Τελευταία νέα
ΑρχικήΠεριβάλλονΦορείςGreenpeace: Οι εξαγγελίες για το περιβάλλον να γίνουν δράσεις
Διακυβερνητική Επιτροπή για τις κλιματικές αλλαγές

Greenpeace: Οι εξαγγελίες για το περιβάλλον να γίνουν δράσεις

Η πρόσφατη έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για τις Κλιματικές Αλλαγές (IPCC) στέλνει ένα ηχηρό σήμα κινδύνου προς τις κυβερνήσεις που θα συνεδριάσουν σε δύο εβδομάδες στο Μπαλί […]

Η πρόσφατη έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για τις Κλιματικές Αλλαγές (IPCC) στέλνει ένα ηχηρό σήμα κινδύνου προς τις κυβερνήσεις που θα συνεδριάσουν σε δύο εβδομάδες στο Μπαλί της Ινδονησίας, με θέμα<...>την επόμενη φάση του Πρωτοκόλλου του Κιότο. “Όμως, η Ελληνική κυβέρνηση”, όπως σημειώνει σε ανακοίνωση της η Greenpeace, “απαντά στο κάλεσμα για επείγουσα δράση με… άρνηση εφαρμογής της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την εξοικονόμηση ενέργειας, δικαιολόγητη καθυστέρηση του Ειδικού Χωροταξικού για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, σχεδιασμό ρυπογόνων σταθμών λιθάνθρακα και υψηλούς συντελεστές Φ.Π.Α. σε τεχνολογίες και υπηρεσίες που αποδεδειγμένα εξοικονομούν ενέργεια και προστατεύουν το περιβάλλον!”

Η 4η και τελευταία φετινή έκθεση της IPCC, συγκεντρώνει τα ευρήματα και τα συμπεράσματα τριών προηγούμενων εκθέσεων σχετικά με τις κλιματικές αλλαγές, τις αναμενόμενες επιπτώσεις και τους τρόπους αντιμετώπισης αυτής της παγκόσμιας απειλής. Η IPCC αναφέρει ότι αναμφίβολα οι κλιματικές αλλαγές είναι ήδη εδώ και τα αίτιά τους είναι ανθρωπογενή. Η έκθεση πρέπει να αποτελέσει το εγχειρίδιο για τη λήψη αποφάσεων από τις κυβερνήσεις όλου του πλανήτη, κατά την Greenpeace.

Σύμφωνα με την IPCC, τα δεδομένα που αντιμετωπίζουμε είναι:


  • Σημαντικές απώλειες ειδών φυτών και ζώων

  • Πιο έντονες ξηρασίες και κύματα καύσωνα, αύξηση των πλημμύρων

  • Ολοένα αυξανόμενος κίνδυνος ταχείας ανόδου της στάθμης της θάλασσας εξαιτίας του λιώσιμου των πάγων σε Γροιλανδία και Ανταρκτική, με τεράστιες επιπτώσεις σε νησιωτικές χώρες, παραποτάμιες περιοχές κλπ

  • Νέες ενδείξεις ότι οι φτωχότεροι, οι ηλικιωμένοι και οι κάτοικοι νησιωτικών περιοχών είναι οι πλέον ευαίσθητες ομάδες στις επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών


Τα καλά νέα είναι ότι και η IPCC αναγνωρίζει ότι η τεχνολογία μας προσφέρει σήμερα τις απαραίτητες λύσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος. `Αρα, οι συνομιλίες στο Μπαλί είναι κρίσιμες αφού το μόνο που λείπει πια είναι η πολιτική πρωτοβουλία για επείγουσα ανάληψη δράσης.

«Αυτό που περιμένουμε από την Ελληνική κυβέρνηση είναι να διαβάσει προσεκτικά την έκθεση της IPCC πριν πάει στο Μπαλί διότι, μέχρι στιγμής, τα μόνα μέτρα που έχει πάρει η χώρα μας για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών κινούνται προς την κατεύθυνση της επιδείνωσης του φαινομένου», δήλωσε η κα Αλεξάνδρα Μεσαρέ, υπεύθυνη εκστρατειών στο Ελληνικό Γραφείο της Greenpeace. «Η χώρα μας πρέπει να εγκαταλείψει τα παράλογα σχέδια για καινούργιους σταθμούς λιγνίτη, εισαγωγή λιθάνθρακα, κατασκευή καινούργιων πετρελαϊκών σταθμών σε νησιά του Αιγαίου. Η εξοικονόμηση ενέργειας, η δημιουργία αποκεντρωμένων συστημάτων παραγωγής και η μαζική προώθηση των ΑΠΕ είναι μονόδρομος για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών».

Με αφορμή τα πορίσματα της 4ης Έκθεσης της Διακυβερνητικής Επιτροπής για τις Κλιματικές Αλλαγές, η Greenpeace ζητά από την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε:

  1. Εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας για την Εξοικονόμηση Ενέργειας στα Κτίρια.

  2. Χάραξη Εθνικής Στρατηγικής για την Εξοικονόμηση Ενέργειας σε κάθε τομέα, με δεσμευτικούς ποσοτικούς στόχους.

  3. Ακύρωση κάθε σχεδίου για κατασκευή σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο λιθάνθρακα.

  4. Ολοκλήρωση του Ειδικού Χωροταξικού Σχεδίου για τις ΑΠΕ και μαζική διείσδυσή τους στο ενεργειακό μίγμα της χώρας.

  5. Χάραξη μακροπρόθεσμης ενεργειακής πολιτικής με σκοπό τη σταδιακή απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα (κυρίως λιγνίτη και πετρέλαιο).

  6. Μείωση του Φ.Π.Α. στα προϊόντα εξοικονόμησης και ΑΠΕ, όπως έχει ήδη ανακοινώσει η Γαλλία και η Βρετανία.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

Ετικέτες
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024