Τελευταία νέα
ΑρχικήΟδικές ΜεταφορέςΟδικός ΤουρισμόςΣε τρεις άξονες το έργο της Επιτροπής για τις Πράσινες Μεταφορές
Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών

Σε τρεις άξονες το έργο της Επιτροπής για τις Πράσινες Μεταφορές

Μόνιμη Επιτροπή για την προώθηση και εφαρμογή λύσεων στις «πράσινες μεταφορές» δημιουργείται στο Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών με απόφαση του Υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών, κ. Κωστή Χατζηδάκη. Η Επιτροπή, πουαποτελείται […]

Μόνιμη Επιτροπή για την προώθηση και εφαρμογή λύσεων στις «πράσινες μεταφορές» δημιουργείται στο Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών με απόφαση του Υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών, κ. Κωστή Χατζηδάκη. Η Επιτροπή, που<...>αποτελείται από ειδικούς επιστήμονες στον τομέα του περιβάλλοντος, έχει σκοπό τη διαρκή μελέτη, προώθηση και εφαρμογή δράσεων για εξοικονόμηση ενέργειας και διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος από τις μεταφορές στη χώρα μας, μέσα από καινοτόμες ιδέες και δοκιμασμένες λύσεις από αντίστοιχες εφαρμογές στην Ευρώπη.

Πιο συγκεκριμένα, το έργο της Επιτροπής θα κινείται σε τρεις άξονες:

  1. Ο πρώτος άξονας περιλαμβάνει την έρευνα και το συντονισμό δράσεων για την επίτευξη της «πράσινης κινητικότητας» στις πόλεις, με στόχο τη μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου στην Ελλάδα. Στον τομέα αυτό περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων:
    • Η μελέτη για την προώθηση των υβριδικών ταξί και των υβριδικών λεωφορείων, η εξέταση κινήτρων για τη σταδιακή απόσυρση παλαιών-ρυπογόνων οχημάτων, η έρευνα για την προώθηση των βιοκαυσίμων, αλλά και η διάδοση οικολογικών εφαρμογών όπως το eco-driving (οικολογική οδήγηση) που σημαίνει ότι οδηγώντας «έξυπνα», σε χαμηλό αριθμό στροφών και με τη σωστή πίεση των ελαστικών, μπορούμε να εξοικονομήσουμε 10% καύσιμο, επιβαρύνοντας λιγότερο το περιβάλλον, και

    • Η κατασκευή ποδηλατοδρόμων καθώς και η εφαρμογή άλλων μέτρων που θα ενισχύουν τη χρήση του ποδηλάτου εφαρμόζοντας την αντίστοιχη εμπειρία πόλεων του εξωτερικού όπως το σύστημα των «δανεικών ποδηλάτων».
  2. Ο δεύτερος άξονας θα περιλαμβάνει θέματα «Ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων», τόσο του ίδιου του Υπουργείου Μεταφορών & Επικοινωνιών όσο και των ΔΕΚΟ που εποπτεύονται από αυτό. Η Επιτροπή θα συντονίσει, μεταξύ άλλων, τη μελέτη και το σχεδιασμό τοποθέτησης φωτοβολταϊκών συστημάτων σε αυτά τα κτίρια, αλλά και ευρύτερα σε εγκαταστάσεις Αμαξοστασίων και εργοστασίων των ΔΕΚΟ, όπως επίσης και τη δημιουργία «πράσινων ταρατσών», χρησιμοποιώντας νέα υλικά για την καλύτερη μόνωση των κτιρίων αλλά και ειδικά φυτά με μικρή κατανάλωση νερού ενισχύοντας παράλληλα το «πράσινο» στην πόλη και την ευρύτερη χρήση της ανακύκλωσης σε όλους τους εποπτευόμενους οργανισμούς.
  3. Ο τρίτος άξονας θα αφορά στην προώθηση δράσεων για τη σωστή ενημέρωση του πολίτη σε θέματα που αφορούν στο περιβάλλον και τις μεταφορές, με τη δημιουργία ημερίδων, την προώθηση ενημερωτικών διαφημιστικών σποτ, την ενσωμάτωση περιβαλλοντικών δράσεων στα πάρκα κυκλοφοριακής αγωγής κα.


Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί Πρόεδρος της Επιτροπής αναλαμβάνει ο κ. Αλέξανδρος Βραχνός, Μεταλλουργός Μηχανικός, MSc πρώην πρόεδρος της Τραμ Α.Ε., Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Εταιρίας Υδρογόνου. Μέλη της Επιτροπής ορίστηκαν οι εξής:

  • Γιάννης Αγαπητίδης, Πρόεδρος Κ.Α.Π.Ε., Πολιτικός Μηχανικός

  • Νίκος Γιαννιός, Πολιτικός Μηχανικός, Δημοτικός Σύμβουλος Παλαιού Φαλήρου

  • Μαρία Ζαρκαδούλα, Γεωπόνος, MSc, Τμηματάρχης Περιβάλλοντος και Μεταφορών Κ.Α.Π.Ε.

  • Κωνσταντίνος Σακελλαριάδης, Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω

  • Ευάγγελος Σαμπράκος, Συγκοινωνιολόγος Καθηγητής Πανεπιστημίου Πειραιώς

  • Ανναλίζα Τσάκωνα, Επιστημονική Συνεργάτης Υπουργού

  • Σταύρος Τσέτσης, Αρχιτέκτων – Πολεοδόμος, Διδάκτωρ Ε.Μ.Π.

  • Τριανταφυλλιά Χαριτοπούλου, Περιβαλλοντολόγος

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
29/03/2024
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024