Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΑεροπορικές ΕταιρίεςΗ προσφυγή της Ryanair δυσχεραίνει την κατάσταση της Ολυμπιακής
Συνάντηση Χατζηδάκη με Μπαρό

Η προσφυγή της Ryanair δυσχεραίνει την κατάσταση της Ολυμπιακής

Αβέβαιο φαίνεται πως είναι το μέλλον του εθνικού μας αερομεταφορέα, έπειτα από τις τελευταίες εξελίξεις των ημερών. Ο Έλληνας υπουργός Μεταφορών, με αφορμή την προσφυγή της Ryanair κατά της Κομισιόν για αδράνεια στο θέμα της Ολυμπιακής και των “παράνομων” κρατικών ενισχύσεων, συναντήθηκε την περασμένη Παρασκευή στις Βρυξέλλες…

Αβέβαιο φαίνεται πως είναι το μέλλον του εθνικού μας αερομεταφορέα, έπειτα από τις τελευταίες εξελίξεις των ημερών. Ο Έλληνας υπουργός Μεταφορών, με αφορμή την προσφυγή της Ryanair κατά της Κομισιόν για αδράνεια στο θέμα της Ολυμπιακής<...>και των “παράνομων” κρατικών ενισχύσεων, συναντήθηκε την περασμένη Παρασκευή στις Βρυξέλλες με τον αρμόδιο Επίτροπο για θέματα Μεταφορών, κ. Ζακ Μπαρό.

«Η προσφυγή της Ryanair εναντίον της Κομισιόν για αδράνεια απέναντι σε ανταγωνιστές της εταιρίας, που στην περίπτωση της Ολυμπιακής αφορά μη ανάκτηση παλιών κρατικών ενισχύσεων (1998-2004), καθώς και αίτημα για άνοιγμα φακέλων για “νέες παράνομες κρατικές ενισχύσεις” στην περίοδο 2004-2007, δυσχεραίνει την κατάσταση της Ολυμπιακής” ανέφερε χαρακτηριστικά, μετά το πέρας της συνάντησης ο κ. Κωστής Χατζηδάκης.

Και εξήγησε: “Ούτως ή άλλως, όσο παραμένουν ανοικτά νομικά προβλήματα στις Βρυξέλλες, αποθαρρύνεται κάθε αξιόπιστος επενδυτής να αγοράσει την εταιρία. Και αυτό γιατί κινδυνεύει να κληρονομήσει μαζί και την υποχρέωση επιστροφής των κρατικών ενισχύσεων. Ακόμα όμως και για όσους δεν επιλέγουν – όπως συμβαίνει σχεδόν παντού – την αποκρατικοποίηση ως λύση, η εκκρεμότητα σε σχέση με τις διαιτησίες, αλλά και οι δύο ανοικτές υποθέσεις στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων – στη μία εκ των οποίων η Ελλάδα απειλείται με την καταβολή ημερήσιου προστίμου για την Ολυμπιακή – θέτουν εκ των πραγμάτων ζητήματα για την πορεία της εταιρίας”.

Παρά τις δυσκολίες όμως ο Έλληνας υπουργός Μεταφορών διαβεβαίωσε σε δηλώσεις του πως “η μάχη συνεχίζεται”. “Οι εργαζόμενοι τόνισε “πρέπει να γνωρίζουν ότι σε κάθε περίπτωση, δε θα βρεθούν χωρίς δουλειά. Οι κάτοικοι των νησιών μας, πως οι αεροπορικές συνδέσεις με τα νησιά είναι πάντοτε θέμα απόλυτης προτεραιότητας. Οι φορολογούμενοι, ότι θα σεβαστούμε τα χρήματά τους επιδιώκοντας, χωρίς σπουδή αλλά και χωρίς χρονοτριβές, βιώσιμη λύση. Και οι επιβάτες, ότι η λύση αυτή θα αποτρέπει τις συνθήκες μονοπωλίου διασφαλίζοντας γι’ αυτούς το δικαίωμα της ελεύθερης επιλογής».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν υπάρχει λύση έτοιμη που επεξεργάζεται η Κυβέρνηση, ο κ. Χατζηδάκης μιλώντας την επόμενη μέρα για το θέμα της Ολυμπιακής, απάντησε πως “το θέμα είναι σύνθετο. Θα χρειαστεί προσπάθεια, θα χρειαστεί να συνεχίσουμε τις συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα χρειαστεί να συνεχίσουμε τις επαφές μας με ομάδες νομικών, τεχνικών, με τους συμβούλους της αποκρατικοποίησης. Πρέπει να δούμε το θέμα από πάρα πολλές πλευρές. Οι υπουργοί δεν δικαιούνται να κάνουν «αναλύσεις καφενείου». Πρέπει να είμαστε πολλοί προσεκτικοί λοιπόν σε αυτά τα οποία λέμε. Οι τέσσερις παράμετροι πάντως στις οποίες αναφέρθηκα, είναι δεσμεύσεις για την Κυβέρνηση”.

“Όποια λύση δώσουμε”, κατέληξε ο κ. Χατζηδάκης “θέλουμε να είναι οικονομικά βιώσιμη και νομικά σωστή. Να τελειώνουμε όλοι, και οι εργαζόμενοι και εμείς και οι φορολογούμενοι από το βραχνά που έχουμε εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Θέλουμε ένα υγιές σχήμα. Θέλουμε να πετάνε οι κύκλοι, θέλουμε να συνεχίσει να υπάρχει μια εταιρία, η οποία θα δίνει το δικαίωμα επιλογής στους επιβάτες.

Χατζηδάκης: Η εταιρία θα λειτουργεί κανονικά και στις γιορτές και μετά τις γιορτές

Σε χτεσινές δηλώσεις επί του θέματος ο υπουργός Μεταφορών επανέλαβε και πάλι τις τέσσερεις δεσμεύσεις της Κυβέρνησης για το μέλλον της Ολυμπιακής, ξεκαθαρίζοντας πως δεν αντιδικούμε με κανέναν, ιδιαίτερα με τους εργαζόμενους και βέβαια με τους συνδικαλιστές. Το πρωί ο κ. Χατζηδάκης μίλησε τηλεφωνικά με τον κ. Πατέστο και τον προσκάλεσε μαζί με το Γενικό Γραμματέα της Ομοσπονδίας και τους δύο εκπροσώπους των εργαζομένων στο Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρίας να συναντηθούν την Τετάρτη στις 4 το απόγευμα, προκειμένου να κουβεντιάσουν και μαζί για τις δυνατότητες που υπάρχουν, αλλά και να τον συνοδέψουν στις Βρυξέλλες, στην επόμενη συνάντηση με τον κ. Μπαρό, ώστε να πουν κι εκείνοι τα επιχειρήματα τους. “Εγώ αισθάνομαι ότι είμαστε από την ίδια πλευρά, δεν είμαστε αντίθετοι” ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. υπουργός.

Όσον αφορά στην εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, ο υπουργός Μεταφορών επεσήμανε πως “η εταιρία θα λειτουργεί κανονικά και στις γιορτές και μετά τις γιορτές”, διαβεβαιώνοντας παράλληλα πως προτού βρεθεί η λύση της επόμενης μέρας δεν πρόκειται να υπάρξει καμιά αλλαγή στον τρόπο με τον οποίον λειτουργεί η εταιρία.

Σχολιάζοντας τέλος τα δημοσιεύματα τύπου περί κλεισίματος της Ολυμπιακής ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε: “Κανείς δεν εύχεται να κλείσει η Ολυμπιακή. Ούτε κι εγώ. Για ποιο λόγο άλλωστε; Όλοι είμαστε συναισθηματικά συνδεδεμένοι με την Ολυμπιακή, όλοι θέλουμε να υπάρχουν πολλές εταιρίες, δύο τουλάχιστον, για να υπάρχει το δικαίωμα επιλογής των επιβατών. Και γι’ αυτό το λόγο, αυτό για το οποίο αγωνιζόμαστε είναι ένα νέο υγιές σχήμα, μια άλλη υγιής Ολυμπιακή, που θα σταθεί στον ανταγωνισμό και θα δίνει το δικαίωμα επιλογής στους επιβάτες, χωρίς να φορτώνει χρέη στους φορολογουμένους. Αυτή είναι η κυβερνητική πολιτική”.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024
11/04/2024