Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΈναρξη διαβούλευσης για το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Ελληνικό
Υπουργείο ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.

Έναρξη διαβούλευσης για το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Ελληνικό

Με απόφαση του Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργου Σουφλιά ξεκίνησε τη Δευτέρα, 26 Νοεμβρίου 2007, η διαδικασία διαβούλευσης για το Μητροπολιτικό Πάρκο του Ελληνικού. Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Σουφλιάς απέστειλε […]

Με απόφαση του Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργου Σουφλιά ξεκίνησε τη Δευτέρα, 26 Νοεμβρίου 2007, η διαδικασία διαβούλευσης για το Μητροπολιτικό Πάρκο του Ελληνικού. Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Σουφλιάς απέστειλε στους εμπλεκόμενους φορείς<...>τον σχετικό φάκελο διαβούλευσης, στον οποίο περιλαμβάνεται η παρουσίαση της μελέτης «Μητροπολιτικό Πάρκο του Ελληνικού», αλλά και ειδικό τεύχος με εποπτικό υλικό και χάρτες. Στη διαβούλευση θα συμμετέχουν υπουργεία, φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, φορείς με παραχώρηση χρήσης εντός του Μητροπολιτικού Πάρκου, επιτελικοί (ΚΕΔ, ΙΓΜΕ, Εφορεία Αρχαιοτήτων) και επιστημονικοί φορείς.

Υπενθυμίζεται πως το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Ελληνικό θα είναι το μεγαλύτερο στην Ευρώπη και ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο σε αστική περιοχή. Η επιφάνειά του θα είναι 6.000 στρέμματα και θα βρίσκεται σε επαφή με τα 500 στρέμματα του Γκολφ της Γλυφάδας. Δηλαδή, θα υπάρχει μία ενιαία έκταση επιφάνειας 6.500 στρεμμάτων.

Για την κατασκευή και συντήρηση του Πάρκου, αλλά και για την εξασφάλιση πόρων για τη σύσταση «Πράσινου Ταμείου», το Πάρκο θα δημιουργηθεί με την μέθοδο της αυτοχρηματοδότησης. Συγκεκριμένα, θα καλυφθεί έκταση 300 στρεμμάτων, με ήπια ανάπτυξη και σχεδιασμό φιλικό προς το περιβάλλον.

Με αυτό τον τρόπο, εξήγησε ο κ. Σουφλιάς, χωρίς να επιβαρυνθεί ο Έλληνας φορολογούμενος, εξασφαλίζουμε:


  • την πλήρη χρηματοδότηση της κατασκευής και της συντήρησης του Πάρκου,

  • τη δημιουργία «Πράσινου Ταμείου» για έργα ανάπλασης και πρασίνου σε όλη την Αττική (ιδίως στις πιο επιβαρημένες – υποβαθμισμένες περιοχές)

  • την απρόσκοπτη κοινοτική χρηματοδότηση για σημαντικά περιβαλλοντικά έργα σε όλη τη χώρα, χωρίς περικοπές που θα προέκυπταν από την χρηματοδότηση του Πάρκου από κοινοτικούς πόρους.


Οι βασικές αρχές και παράμετροι στις οποίες στηρίζεται ο σχεδιασμός του Πάρκου είναι οι εξής:

  • Το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού θα είναι ένα πλήρως οργανωμένο Πάρκο, όπου θα υπάρχει πλήθος δραστηριοτήτων που θα είναι προσβάσιμες σε όλους, θα απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες και για όλες τις ώρες της ημέρας όπως: Αθλητικές, Πολιτιστικές, Αναψυχής, Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, κλπ.

  • Το έργο θα αποτελέσει πρότυπο εφαρμογής των αρχών της αειφόρου ανάπτυξης – περιβαλλοντικού σχεδιασμού αλλά και ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας και παροχής υπηρεσιών στον πολίτη.

  • Το περιφερειακό σύστημα μεταφορών του Μητροπολιτικού Πάρκου έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η άνετη και γρήγορη πρόσβαση των πολιτών από όλο το Λεκανοπέδιο.

  • Θα δημιουργηθεί ένας ισχυρός Οργανισμός Ανάπτυξης και Διαχείρισης του Πάρκου, υπό την εποπτεία του ΥΠΕΧΩΔΕ.


Οι σημαντικότερες κατευθύνσεις του ΥΠΕΧΩΔΕ, ορισμένες εκ των οποίων προκύπτουν από την μελέτη και θα διαμορφώσουν τη φυσιογνωμία του Μητροπολιτικού Πάρκου είναι οι ακόλουθες:

  • Ενοποιείται το Μητροπολιτικό Πάρκο του Ελληνικού με την παράκτια ζώνη του Αγίου Κοσμά μέσω της μετατόπισης και της υπογειοποίησης της Λεωφόρου Ποσειδώνος. Με αυτό τον τρόπο, προκύπτει ενιαίος χώρος έκτασης 6.000 στρεμμάτων. Συγκεκριμένα στα 5.300 στρέμματα του πρώην αεροδρομίου προστίθενται επιπλέον 700 στρέμματα της παραλιακής ζώνης του Αγ. Κοσμά, επειδή προβλέπεται να μετατοπιστεί και υπογειοποιηθεί η Λεωφόρος Ποσειδώνος σε ένα μεγάλο τμήμα της. Έτσι το Πάρκο αποκτά συνέχεια με το παραλιακό μέτωπο. Επιπλέον, το Πάρκο εφάπτεται Νότια με το γήπεδο Γκολφ έκτασης 500 στρεμμάτων. Συνεπώς έχουμε στην ίδια περιοχή τελική συνολική επιφάνεια πάρκου 6.500 στρέμματα.
  • Οι περιοχές της Πολεμικής Αεροπορίας και της Πολιτικής Αεροπορίας στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και η πρώην Αμερικανική Βάση ενσωματώνονται πλήρως στο Πάρκο.
  • Απελευθερώνονται χώροι γκρεμίζοντας αρκετές χιλιάδες τετραγωνικών μέτρων κτιρίων που υπάρχουν μέσα στο Ελληνικό και κυρίως στην περιοχή της πρώην αμερικανικής βάσης. Τα λίγα κτίρια μέσα στο Πάρκο που θα παραμείνουν θα προσφέρουν νέες χρήσεις, κυρίως πολιτισμού και αθλητισμού και θα έχουν υπερτοπική, εθνική ή διεθνή εμβέλεια.
  • Ανασυστήνονται έξι ρέματα που αποτελούν διαδρόμους οργάνωσης πρασίνου και δραστηριοτήτων. Τα ρέματα αυτά θα λειτουργούν ταυτόχρονα ως ταμιευτήρες συλλογής των ομβρίων υδάτων για να αντιμετωπιστεί το θέμα της άρδευσης του Πάρκου.
  • Το πράσινο του Πάρκου θα είναι απόλυτα εναρμονισμένο και προσαρμοσμένο στο κλίμα, το έδαφος και τη χλωρίδα που επικρατεί στην περιοχή του Σαρωνικού Κόλπου, για λόγους περιβαλλοντικούς αλλά και συντήρησης. Η ανάπτυξή του θα γίνει κατά φάσεις.
  • Το υψηλό πράσινο (δένδρα) θα καλύπτει ποσοστό τουλάχιστον 50% της έκτασης του Πάρκου Πρασίνου, που αντιστοιχεί σε αριθμό δένδρων της τάξης των 40.000 – 60.000. Ο ακριβής αριθμός δένδρων θα προκύψει από εξειδικευμένη Φυτοτεχνική Μελέτη που θα εκπονηθεί στην συνέχεια.
  • Οι βασικοί διάδρομοι προσγείωσης – απογείωσης διατηρούνται σαν χώροι κίνησης των πεζών και δίνουν τη μεγάλη προοπτική των χώρων. Στους δύο αυτούς άξονες αρθρώνονται πλατφόρμες θεματικών πάρκων για αναψυχή, παιχνίδι, ξεκούραση, εκδηλώσεις. Η αστική ανάπτυξη διαμορφώνεται σαν συνέχεια των παρακείμενων αστικών χώρων.
  • Η αστική ανάπλαση θα είναι καινοτόμος και θα περιλαμβάνει ενεργειακό – φιλικό προς το περιβάλλον σχεδιασμό κτιρίων και υπαιθρίων χώρων.
  • Η Περιοχή του Πάρκου θα περιλαμβάνει τους ελεύθερους χώρους, τις εγκαταστάσεις αθλητισμού (ολυμπιακές εγκαταστάσεις), πολιτισμού και αναψυχής, καθώς και τις βασικές απαιτούμενες υποδομές (χώροι στάθμευσης, σταθμός μεταφόρτωσης απορριμμάτων, σταθμός διανομής ΔΕΗ).


Τα επόμενα βήματα για την υλοποίηση του Πάρκου είναι τα εξής:

  1. Διαβούλευση – Ενημέρωση φορέων επί του Σχεδίου πολεοδομικής οργάνωσης του Πάρκου Ελληνικού, η οποία με την αποστολή του φακέλου διαβούλευσης τίθεται σε εφαρμογή και θα διαρκέσει δύο μήνες.
  2. Θεσμοθέτηση του Σχεδίου πολεοδομικής οργάνωσης του Πάρκου Ελληνικού.
  3. Θεσμοθέτηση του Οργανισμού Ανάπτυξης και Διαχείρισης του Πάρκου.
  4. Συγκρότηση του ανωτέρω Οργανισμού.
  5. Εκπόνηση ειδικών μελετών για την υλοποίηση του έργου.
  6. Υλοποίηση του Πάρκου από τον Οργανισμού Διαχείρισης, βάσει χρονοδιαγράμματος.


  7. Όπως σημείωσε ο κ. Σουφλιάς, με ειδική Νομοτεχνική και Οικονομοτεχνική μελέτη θα προσδιοριστεί το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο:

  • Για τον φορέα ανάπτυξης και διαχείρισης του Μητροπολιτικού Πάρκου ο οποίος και θα αναλάβει την περαιτέρω προώθηση της εξειδίκευσης του σχεδιασμού και υλοποίησης του προγράμματος.
  • Για την διαμόρφωση εναλλακτικών προτάσεων για την πλέον ενδεδειγμένη μείξη αναπτυξιακών δραστηριοτήτων εντός των ζωνών που προτείνονται, στο πλαίσιο της προωθούμενης πρότασης πολεοδομικής οργάνωσης του Μητροπολιτικού Πάρκου, ώστε να διαμορφωθεί η βέλτιστη πρόταση για την βιωσιμότητα του Πάρκου και την ανάπτυξη αξιόλογων πόρων για το ‘’Πράσινο Ταμείο’’ που προβλέπεται να συσταθεί για τον σκοπό αυτό και θα διασφαλισθεί με ειδικό θεσμικό πλαίσιο.


Ο λόγος της ενιαίας προσέγγισης και διαχείρισης του συνόλου του προγράμματος από ένα φορέα είναι η επίτευξη των ακόλουθων στόχων:

  • Βελτιστοποίηση εκροών – εισροών
  • Βελτιστοποίηση αξιών γης, λόγω συνδυασμού εμπορικών και κοινωνικών εκμεταλλεύσεων
  • Εξασφάλιση μακροχρόνιας βιωσιμότητας, λόγω συνεχών εισροών από την εκμετάλλευση
  • Εξασφάλιση ενιαίας και ικανοποιητικής συντήρησης κοινόχρηστων χώρων και κτιριακών εγκαταστάσεων (ανεξαρτήτως του φορέα εκμετάλλευσης)
  • Αξιοπιστία υλοποίησης του συνόλου του έργου (συμπεριλαμβανομένου του πάρκου)


Παράλληλα, ο κ. Σουφλιάς σημείωσε πως σε συνάντηση που είχε με το Δ.Σ. του Ιδρύματος Γουλανδρή πρότεινε στην Πρόεδρό του κ. Αρβελέρ και στο μέλος του Δ.Σ σκηνοθέτη κ. Γαβρά να κατασκευασθεί μέσα στο Πάρκο και συγκεκριμένα στην είσοδό του επί της Λ. Βουλιαγμένης το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Γουλανδρή, σε σχέδια του διάσημου αρχιτέκτονα Πέι. Η πρότασή του έγινε κατ’ αρχήν αποδεκτή και όπως χαρακτηριστικά ανέφερε “θέλω να πιστεύω ότι τελικά ένα αριστούργημα του Πέι και μία ανεκτίμητης αξίας συλλογή έργων τέχνης θα κοσμούν το Μητροπολιτικό Πάρκο αλλά και ολόκληρη τη Χώρα”.

Οι εμπλεκόμενοι φορείς καλούνται να καταθέσουν τις απόψεις και προτάσεις τους στον Οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου και Προστασίας Περιβάλλοντος Αθήνας εντός δύο μηνών.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024