Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΕρώτηση στην Ε.Ε. για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις φυσικών καταστροφών

Ερώτηση στην Ε.Ε. για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις φυσικών καταστροφών

Για τον τρόπο αντιμετώπισης εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των περιβαλλοντικών επιπτώσεων μετά από φυσικές καταστροφές και ιδίως από πυρκαγιές και πλημμύρες, που έπληξαν πρόσφατα και την Ελλάδα, ζήτησαν να […]

Για τον τρόπο αντιμετώπισης εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των περιβαλλοντικών επιπτώσεων μετά από φυσικές καταστροφές και ιδίως από πυρκαγιές και πλημμύρες, που έπληξαν πρόσφατα και την Ελλάδα, ζήτησαν να ενημερωθούν<...>οι ευρωβουλευτές του ΠΑ.ΣΟ.Κ., κυρίες `Αννυ Ποδηματά και Ευαγγελία Τζαμπάζη.

Με αφορμή την έγκριση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο στάδιο της πρώτης ανάγνωσης, της πρώτης ευρωπαϊκής οδηγίας για την προστασία του εδάφους, αλλά και την πρόσφατη δημοσιοποίηση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της “Μελέτης Αποκατάστασης και Ανάπτυξης του Αγροτικού Τομέα – των Δασών και της Προστασίας του περιβάλλοντος στις πυρόπληκτες περιοχές”, οι Ευρωβουλευτές του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κατέθεσαν ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία αναφέρεται στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, που έχουν να αντιμετωπίσουν οι περιοχές που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές και ιδίως από πυρκαγιές.

Στην ερώτηση επισημαίνεται ότι η προστασία του εδάφους αποτελεί προϋπόθεση για την αντιμετώπιση σημαντικών διεθνών περιβαλλοντικών προκλήσεων, όπως η κλιματική αλλαγή, η καταπολέμηση της απερήμωσης και της αποψίλωσης των δασών. Το έδαφος θεωρείται μη ανανεώσιμος φυσικός πόρος, ο οποίος σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων έχει πληγεί σε σημαντικό βαθμό κατά τις πρόσφατες πυρκαγιές. Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι στην Ελλάδα οι εκτάσεις που χαρακτηρίζονται ως επικίνδυνες για διάβρωση λόγω των πυρκαγιών ανέρχονται σε 2.230.399 στρέμματα.

Σε αυτό το πλαίσιο και δεδομένου ότι το έδαφος είναι ένας μη ανανεώσιμος φυσικός πόρος, οι κυρίες Ποδηματά και Τζαμπάζη ζήτησαν ενημέρωση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το:


  1. εάν υπάρχει πρόβλεψη να γίνει εκτίμηση και αποτίμηση των συνολικών περιβαλλοντικών συνεπειών που αναμένονται σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, ως αποτέλεσμα των φυσικών καταστροφών (όπως οι πυρκαγιές και οι πλημμύρες) που έχουν πλήξει κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και
  2. εάν προτίθεται να αναλάβει συγκεκριμένες ενέργειες (π.χ. αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων και εξειδικευμένης επιστημονικής έρευνας) και εάν ναι ποιές είναι αυτές και πώς κατανέμονται σε βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα, έτσι ώστε να αντισταθμιστούν οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις (π.χ. απώλεια εδάφους, εκδήλωση πλημμυρών) στις περιοχές που έχουν πληγεί από εκτεταμένες πυρκαγιές όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία κ.ά.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024