Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΠαπαδημούλης: Σε κίνδυνο η κοινοτική χρηματοδότηση από τη σύμβαση ΚΕΔ – Δήμου Ζαχάρως

Παπαδημούλης: Σε κίνδυνο η κοινοτική χρηματοδότηση από τη σύμβαση ΚΕΔ – Δήμου Ζαχάρως

Φρένο στο σχέδιο τσιμεντοποίησης 2.600 στρεμμάτων δίπλα στη θάλασσα, στην ευρύτερη περιοχή της Ζαχάρως, τμήμα των οποίων ανήκει στο προστατευόμενο δικτυο Natura 2000 βάζει με απόφαση της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, […]

Φρένο στο σχέδιο τσιμεντοποίησης 2.600 στρεμμάτων δίπλα στη θάλασσα, στην ευρύτερη περιοχή της Ζαχάρως, τμήμα των οποίων ανήκει στο προστατευόμενο δικτυο Natura 2000 βάζει με απόφαση της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δια στόματος<...>του αρμόδιου Επιτρόπου της για θέματα περιβάλλοντος, κ. Σταύρου Δήμα. Ειδικότερα ο κ. Δήμας απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ κ. Δημήτρη Παπαδημούλη, δηλώνει πλήρη άγνοια για τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις, ζητά εξηγήσεις και στοιχεία από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές και θέτει με έμφαση ως “σημαντικά κριτήρια” για την κοινοτική χρηματοδότηση “τη διατήρηση των κατεστραμμένων περιοχών Natura 2000 στην αρχική τους κατάσταση, χωρίς αλλαγές στις χρήσεις γης και αποχαρακτηρισμούς”, καθώς και “την κατάρτιση -το συντομότερο δυνατόν- σχεδίων αποκατάστασης των καμένων περιοχών”.

Ο Έλληνας ευρωβουλευτής, με ερώτησή του προς την Κομισιόν τόνιζε ότι “Δεκαπέντε μόλις μέρες μετά την κατάσβεση των φονικών πυρκαγιών στον Νομό Ηλείας και σε άλλες περιοχές στην Ελλάδα, η Κτηματική Εταιρία του ελληνικού Δημοσίου (ΚΕΔ) παραχώρησε (12.9.07) με Προγραμματική Συμφωνία στον Δήμο Ζαχάρως δύο χιλιάδες εξακόσια στρέμματα δίπλα στη θάλασσα με σκοπό την ταχεία ανάπτυξη οικονομικών και τουριστικών δραστηριοτήτων. Όμως μέρος αυτής της προς «ανάπτυξη» περιοχής και πιο συγκεκριμένα οι περιοχές «Θίνες και Παραλιακό Δάσος Ζαχάρως, Λίμνη Καϊάφα, Στροφυλιά και Κακόβατος» συνολικής έκτασης 3.274 στρεμμάτων, ανήκουν στο Δίκτυο Natura 2000 βάσει της Οδηγίας 92/43. Ήδη πολλές οικολογικές οργανώσεις έχουν προβάλλει την έντονη αντίδρασή τους, τονίζοντας ότι πρόκειται για σκανδαλώδη κίνηση καθώς αφορά μια εξαιρετικά σημαντική παράλια ζώνη με μοναδικά οικοσυστήματα όπως οι αμμοθίνες και μοναδικά είδη πανίδας όπως η χελώνα καρέτα-καρέτα”.

Ο κ. Παπαδημούλης ζητούσε, επίσης, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να λάβει άμεσα μέτρα για την προστασία της περιοχής και ρωτούσε εάν προκύπτει κίνδυνος για την χρηματοδότηση της ανασυγκρότησης με κοινοτικά κονδύλια, εξαιτίας αυτών των ενεργειών.

Ο Έλληνας Επίτροπος Περιβάλλοντος κ. Δήμας στην απάντησή του τονίζει ότι: «Η Επιτροπή δεν είναι ενήμερη για την κατάσταση που περιγράφει στην ερώτησή του το Αξιότιμο Μέλος του Κοινοβουλίου. Θα απευθυνθεί στις αρμόδιες ελληνικές αρχές προκειμένου να ζητήσει στοιχεία και διευκρινίσεις σχετικά με την εικαζόμενη παραχώρηση εκτάσεων της περιοχής Natura 2000, μετά τις δασικές πυρκαγιές, για την ανάπτυξη επιχειρηματικών και τουριστικών δραστηριοτήτων». Καταλήγοντας υπογραμμίζει επίσης με έμφαση: «Η Επιτροπή γνωρίζει ότι η Ελλάδα έχει δρομολογήσει έργα αποκατάστασης στις περιοχές που έχουν πληγεί από δασικές πυρκαγιές και ότι διερευνά τις δυνατότητες χρηματοδότησης που παρέχουν οι ποικίλοι κοινοτικοί χρηματοδοτικοί μηχανισμοί (Διαρθρωτικά Ταμεία, Ταμεία Αγροτικής Ανάπτυξης κλπ). Η διατήρηση των κατεστραμμένων περιοχών Natura 2000 στην αρχική τους κατάσταση, χωρίς αλλαγές στις χρήσεις γης και αποχαρακτηρισμούς, καθώς και η κατάρτιση – το ταχύτερο δυνατόν – σχεδίων αποκατάστασης των καμένων περιοχών θα αποτελέσουν σημαντικά κριτήρια στο πλαίσιο των αιτήσεων κοινοτικής χρηματοδότησης».

Αναφερόμενος στο ζήτημα ο κ. Παπαδημούλης δήλωσε: “Η κατηγορηματική απάντηση του κ. Δήμα αποτελεί ένα ηχηρό χαστούκι στην περιβαλλοντοκτόνα και ψηφοθηρική μεθόδευση της Ν.Δ. Η κυβέρνηση της Ν.Δ. οφείλει, σήμερα κιόλας, να ακυρώσει τη σκανδαλώδη σύμβαση που υπέγραψε η ΚΕΔ, κατ` εντολή της, τέσσερεις μέρες προ των εκλογών, με τον Δήμαρχο Ζαχάρως. Η εμμονή σε αυτά τα περιβαλλοντοκτόνα σχέδια, θέτει σε άμεσο κίνδυνο όχι μόνο το περιβάλλον αλλά και τη συνολική κοινοτική χρηματοδότηση του ευρύτερου προγράμματος ανασυγκρότησης των καμένων περιοχών. Καλούμε τις δυνάμεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και του Κ.Κ.Ε. σε συντονισμένη κοινή δράση, μέσα και έξω από την Βουλή, για να αποτρέψουμε το οικολογικό έγκλημα που επιχειρείται”.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024