Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΑρναουτάκης: Τα δύο τρίτα των ευρωπαίων αγνοούν την ύπαρξη του 112
Πρώτη ευρωπαϊκή ημέρα του 112

Αρναουτάκης: Τα δύο τρίτα των ευρωπαίων αγνοούν την ύπαρξη του 112

Για πρώτη φορά γιορτάστηκε χτες, Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2008, η ευρωπαϊκή ημέρα του ενιαίου ευρωπαϊκού αριθμού έκτακτης ανάγκης 112, που καθιερώθηκε στο πλαίσιο της ενιαίας αγοράς και της ελεύθερης διακίνησηςτων […]

Για πρώτη φορά γιορτάστηκε χτες, Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2008, η ευρωπαϊκή ημέρα του ενιαίου ευρωπαϊκού αριθμού έκτακτης ανάγκης 112, που καθιερώθηκε στο πλαίσιο της ενιαίας αγοράς και της ελεύθερης διακίνησης<...>των πολιτών. Στόχος της χτεσινής ημέρας ήταν να πληροφορηθούν όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες την ύπαρξη και τη σημασία χρήσης του αριθμού αυτού.

Δυστυχώς, όμως, ακόμη και σήμερα, όπως ανέφερε ο Ευρωβουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ., κ. Σταύρος Αρναουτάκης, τα δύο τρίτα των ευρωπαίων αγνοούν την ύπαρξη του ενιαίου αυτού αριθμού, παρόλο που 150 εκατομμύρια πολίτες διακινούνται κάθε χρόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Επίσης, όσον αφορά στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών μέσω του 112, υπάρχουν σημαντικές διαφορές από τη μια χώρα στην άλλη εντός της Ε.Ε. Σε ορισμένες μόνο χώρες οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης είναι σε θέση να εντοπίσουν τον καλούντα και να απαντήσουν στη γλώσσα του με τη βοήθεια εξωτερικών διερμηνέων. Οι βελτιώσεις αυτές αυξάνουν τις πιθανότητες οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης να στείλουν την κατάλληλη βοήθεια εγκαίρως.

Στην Ελλάδα, έπειτα από σχετική μελέτη, μόνο το 8% των Ελλήνων πολιτών γνωρίζουν το 112. Επιπλέον, η Ελλάδα φιλοξενεί κάθε χρόνο πολυάριθμους τουρίστες. Όμως, δεν έχει ακόμη εφαρμόσει τον εντοπισμό της θέσης του καλούντος και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει κινήσει εναντίον της διαδικασία επί παραβάσει. Το 112 λειτουργεί στην Ελλάδα υπό την ευθύνη της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και οι κλήσεις απαντώνται στα ελληνικά, αγγλικά και γαλλικά. Αυτό ίσως να μην είναι αρκετό, κατά τον κ. Αρναουτάκη, αφού την Ελλάδα επισκέπτονται και πολυάριθμοι τουρίστες που προέρχονται από την Γερμανία, την Ιταλία και πολλές άλλες χώρες.

“Χρειάζεται να εξασφαλίσουμε ότι οι κλήσεις στον αριθμό αυτό απαντώνται σε πολλές γλώσσες και ότι μπορεί να εντοπιστεί η θέση των καλούντων και ότι οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης καταφθάνουν εγκαίρως και με τον κατάλληλο εξοπλισμό στον τόπο του ατυχήματος. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να μπορέσουμε να εγγυηθούμε ότι κάθε κλήση στο 112 ικανοποιεί τα πρότυπα ποιότητας που αναμένονται στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης επεσήμανε τέλος ο Ευρωβουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ., ο οποίος ήταν από τους πρώτους Ευρωβουλευτές που υποστήριξαν από το 2004 την εφαρμογή κα την ανάπτυξη του 112 σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
Ετικέτες
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024