Τελευταία νέα
ΑρχικήΘαλάσσιες ΜεταφορέςΑκτοπλοΐαΑποτελέσματα συνεδρίασης του Συμβουλίου Υπουργών θαλασσίων μεταφορών της Ε.Ε.
Ευρωπαϊκή Ένωση

Αποτελέσματα συνεδρίασης του Συμβουλίου Υπουργών θαλασσίων μεταφορών της Ε.Ε.

Σημαντικές αποφάσεις για θέματα ναυτιλίας ελήφθησαν στο Συμβούλιο Υπουργών θαλασσίων μεταφορών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες την περασμένη Παρασκευή, 30 Νοεμβρίου 2007. Την Ελλάδα εκπροσώπησεο Γενικός Γραμματέας του […]

Σημαντικές αποφάσεις για θέματα ναυτιλίας ελήφθησαν στο Συμβούλιο Υπουργών θαλασσίων μεταφορών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες την περασμένη Παρασκευή, 30 Νοεμβρίου 2007. Την Ελλάδα εκπροσώπησε<...>ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Καθηγητής κ. Ιωάννης Τζωάννος, συνοδευόμενος από υπηρεσιακούς παράγοντες.

Κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου υιοθετήθηκαν οι νομοθετικές προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που αφορούν στην κατοχύρωση και προστασία των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των επιβατών σε περίπτωση ατυχήματος, καθώς και στην αναβάθμιση των ποιοτικών κριτηρίων για την αναγνώριση των νηογνωμόνων, καθώς και στην ενίσχυση των ελέγχων λειτουργίας τους.

Η Ελλάδα υποστήριξε και τις δυο προτάσεις της Επιτροπής, ενώ ιδιαίτερα τόνισε την σημασία που αποδίδει στην προστασία των επιβατών για όλες ανεξαιρέτως τις κατηγορίες πλόων σε περίπτωση ατυχήματος και την περαιτέρω ποιοτική αναβάθμιση της ναυτιλίας.

Επίσης, στο πλαίσιο του Συμβουλίου, η Ελληνική αντιπροσωπεία, με αφορμή της συζήτησης που έγινε για το θέμα της λαθρομετανάστευσης και τη διάσωση των λαθρομεταναστών στη Μεσόγειο, ανέπτυξε τις θέσεις της για το εν λόγω θέμα τονίζοντας ότι η χώρα μας αντιμετωπίζει ιδιαίτερα έντονο πρόβλημα από τα ανατολικά και νότια σύνορά της σε καθημερινή βάση και ότι θα πρέπει να αναζητηθούν λύσεις, τόσο σε κοινοτικό, όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο με βασική προϋπόθεση το σεβασμό της Διεθνούς Νομιμότητας. Επίσης, ο κ. Τζωάννος επεσήμανε ότι η συνεργασία των Κρατών Μελών της Ε.Ε., των κοινοτικών οργάνων και των τρίτων χωρών αποτελούν βασική προϋπόθεση στην επίλυση του ανθρωπιστικού αυτού προβλήματος.

Τέλος, ο Επίτροπος Barrot ενημέρωσε τις αντιπροσωπείες σχετικά με το θέμα σχέσεων της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και ΙΜΟ και επανέλαβε τις θέσεις του σχετικά με το καθεστώς εκπροσώπησης της Κοινότητας στον ΙΜΟ. Η Ελλάδα, η Δανία και το Ηνωμένο Βασίλειο υποστήριξαν ότι η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν προσφέρει προστιθέμενη αξία, και ότι το υφιστάμενο καθεστώς παρουσίας των κρατών – μελών στον ΙΜΟ εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024