Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΑεροπορικά ΘέματαΑντίθετο στο `ευρωφακέλωμα` αεροπορικών επιβατών το ΠΑ.ΣΟ.Κ.
Σταύρος Λαμπρινίδης

Αντίθετο στο `ευρωφακέλωμα` αεροπορικών επιβατών το ΠΑ.ΣΟ.Κ.

«Σε μία περίοδο που τα θεμελιώδη δικαιώματα στην Ε.Ε. απειλούνται με συνεχείς περιστολές με πρόσχημα την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να αντικρούσει την αδικαιολόγητη προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επιβολή υποχρεωτικού φακελώματος αεροπορικών επιβατών». Τα παραπάνω δήλωσε ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών του ΠΑ.ΣΟ.Κ…

«Σε μία περίοδο που τα θεμελιώδη δικαιώματα στην Ε.Ε. απειλούνται με συνεχείς περιστολές με πρόσχημα την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να αντικρούσει την αδικαιολόγητη προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επιβολή<...> υποχρεωτικού φακελώματος αεροπορικών επιβατών». Τα παραπάνω δήλωσε ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών του ΠΑ.ΣΟ.Κ και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών του Ε.Κ. κ. Σταύρος Λαμπρινίδης, μετά τη δημοσιοποίηση του σχεδίου Απόφασης Πλαισίου για την υποχρεωτική συλλογή και χρήση προσωπικών δεδομένων αεροπορικών επιβατών από και προς της Ε.Ε. (γνωστού και ως «ευρωπαϊκού PNR», αντίστοιχου με αυτό που πρόσφατα επέβαλαν οι Η.Π.Α. στην Ε.Ε. για πτήσεις προς την Αμερική).

Κατά τη διάρκεια ειδικής ακρόασης της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών με το νέο Συντονιστή για την Αντιτρομοκρατία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Gilles de Kerchove στις Βρυξέλλες, ο κ. Λαμπρινίδης επεσήμανε: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε μία αλόγιστη προσπάθεια αντιγραφής του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας των Η.Π.Α., φέρνει εσπευσμένα προς το Συμβούλιο πρόταση για την επιβολή ενός ευρωφακελώματος επιβατών από και προς την Ε.Ε., χωρίς καν να μπορεί να στοιχειοθετήσει ότι αυτό θα ήταν πράγματι χρήσιμο — πόσο δε μάλλον ‘απαραίτητο’, όπως απαιτεί η ευρωπαϊκή νομοθεσία — για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας». Ο κ. Λαμπρινίδης υπενθύμισε ότι «η Ευρώπη έχει ήδη το Σένγκεν, τη βάση δεδομένων ηλεκτρονικής βίζας (VIS), αλλά και τη συλλογή των δεδομένων APIS (στοιχεία διαβατηρίων και πτήσεων) για όσους επιθυμούν να την επισκεφτούν. Δεν χρειάζεται και το PNR».

Όπως, όμως υπογράμμισε ο κ. Λαμπρινίδης, «τo χειρότερο είναι ότι η πρόταση της Επιτροπής είναι πιο επικίνδυνη για τα θεμελιώδη δικαιώματα ακόμα και από την αντίστοιχη διάτρητη Συμφωνία PNR με τις Η.Π.Α., την οποία το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχε καταγγείλει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Κι αυτό γιατί επιβάλλει ρητά, για πρώτη φορά στην Ε.Ε., τη χρήση ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων για τη δημιουργία ‘προφίλ υπόπτων’ τρομοκρατών ανάμεσα σε χιλιάδες αθώους επιβάτες, εναντίον των οποίων δεν υπάρχει το παραμικρό επιβαρυντικό στοιχείο». «Κάτι τέτοιο το απαγορεύει για τους πολίτες της ακόμα κι αυτή η νομοθεσία των Η.Π.Α.» τόνισε ο κ. Λαμπρινίδης.

Την πρακτική της δημιουργίας ηλεκτρονικών «προφίλ» υπόπτων καταδίκασε όμως και ο κ. Κerchove, σε απάντησή του σε σχετική ερώτηση του κ. Λαμπρινίδη, ερχόμενος έτσι σε ευθεία αντίθεση με τις προθέσεις της Επιτροπής.

Επισημαίνεται ότι από τις 27 χώρες της Ε.Ε., μόνο τρεις (Γαλλία, Μεγάλη Βρετανία και Δανία) προβλέπουν σήμερα στη νομοθεσία τους τη δυνατότητα συλλογής και χρήσης στοιχείων PNR. «Είναι προφανές ότι δε βρισκόμαστε ενώπιον κάποιου επιτακτικού αιτήματος των Κρατών Μελών για τη συλλογή και επεξεργασία αυτών των στοιχείων, ούτε κάποιας διαπιστωμένης επείγουσας ανάγκης τους για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας», τόνισε ο κ. Λαμπρινίδης. «Η δικαιολογία που προτάσσει η Επιτροπή για τη λήψη της συγκεκριμένης νομοθετικής πρωτοβουλίας σε αυτή τη χρονική περίοδο – ότι η ύπαρξη σχετικής νομοθεσίας σε τρεις μόνο από τις 27 χώρες της Ε.Ε. κατά κάποιο τρόπο επιτάσσει την άμεση εναρμόνιση των μέτρων για όλες τις χώρες της Ε.Ε. – είναι καταφανώς έωλη», συμπλήρωσε.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024