Τελευταία νέα
ΑρχικήΠεριβάλλονΕταιρίεςΞενοδοχεία: Χαμηλή η συμμετοχή σε Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Ξενοδοχεία: Χαμηλή η συμμετοχή σε Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Η συμμετοχή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στα Ξενοδοχεία είναι μόλις 2%, ενώ στις αντίστοιχες μονάδες των μεσογειακών χωρών φτάνει το 7%. Αυτό προκύπτει από έρευνα που παρουσίασε χθες ο Πρόεδρος […]

Η συμμετοχή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στα Ξενοδοχεία είναι μόλις 2%, ενώ στις αντίστοιχες μονάδες των μεσογειακών χωρών φτάνει το 7%. Αυτό προκύπτει<...> από έρευνα που παρουσίασε χθες ο Πρόεδρος του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ΚΑΠΕ<.>, κ. Δημοσθένης Αγορής.

Επίσης, σύμφωνα με την μελέτη, το φυσικό αέριο δεν έχει διεισδύσει στα ξενοδοχεία της Ελλάδας, ενώ στις υπόλοιπες μεσογειακές χώρες το ποσοστό είναι της τάξης του 6%.

Εξ άλλου, κατά την ίδια μελέτη, μόνο το 3-4% των ξενοδόχων είναι πληροφορημένοι για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η έλλειψη πληροφόρησης σχετικά με τις νέες ενεργειακές τεχνολογίες που παρατηρείται στον τουριστικό τομέα της Ελλάδας είναι αρκετά σημαντική. Σύμφωνα με τις απαντήσεις των ερωτηθέντων της έρευνας, μόνο το 39,4% είναι πληροφορημένοι σχετικά με τις νέες και καινοτόμες τεχνολογίες ΑΠΕ και ΟΧΕ (Ορθολογικής Χρήσεως Ενέργειας), όσο και σχετικά με τα εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα χρηματοδότησης που ευνοούν την εισαγωγή των τεχνολογιών αυτών στον ξενοδοχειακό τομέα.

Αξιοσημείωτο είναι ότι ενώ υπάρχει ευρεία πληροφόρηση σχετικά με τα ενεργητικά ηλιακά συστήματα που αγγίζει σχεδόν το 100%, η χρήση τους φθάνει μόνο 40%. Το ίδιο ισχύει και για τα φωτοβολταϊκά συστήματα, όπου η πληροφόρηση είναι περίπου 20%, αλλά η χρήση των συστημάτων αυτών δεν ξεπερνά το 2%, ενώ για τα βιοκλιματικά συστήματα ο βαθμός πληροφόρησης σχετικά με την τεχνολογία αυτή είναι 10%, αλλά μόνο το 2% των ερωτηθέντων χρησιμοποιούν τα συστήματα αυτά.

Παρατηρείται, επίσης, ότι στα πολυτελή ξενοδοχεία η ενημέρωση σχετικά με τις νέες τεχνολογίες είναι σε πολύ υψηλότερο ποσοστό σε σχέση με τα ξενοδοχεία των χαμηλότερων κατηγοριών. Αυτό μπορεί να αποδοθεί στο γεγονός ότι τα ξενοδοχεία αυτά διαθέτουν κατάλληλα εκπαιδευμένο επιστημονικό προσωπικό και μηχανικούς.

Όσον αφορά την μόνωση των κτιρίων, το 35% των ερωτηθέντων δεν γνωρίζει καθόλου αν το ξενοδοχείο του διαθέτει μόνωση, ενώ το 38% δίνει ανεπαρκείς απαντήσεις σχετικά με το θέμα.

ΣΠΑΤΑΛΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Σπατάλη ηλεκτρικής ενέργειας διαπιστώνεται στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα, την τελευταία πενταετία, η κατανάλωση ρεύματος να έχει αυξηθεί κατά 9% μόνο για την κάλυψη αναγκών κλιματιστικών.

Αν συνεχιστεί αυτή η υπερβολή, τότε, θα χρειαζόμαστε κάθε χρόνο μία μονάδα 380 MW για τα κλιματιστικά. Την επισήμανση αυτή έκανε ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Ηλίας Ευθυμιόπουλος, στην χθεσινή ημερίδα του ΚΑΠΕ.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Ανάπτυξης, κ. Νίκος Χριστοδουλάκης, υπογράμμισε ότι είναι επιτακτική ανάγκη να υιοθετηθούν δράσεις που αφορούν καινοτόμες ενεργειακές τεχνολογίες στον τομέα του Τουρισμού.

Τέλος, ο υπουργός Ανάπτυξης, αναφερόμενος στο 2002, το οποίο θα είναι μία ευρωπαϊκή χρονιά αφιερωμένη στον οικοτουρισμό, είπε ότι: "Από φέτος θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις ώστε να αναδειχθεί η Ελλάδα, σαν μία ιδανική χώρα οικοτουρισμού".

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
Ετικέτες
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024