Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΔιεθνείςΡουμανία: Σε τροχιά τουριστικής ανάπτυξης

Ρουμανία: Σε τροχιά τουριστικής ανάπτυξης

Πρόγραμμα ώστε να αναδειχθούν οι μεγάλες δυνατότητες που παρουσιάζει η Ρουμανία για τουριστική ανάπτυξη προωθεί η Κυβέρνηση της βαλκανικής χώρας. Παράλληλα έχει την πρόθεση να δώσει μία σειρά από κίνητρα […]

Πρόγραμμα ώστε να αναδειχθούν οι μεγάλες δυνατότητες που παρουσιάζει η Ρουμανία<.> για τουριστική ανάπτυξη προωθεί<...> η Κυβέρνηση της βαλκανικής χώρας.

Παράλληλα έχει την πρόθεση να δώσει μία σειρά από κίνητρα στους ξένους επιχειρηματίες που θα ενδιαφερθούν να κάνουν τουριστικές επενδύσεις.
Μέχρι σήμερα οι δυνατότητες αυτές παρέμεναν ανεκμετάλλευτες, ιδιαίτερα για την προσέλκυση επισκεπτών από τις μεγάλες τουριστικές αγορές.

Σε αυτό συνέβαλαν η μεγάλη γραφειοκρατία, η έλλειψη οργάνωσης και πρόσφατα η μετατροπή του 'Γραφείου Προώθησης Τουρισμού' σε υπουργείο.

Όπως τόνισε ο γενικός γραμματέας του νεοσύστατου υπουργείου τουρισμού κ. Anghel Penciu, σε Έλληνες δημοσιογράφους που επισκέφθηκαν τη Ρουμανία, το 2001 για την τουριστική προβολή της χώρας σε παγκόσμιο επίπεδο, θα δαπανηθεί ποσό 118 δισ. λέι (περίπου 1,8 δισ. δρχ.).

Στην προσπάθεια αυτή θα συμβάλλουν και τα ξενοδοχεία, τα οποία θα διαθέσουν το 3% των κερδών τους στο υπουργείο Τουρισμού για την τόνωση της διαφημιστικής προβολής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 1999 επισκέφτηκαν τη Ρουμανία συνολικά 5.223.896 τουρίστες (αύξηση 8,1%) εκ των οποίων τα 5.005.875 άτομα ήταν από την Ευρώπη. Ο αριθμός των Ελλήνων ανήλθε στα 71.377 άτομα.

Το πρώτο εννιάμηνο του 2000 επισκέφτηκαν τη Ρουμανία 4.051.215 άτομα, εκ των οποίων τα 54.119 ήταν Έλληνες. Αντίστοιχα ο αριθμός των Ρουμάνων που επισκέφτηκε την Ελλάδα το 2000 εκτιμάται περίπου στα 60.000 άτομα.

Στην τουριστική προβολή ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στον ιαματικό τουρισμό (spa) που στη Ρουμανία αποτελεί παράδοση.

Τα πολλά μοναστήρια του 15ου αιώνα στη Μολδαβία (βυζαντινού και γοτθικού ρυθμού, απ' όπου προέκυψε ο 'μολδαβικός ρυθμός' με τους ναούς ζωγραφισμένους εξωτερικά) και άλλα αρχιτεκτονικά αριστουργήματα στις άλλες περιοχές της χώρας, που προστατεύονται από την UNESCO, θέτουν τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού.

Επίσης, τα κάστρα (όπως το Μπιρτάν) τα έντονα στοιχεία και η διαφύλαξη της παράδοσης με συγκερασμό της δυτικής και ανατολικής κουλτούρας αποτελούν ένα θαυμάσιο υλικό για πολιτισμικό τουρισμό, ενώ στα Καρπάθια Όρη οι κατοικημένες περιοχές σε μεγάλα ύψη (2.500μ) και η ομορφιά του τοπίου συμβάλλουν στην ανάπτυξη του αγροτοτουρισμού.

Επενδύσεις

Ανατολικά, στη Μαύρη Θάλασσα, οι αμμώδεις ακτές με νερά που δεν έχουν απότομο βάθος και η σχετικά μεγάλη ηλιοφάνεια αποτελούν πόλο έλξης των παραθεριστών.
Ήδη το υπουργείο Τουρισμού προγραμματίζει να κατασκευάσει στη Μαύρη Θάλασσα θέρετρο με την ονομασία "Ευρώπη" και έχει διαθέσιμα οικόπεδα με στόχο τις επενδύσεις από ξένους επιχειρηματίες. Υπάρχει επίσης, έντονο ενδιαφέρον το μάνατζμέντ των ξενοδοχείων να το πάρουν Έλληνες, οι οποίοι θα μεταφέρουν την εμπειρία τους στον τουρισμό. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν στο αρμόδιο τμήμα του υπουργείου Τουρισμού της Ρουμανίας.

Στη Ρουμανία υπάρχουν συνολικά 170.000 δωμάτια τα οποία κτίστηκαν από το 1970 και μετά. Το 70% των μονάδων είναι πλέον ιδιωτικά και ο στόχος είναι μέχρι το τέλος του 2001 να έχουν ιδιωτικοποιηθεί όλα.

Φωτό: Αριστερά ο γενικός γραμματέας του υπουργείου κ. Anghel Penciu και δεξιά ο γενικός διευθυντής κ. Cristian Cutas

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
Ετικέτες
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024