Τελευταία νέα
ΑρχικήΕκπαίδευσηΕκπαιδευτικά ΤαξίδιαΚοινωνιολογικές Προσεγγίσεις στον Τουρισμό
Το βιβλίο του Andrew Holden από τις εκδόσεις Παπαζήση

Κοινωνιολογικές Προσεγγίσεις στον Τουρισμό

Εντός των επόμενων ημερών θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Παπαζήση το βιβλίο του Andrew Holden `Κοινωνιολογικές Προσεγγίσεις στον Τουρισμό` σε μετάφραση και επιστημονική επιμέλεια του Θωμά Μαυροδόντη, Καθηγητή στο ΑλεξάνδρειοΤεχνολογικό […]

Εντός των επόμενων ημερών θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Παπαζήση το βιβλίο του Andrew Holden `Κοινωνιολογικές Προσεγγίσεις στον Τουρισμό` σε μετάφραση και επιστημονική επιμέλεια του Θωμά Μαυροδόντη, Καθηγητή στο Αλεξάνδρειο<…>Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης. Το βιβλίο είναι το δεύτερο της νέας σειράς με τίτλο «Βιβλιοθήκη Τουριστικών Επιστημών», που σκοπό έχει να εμπλουτίσει την τουριστική βιβλιογραφία της χώρας μας με εκλεκτές εκδόσεις, που καλύπτουν ευρύ φάσμα θεμάτων σχετικών με τον τομέα του τουρισμού, των ταξιδιών και του ελεύθερου χρόνου.

Το βιβλίο του Andrew Holden, Καθηγητή στο University of Bedfordshire της Αγγλίας, αποτελεί έναν πλήρη και εύληπτο οδηγό εισαγωγής στις κοινωνικές επιστήμες, όπως αυτές εφαρμόζονται στον τουρισμό, και απευθύνεται κυρίως σε όσους ακολουθούν τουριστικές σπουδές. Χρήσιμο, είναι, επίσης, σε όλους τους ασχολούμενους με την τουριστική βιομηχανία, τον σημαντικότερο παραγωγικό τομέα της οικονομίας μας, καθώς και σε εκείνους τους αναγνώστες που επιθυμούν να διευρύνουν τον οπτικό τους ορίζοντα σχετικά με τη σημασία και το ρόλο του τουρισμού στη σημερινή κοινωνία.

Μια σύγχρονη πολυεπιστημονική προσέγγιση του τουριστικού φαινομένου

Οι Κοινωνιολογικές Προσεγγίσεις στον Τουρισμό καλύπτουν σημαντικό κενό στη βιβλιογραφία, υποβάλλοντας τον τουρισμό σε μια καλά δομημένη πολυεπιστημονική ανάλυση, με σκοπό να προσφέρουν στους αναγνώστες ευρεία κατανόηση των πολυπλοκοτήτων του χώρου.

Το βιβλίο αποτελεί μια εισαγωγή στις κοινωνικές επιστήμες, εφαρμόζοντας τις σχετικές θεωρίες για την κατανόηση του τουριστικού φαινομένου. Κάθε κεφάλαιο επικεντρώνεται σε έναν ξεχωριστό επιστημονικό κλάδο των κοινωνικών επιστημών, όπως είναι η ιστορία, η γεωγραφία, η ψυχολογία, η κοινωνιολογία, η οικονομία, η πολιτική οικονομία, η ανθρωπολογία, οι περιβαλλοντικές σπουδές και οι φεμινιστικές σπουδές, τονίζοντας, ωστόσο, μέσα από την εκτεταμένη χρήση παραπομπών σε άλλα κεφάλαια, την πολυεπιστημονική φύση της τουριστικής έρευνας.

Ένα από τα κύρια θέματα του βιβλίου είναι η μελέτη της επίδρασης των οικονομικών και πολιτικών δομών της κοινωνίας στην εμφάνιση του τουρισμού σε παγκόσμιο επίπεδο. Ακολούθως, εξετάζονται σύγχρονα κοινωνικά ζητήματα μείζονος σημασίας για τον τουρισμό, όπως είναι ο κοινωνικός αποκλεισμός ορισμένων κατηγοριών πολιτών, ο τουρισμός ως μορφή εμπορίου, ο καταναλωτισμός, οι κοινωνικές, πολιτιστικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις του τουρισμού, ζητήματα ηθικής, καθώς και ζητήματα φεμινιστικών σπουδών.

Το βιβλίο είναι γεμάτο από διαφωτιστικά διεθνή παραδείγματα και ερωτήσεις που απευθύνονται στον αναγνώστη, έτσι ώστε να τον ενθαρρύνουν να εμβαθύνει τη σκέψη του σε σχετικές θεωρίες και αναδυόμενα ζητήματα, αντλώντας υλικό από την καθημερινή του εμπειρία. Ειδικότερα, κάθε κεφάλαιο περιλαμβάνει:

  • Σύντομη εισαγωγική περίληψη του σχετικού επιστημονικού κλάδου?
  • Κριτική ανάλυση των κυριότερων θεωριών και εννοιών του συγκεκριμένου επιστημονικού κλάδου που αφορούν τον τουρισμό?
  • Συζήτηση σχετικά με τον τρόπο που οι θεωρίες και οι έννοιες έχουν εφαρμοστεί στον τουρισμό μέσα από τη μελέτη περιπτώσεων και τη χρήση παραδειγμάτων.

Ένας πλήρης εισαγωγικός οδηγός και χρήσιμο διδακτικό εγχειρίδιο

Ο Andrew Holden έχει συγγράψει έναν ανεκτίμητο, κατανοητό στους μη ειδήμονες, οδηγό πάνω στις επιστημονικές βάσεις της τουριστικής θεωρίας, που θα γίνει ευπρόσδεκτος και από σπουδαστές αλλά και από διδάσκοντες όχι μόνο του τουρισμού, αλλά και των διαφόρων κοινωνικών επιστημών.

Γραμμένο με εύληπτο ύφος, χωρίς ακατάληπτη ορολογία και με τη χρήση πολλών παραδειγμάτων, το βιβλίο `Κοινωνιολογικές Προσεγγίσεις στον Τουρισμό` είναι απόλυτα φιλικό προς το σπουδαστή, αποτελώντας σημαντική εισαγωγή στη συναρπαστική και συνεχώς μεταβαλλόμενη περιοχή της τουριστικής έρευνας.

Κάθε κεφάλαιο, υπό μορφή εγχειριδίου, καλύπτει την απαιτούμενη διδακτέα ύλη για τουλάχιστον μια διάλεξη επιπέδου ανώτερων σπουδών ή μαθήματος πανεπιστημιακού επιπέδου. Για διευκόλυνση της διδασκαλίας, ετοιμάζονται διαφάνειες σε Power Point από την υποψήφια διδάκτορα του Παντείου Πανεπιστημίου Χριστίνα Μπονάρου, που θα διανεμηθούν σε όσους διδάσκοντες επιλέξουν το βιβλίο ως διδακτικό βοήθημα.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
Ετικέτες
29/03/2024
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024