Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΜέτρα και κίνητρα για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών ζητά η Ποδηματά
Ευρωβουλευτής ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Μέτρα και κίνητρα για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών ζητά η Ποδηματά

Μέτρα και κίνητρα, για να κλείσει η ψαλίδα ανάμεσα στα κράτη-μέλη της Ένωσης που πρωτοστατούν στον αγώνα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και σε εκείνα που υστερούν σημαντικά, όπως […]

Μέτρα και κίνητρα, για να κλείσει η ψαλίδα ανάμεσα στα κράτη-μέλη της Ένωσης που πρωτοστατούν στον αγώνα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και σε εκείνα που υστερούν σημαντικά, όπως η Ελλάδα, ζήτησε από τους Επιτρόπους<...>Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ.κ. Σταύρο Δήμα και Andris Piebalgs η ευρωβουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ., κα `Αννυ Ποδηματά.

Μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για την Έκθεση Hall σχετικά με το “Σχέδιο δράσης για την ενεργειακή απόδοση”, η κα Ποδηματά τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι “με τα σημερινά δεδομένα, η εξοικονόμηση ενέργειας αποτελεί το αποτελεσματικότερο και αμεσότερα διαθέσιμο εργαλείο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, λαμβάνοντας υπόψη ότι το σύστημα εμπορίας εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου δεν έχει επιφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα”. Η ευρωβουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. ζήτησε να δοθεί έμφαση στον κτιριακό τομέα “καθώς ευθύνεται για την κατανάλωση ενέργειας σε ποσοστό πλέον του 40%” και ανέφερε ότι “στην Ελλάδα ο κτιριακός τομέας καταναλώνει το 1/3 περίπου των συνολικών ενεργειακών πόρων και συμβάλλει κατά 40% στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα”. Παρόλα αυτά, πρόσθεσε, “η Ελλάδα δεν έχει ενσωματώσει ακόμα στο εθνικό δίκαιο την οδηγία 91/2002 για την εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια και γι΄ αυτό καταδικάστηκε πρόσφατα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ενώ συγκαταλέγεται στις 10 χώρες που αναφέρονται στην Έκθεση, οι οποίες δεν έχουν παρουσιάσει ακόμα εθνικό σχέδιο δράσης για την ενεργειακή απόδοση”.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία της η κυρία Ποδηματά ανέφερε: “Η εναρμόνιση των εθνικών νομοθεσιών με την κοινοτική νομοθεσία είναι απαραίτητη αλλά δεν αρκεί για την υλοποίηση των επιδιωκόμενων στόχων. Η Ένωση πρέπει να δώσει βάρος στην όσο το δυνατόν πιο συνεκτική εφαρμογή των ενεργειακών επιδιώξεων, από όλα τα κράτη-μέλη. Τα μέτρα και τα κίνητρα που προτείνονται στην Έκθεση, όπως η πρόσβαση σε διαρθρωτική χρηματοδότηση για την επίτευξη της ενεργειακής απόδοσης, η αύξηση του ελάχιστου ποσοστού διαρθρωτικής χρηματοδότησης και χρηματοδότησης συνοχής, τα φορολογικά κίνητρα και κυρίως η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στις ενεργειακά αποδοτικές κατοικίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις μπορούν να παίξουν εξαιρετικά εποικοδομητικό ρόλο, εφόσον βεβαίως υπάρχει η αναγκαία πολιτική βούληση. Το στοίχημα της κλιματικής αλλαγής δεν μπορεί να κερδηθεί μεμονωμένα, αλλά από όλα τα κράτη-μέλη. Εάν θέλουμε να παραμείνει η Ένωση στην πρωτοπορία αυτής της προσπάθειας και ισχυρή διαπραγματευτικά έναντι των υπολοίπων, θα πρέπει να δώσουμε βάρος στο κλείσιμο της ψαλίδας ανάμεσα στις χώρες που πρωτοστατούν και σ εκείνες που υστερούν σημαντικά σ΄ αυτόν τον τομέα”.

Κλείνοντας τη συζήτηση, ο Επίτροπος Ενέργειας κ. Andris Piebalgs αναγνώρισε ότι “σε ορισμένα κράτη-μέλη υπάρχουν προβλήματα στην υλοποίηση των στόχων που τα ίδια έχουν ψηφίσει” και διαβεβαίωσε ότι η Επιτροπή θα δώσει βάρος στην έγκαιρη εφαρμογή των δεσμεύσεων, ανακοινώνοντας ότι μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 55 παραβάσεις της κοινοτικής νομοθεσίας εκ των οποίων οι 22 έχουν πάρει το δρόμο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
Ετικέτες
02/05/2024
01/05/2024
30/04/2024
29/04/2024
26/04/2024
25/04/2024