Τελευταία νέα
ΑρχικήΠεριβάλλονΕταιρίεςΑναγκαία η άμεση απάντληση και ανέλκυση του Sea Diamond
Σύσκεψη υπηρεσιακών και τοπικών φορέων στη Σαντορίνη

Αναγκαία η άμεση απάντληση και ανέλκυση του Sea Diamond

Στη Σαντορίνη μετέβη προχτές ο Υφυπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Πάνος Καμμένος, προκειμένου να προεδρεύσει σε ευρεία σύσκεψη, με Υπηρεσιακούς και τοπικούς παράγοντες, για το θέμα του ναυαγίου του κρουαζιερόπλοιου «Sea Diamond». Ο κ. Καμμένος υποστήριξε τη πάγια θέση του Υπουργείου για την υποχρέωση απάντλησης και ανέλκυσης του ναυαγίου…

Στη Σαντορίνη μετέβη προχτές ο Υφυπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Πάνος Καμμένος, προκειμένου να προεδρεύσει σε ευρεία σύσκεψη, με Υπηρεσιακούς και τοπικούς παράγοντες, για το θέμα<...>του ναυαγίου του κρουαζιερόπλοιου «Sea Diamond». Ο κ. Καμμένος υποστήριξε τη πάγια θέση του Υπουργείου για την υποχρέωση απάντλησης και ανέλκυσης του ναυαγίου από τη πλοιοκτήτρια εταιρία ως κατά νόμο υπεύθυνη.

Το κοινό συμπέρασμα που βρήκε σύμφωνους όλους τους συμμετέχοντες είναι ότι πρόθεση του ΥΕΝΑΝΠ, του Λιμενικού Ταμείου Σαντορίνης αλλά και όλων των φορέων του νησιού, είναι να εξαντληθεί από κοινού κάθε νόμιμο μέσο, προκειμένου να πραγματοποιηθεί αρχικά η απάντληση των καυσίμων που βρίσκονται ακόμα εγκλωβισμένα στο κουφάρι του πλοίου και εν συνεχεία η ανέλκυση του ναυαγίου.

Το θέμα παραμένει υπό διαρκή ποινική αξιολόγηση και βρίσκεται σε εξέλιξη μέσω δικαστικών και νομικών διαδικασιών η εξασφάλιση όλων των χρηματοοικονομικών μέσων με τα οποία θα υλοποιηθούν οι διεργασίες για την απάντληση των ρυπογόνων ουσιών και την ανέλκυση του πλοίου.

Ο κ. Καμμένος υποστήριξε, βάσει των υποβληθεισών από διεθνείς οργανισμούς προμελετών και σύμφωνα με την υφιστάμενη μεθοδολογία που εφαρμόζεται, ότι είναι εφικτή η απάντληση των καυσίμων ενώ η αναγκαιότητα της απάντλησης έχει τεκμηριωθεί πλήρως και επαρκώς, διότι, όπως προκύπτει από το τελευταίο πόρισμα του ΕΛΚΕΘΕ, σε όλες τις χρονικές περιόδους και λόγω της ιδιαιτερότητας της περιοχής της Καλντέρας, οι θερμοκρασίες των υδάτων είναι απαγορευτικές για να στερεοποιηθούν τα καύσιμα, με αποτέλεσμα τη συνεχή διαρροή αυτών από το ναυάγιο και τη συνεχιζόμενη ρύπανση της περιοχής.

Έτσι, σύμφωνα με τα παραπάνω, καταρρίπτονται όλες οι αιτιάσεις και τα επιχειρήματα της πλοιοκτήτριας εταιρίας.

Τέλος, ο κ. Καμμένος τόνισε ότι το ΥΕΝΑΝΠ παρακολουθεί στενά και πιέζει προς όλες τις κατευθύνσεις, για την οριστική λύση των προκαλουμένων από το ναυάγιο προβλημάτων.

Έπειτα από σχετική ενημέρωση για τα αποτελέσματα της σύσκεψης που είχε χτες από τον κ. Καμμένο, σε δηλώσεις του ο Υπουργός, κ. Γιώργος Βουλγαράκης τόνισε: «Οι ελληνικές θάλασσες είναι η περιουσία μας, η ιστορία μας, είναι η ψυχή μας. Όσοι κινούνται στο χώρο αυτό πρέπει καταρχήν να αντιλαμβάνονται αυτή την απλή αλήθεια και να αποδέχονται αυτό το σημαντικό για τον ελληνικό λαό αξίωμα. Θα συνιστούσα λοιπόν στην εταιρία που εκπροσωπεί το Sea Diamond να αφήσει τα νομικά τερτίπια και να αναζητήσει την ουσιαστική λύση του ζητήματος. Είναι εξάλλου σαφές ότι για το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής αυτό το θέμα είναι και θα εξακολουθεί να είναι πρώτο στην ατζέντα μας μέχρι να υπάρξει οριστική λύση».

Στη χθεσινή σύσκεψη στη Σαντορίνη εκτός του κ. Καμμένου συμμετείχαν υπηρεσιακοί παράγοντες του ΥΕΝΑΝΠ, ο Δήμαρχος Θήρας κ. Ρούσσος, ο Έπαρχος Θήρας κ. Χρύσανθος Ρούσσος, ο Πρόεδρος της κοινότητας Οίας-Θηρασιάς κ. Γ. Χάλαρης, ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Θήρας κ. Ι. Γράτσιας, ο Λιμενάρχης Θήρας καθώς και τοπικοί φορείς και παράγοντες του νησιού.

Κουβέλης: Οι συσκέψεις και οι επιστολές δεν αρκούν

“Η σύγκληση συσκέψεων και η αποστολή επιστολών μεταξύ της ηγεσίας του ΥΕΝΑΝΠ προς τον πλοίαρχο και την πλοιοκτήτρια εταιρία” όπως σχολίασε ο υπεύθυνος του Τομέα Περιβάλλοντος του Πολιτικού Συντονιστικού Οργάνου του ΠΑ.ΣΟ.Κ., κ. Σπύρος Κουβέλης, “δεν αρκούν για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος της Σαντορίνης”.

“Απαιτείται” πρόσθεσε “η άμεση λήψη μέτρων προς αποφυγή και καταπολέμηση της ρύπανσης από τυχόν διαφυγούσες ποσότητες καυσίμων και λοιπών ρυπογόνων ουσιών, η άμεση απάντληση των καυσίμων, όπως και η ανέλκυση του ναυαγίου, ώστε να αποφευχθεί η περαιτέρω ρύπανση της περιοχής”.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024