Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size
Δράση Επιθεωρητών Περιβάλλοντος

Συνεχείς οι έλεγχοι του ΥΠΕΧΩΔΕ για την προστασία του περιβάλλοντος

Δώρα Σγάρτσου - 01 Νοέμβριος 2007, 00:00

Συνολικά 604 ελέγχους έχουν υλοποιήσει από τις αρχές του 2004 έως και σήμερα οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος του ΥΠΕΧΩΔΕ.
Ο αριθμός των υποθέσεων, όπου υπήρξε τελικά εισήγηση για επιβολή προστίμου, ανέρχεται σε 306

<...>

και το συνολικό ύψος των προστίμων φτάνει τα 10.184.454 ευρώ. Σημειώνεται ότι και οι 306 περιπτώσεις, όπου διαπιστώθηκαν περιβαλλοντικές παραβάσεις και επιβλήθηκαν πρόστιμα, παραπέμφθηκαν στους αρμόδιους εισαγγελείς για ποινικές κυρώσεις. Στο σύνολο των 306 υποθέσεων που έχουν ολοκληρωθεί, έχουν βεβαιωθεί περίπου 900 παραβάσεις.

Κατόπιν εισήγησης των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος του ΥΠΕΧΩΔΕ, από τις Περιφέρειες έχουν επιβληθεί πρόστιμα ύψους 1.066.900 ευρώ, από τις Νομαρχίες ύψους 3.964.534 ευρώ και από τον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ 5.153.020 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το Νόμο, οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος του ΥΠΕΧΩΔΕ εισηγούνται την επιβολή προστίμων ως εξής:

  • στον οικείο Νομάρχη, όταν το πρόστιμο δεν ξεπερνά το ποσό των 58.694,06 ευρώ
  • στο Γενικό Γραμματέα Περιφέρειας, για πρόστιμα από 58.694,06 ευρώ – 146.735,14 ευρώ
  • Στον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, όταν το πρόστιμο υπερβαίνει τα 146.735,14 ευρώ

Σχολιάζοντας τη δράση των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, κ. Γιώργος Σουφλιάς, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Οι έλεγχοι του ΥΠΕΧΩΔΕ για την προστασία του Περιβάλλοντος είναι συνεχείς και εντατικοί και αυτό αποδεικνύεται και από τα στοιχεία απολογισμού της δράσης των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος του ΥΠΕΧΩΔΕ. Παρά το γεγονός ότι η Υπηρεσία των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος άρχισε να λειτουργεί το 2004, έχει να επιδείξει μέχρι σήμερα ένα σημαντικό έργο, με περισσότερους από 600 ελέγχους, περίπου 900 βεβαιωμένες παραβάσεις σε 306 περιπτώσεις και συνολικά πρόστιμα άνω των 10 εκατ. ευρώ. Διπλασιάσαμε τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος (από 19 σε 38) και θα τους αυξάνουμε συνεχώς, με στόχο να ενταθούν ακόμα περισσότερο οι έλεγχοι. Παράλληλα, τετραπλασιάζουμε το ανώτατο όριο των προστίμων που θα επιβάλλονται σε περιπτώσεις περιβαλλοντικών παραβάσεων. Από 500.000 ευρώ, το ανώτατο όριο των προστίμων θα διαμορφωθεί στα 2 εκατ. ευρώ.

Θέλω, όμως, να σημειώσω ότι οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος του ΥΠΕΧΩΔΕ δεν μπορούν να υποκαταστήσουν αυτούς που έχουν κατά κύριο λόγο την ευθύνη συνεχούς ελέγχου τήρησης των περιβαλλοντικών όρων και που στις περισσότερες περιπτώσεις είναι οι αδειοδοτούσες αρχές (Δήμοι, Νομαρχίες, Περιφέρειες). Φυσικά, το ΥΠΕΧΩΔΕ διενεργεί δειγματοληπτικούς ελέγχους, παρεμβαίνει σε σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα και ανταποκρίνεται σε καταγγελίες που αφορούν και δραστηριότητες που το ίδιο δεν αδειοδοτεί. Επαναλαμβάνω ότι η προστασία του περιβάλλοντος είναι έργο εθνικής σημασίας και θα πρέπει όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς και οι πολίτες να επιδείξουν την απαιτούμενη ευαισθησία και αποφασιστικότητα».

|
Share |
Σχολίασε κι εσύ...
* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

↑ top