση του τοπίου που υπογράφτηκε από την Ελλάδα στην Φλωρεντία τον Οκτώβριο του 2000. Επίσης να δημιουργήσει νέες οργανωτικές δομές και μηχανισμούς σε όλα τα επίπεδα διοίκησης και αυτοδιοίκησης, όπως στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες και να χαράξει μια συνεπή και συνεκτική (εθνική) πολιτική για το τοπίο η οποία δεν υπάρχει σήμερα και έχει αρνητικές συνέπειες τη χώρα μας, τόσο στην οινομία όσο και στην ποιότητα ζωής.

Καλούμε την ελληνική πολιτεία σε όλες της τις μορφές (διοίκηση και αυτοδιοίκηση) να θέσει σε προτεραιότητα το θέμα του τοπίου, να ενεργοποιήσει το όποιο υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο (όπως π.χ το ήδη θεσμοθετημένο παρατηρητήριο χωροταξίας αναπόσπαστο τμήμα του οποίου μπορεί να γίνει ένα παρατηρητήριο του τοπίου) αλλά και να υιοθετήσει νέες μορφές σκέψης και δράσης προκειμένου να απαντήσει στις νέες τάσεις και προκλήσεις της εποχής για την προστασία και ανάδειξη του τοπίου.

Καλούμε την εκπαιδευτική και ακαδημαϊκή κοινότητα της χώρας και ιδιαίτερα τα δημόσια ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα (ΑΕΙ-ΑΤΕΙ) να συνεργαστούν μεταξύ τους, να προωθήσουν περαιτέρω τη διδασκαλία και έρευνα -θεωρητική και εφαρμοσμένη- με στόχο την διάχυση και δημοσιοποίηση της παραγόμενης από αυτά γνώσης σε θέματα του τοπίου.

Καλούμε τους επιστημονικούς και επαγγελματικούς φορείς (ΤΕΕ, ΓΕΩΤΕΕ, ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ, ΣΕΠΟΧ, ΠΣΑΤ, Συλλόγους Γεωγράφων, Αρχαιολόγων, Γεωλόγων, κλπ) να διαμορφώσουν θέσεις και προτάσεις για την προστασία και αναβάθμιση του τοπίου και να θέσουν ως μέλημα και φροντίδα τους την επαγγελματική κατάρτιση αλλά και αναγνώριση και κατοχύρωση των μελετητών -επιστημόνων που ασχολούνται σε επαγγελματική βάση με το τοπίο.

Καλούμε τους παραγωγικούς φορείς και κοινωνικούς εταίρους (ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΣΕΤΕ, ΞΕΕ, κλπ) να προσαρμόσουν τη δράση και τις πολιτικές τους – αναπτυξιακές και κοινωνικές –έτσι ώστε κάθε ενέργεια και δραστηριότητα τους να εγγράφεται αρμονικά και με σεβασμό στο ελληνικό και μεσογειακό τοπίο.

Καλούμε τις μη κυβερνητικές οργανώσεις, που έχουν ως αντικείμενο την οργάνωση – διαχείριση του χώρου και την προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος και έχουν επιδείξει πλούσια δράση κοινωνικού ακτιβισμού, να εντείνουν τις προσπάθειες και τις πιέσεις τους με στόχο την ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού στα θέματα του τοπίου. Επίσης καλούμε τα ΜΜΕ και τους πολίτες να συμμετέχουν σε κάθε ενέργεια προστασίας του τοπίου αποτρέποντας την αλλοίωση και καταστροφή του.

Εκφράζουμε την θέλησή μας να συνεργαστούμε σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο (μέσα από τους φορείς στους οποίους δραστηριοποιούμαστε) δημιουργώντας κατάλληλα δίκτυα ανταλλαγής εμπειριών και τεχνογνωσίας, προκειμένου να συντονίσουμε και να αναπτύξουμε τη δράση μας σε συνεργασία με το κράτος, την αυτοδιοίκηση και την κοινωνία των πολιτών, τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Μεσόγειο και στην Ευρώπη.

Πιστεύουμε ότι η δυναμική των εξελίξεων γύρω από την υπόθεση του τοπίου στην Ελλάδα δεν θα πρέπει να αφεθεί άλλο στην τύχη της αλλά να υποστηριχθεί συνειδητά και ενεργά με τον αποτελεσματικότερο τρόπο ώστε να υπάρξουν αισθητά αποτελέσματα το συντομότερο δυνατόν, να αποτραπεί η περαιτέρω υποβάθμισή του, να συντονιστούν οι υπάρχουσες μεμονωμένες προσπάθειες και να ενωθούν οι τυχόν αποσπασματικές πρωτοβουλίες και οι οποίες αδυνατούν να αντιμετωπίσουν την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής και της δυνατότητας ανάδειξης του εξαιρετικού τοπιακού πλούτου της χώρας”.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024