Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΠαπαδημούλης: Μπαζώνουν τον Αμβρακικό για τη κατασκευή μαρίνας
Ευρωβουλευτής του ΣΥΝ

Παπαδημούλης: Μπαζώνουν τον Αμβρακικό για τη κατασκευή μαρίνας

`Αγνοια δηλώνει η Επιτροπή σχετικά με το μπάζωμα 4.796,40 τ.μ. στον Αμβρακικό κόλπο για την κατασκευή μαρίνας στην περιοχή του Ακτίου, απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ, κ. Δημήτρη Παπαδημούλη, ενώ υπογραμμίζει ότι θα ζητήσει συμπληρωματικές πληροφορίες από τις ελληνικές αρχές για να…

`Αγνοια δηλώνει η Επιτροπή σχετικά με το μπάζωμα 4.796,40 τ.μ. στον Αμβρακικό κόλπο για την κατασκευή μαρίνας στην περιοχή του Ακτίου, απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ, κ. Δημήτρη Παπαδημούλη, ενώ υπογραμμίζει<...>ότι θα ζητήσει συμπληρωματικές πληροφορίες από τις ελληνικές αρχές για να ελεγχθεί η συμβατότητα του έργου με την κοινοτική νομοθεσία.

Ο Έλληνας ευρωβουλευτής επεσήμανε στην ερώτησή του ότι: “Στην περιοχή του Ακτίου στον Αμβρακικό κόλπο κατασκευάζεται έργο με την επωνυμία «Τουριστικός λιμένας σκαφών αναψυχής της Εταιρίας Μαρίνα Κλεοπάτρα Α.Ε». Η χωροθέτηση του Τουριστικού λιμένα στο `Ακτιο έγινε με υπουργική απόφαση (στις 19.9.1997) και τροποποιήθηκε μετά από πρόταση της εταιρίας (στις 12.1.2000). Με την τροποποίηση της απόφασης, το ίδιο έργο μεταφέρεται από χερσαίο χώρο στην θάλασσα μετά από μπάζωμα. Το εμβαδόν των προτεινόμενων προσχώσεων είναι 4.796,40 τ.μ. και επί των προσχώσεων δημιουργήθηκαν 4 οικοδομικά τετράγωνα για τα οποία δεν ζητήθηκε νέα γνωμοδότηση για την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων”, ενώ τόνισε επίσης ότι “ο Αμβρακικός κόλπος είναι από τις οικολογικά σημαντικότερες περιοχές της χώρας μας, που φιλοξενεί πλήθος σπάνιων ειδών χλωρίδας και πανίδας, είναι ένας από τους 10 υγροτόπους Ramsar, ενώ περιλαμβάνεται και στο οικολογικό δίκτυο Natura 2000, έχει δε επιβαρυνθεί τα τελευταία χρόνια από τις εγκαταστάσεις καυσίμων του στρατού, τις εγκαταστάσεις υγραερίου της εταιρίας ΠΕΤΡΟΛΙΝΑ, αλλά και τις εγκαταστάσεις ΕΚΟ και SHELL στην Αμφιλοχία”.

Στην απάντηση του ο αρμόδιος Επίτροπος Περιβάλλοντος, κ. Σταύρος Δήμας, τονίζει ότι «η Επιτροπή δεν είχε γνώση της κατάστασης που περιγράφεται στην ερώτηση του αξιότιμου βουλευτή. Η Επιτροπή επικοινώνησε με τις ελληνικές αρχές για να διευκρινίσει το θέμα και να τονίσει την ανάγκη τήρησης της κοινοτικής νομοθεσίας και κυρίως των διατάξεων του άρθρου 6 παράγραφος 3 και του άρθρου 6 παράγραφος 4 της κοινοτικής οδηγίας 92/43/EΟΚ της 21ης Μαΐου 1992 για τη διατήρηση των φυσικών οικοτόπων και της άγριας πανίδας και χλωρίδας». Καταλήγοντας ο κ. Δήμας υπογραμμίζει επίσης ότι «η Επιτροπή θα ζητήσει συμπληρωματικές πληροφορίες από τις ελληνικές αρχές σχετικά με τη σωστή εκτέλεση του έργου της μαρίνας σύμφωνα με τους όρους που προβλέπονται στην άδεια, καθώς και με τις πιθανές επιπτώσεις στην περιοχή Natura 2000 σε σχέση με τις εργασίες κατασκευής».

Αναφερόμενος στο ζήτημα ο κ. Παπαδημούλης δήλωσε: “Η απάντηση της Κομισιόν ανοίγει ένα δρόμο για την αποτροπή μιας νέας επιβάρυνσης του ευαίσθητου Αμβρακικού. Σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές και τις οικολογικές οργανώσεις θα συνεχίσουμε την προσπάθεια για να μείνει ζωντανός ο Αμβρακικός. Καλούμε την ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ να επανεξετάσει αυστηρά την αντιπεριβαλλοντική τροποποίηση των όρων της σχετικής υπουργικής απόφασης”.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024
11/04/2024