Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size
Οικολόγοι Πράσινοι

Μέγα περιβαλλοντικό έγκλημα η τουριστική επένδυση στο Κάβο Σίδερο

Δώρα Σγάρτσου - 13 Μάρτιος 2008, 00:00

Μη αναστρέψιμες περιβαλλοντικές, χωροταξικές και κοινωνικές επιπτώσεις θα προκαλέσει στην ευρύτερη περιοχή του Νομού Λασιθίου η ενδεχόμενη πραγματοποίηση τουριστικής επένδυσης στο Κάβο Σίδερο, όπως προειδοποιούν οι Οικολόγοι Πράσινοι, τη στιγμή<...>

μάλιστα που το εν λόγω έργο αναπτύσσεται σε μια έκταση 26.000 στρεμμάτων, η οποία αποτελεί τμήμα του Ευρωπαϊκού Δικτύου NATURA 2000 και το μεγαλύτερο τμήμα της έχει χαρακτηρισθεί ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας σύμφωνα με την Οδηγία 79/409/ΕΟΚ.

“Η κατασκευή πέντε τουριστικών χωριών και πολυτελών ξενοδοχείων, συνολικής δυναμικότητας 7000 κλινών, σε συνδυασμό με την κατασκευή τριών γηπέδων γκολφ, συνεδριακού κέντρου και εμπορικών κέντρων, ξεπερνούν κατά πολύ”, σύμφωνα με τους Οικολόγους, “τη φέρουσα ικανότητα μιας από τις πλέον απειλούμενες με ερημοποίηση περιοχές της χώρας μας”.

Καμία πρόβλεψη, όπως τονίζουν, δεν γίνεται για το πώς θα ενταχθούν στην τοπική κοινωνία των 2.500 κατοίκων, οι 3.000 και πλέον εργαζόμενοι στην επένδυση, σε ποιες κατοικίες θα μείνουν, που θα πηγαίνουν σχολείο τα παιδιά τους, ποιες υποδομές θα στηρίξουν την ένταξή τους στην τοπική κοινωνία. “Το σχέδιο” συμπληρώνουν “δεν θέτει σε καμία περίπτωση, ως βασικό ζητούμενο την προστασία και διαφύλαξη του φυσικού περιβάλλοντος και του τοπίου. Απειλεί την επάρκεια, την ποιότητα και τη διατήρηση των φυσικών πόρων και αντιστρατεύεται την έννοια της βιώσιμης ανάπτυξης.

Μεταξύ άλλων, οι Οικολόγοι Πράσινοι επεσήμαναν τα ακόλουθα:

“Παρ’ όλα αυτά, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας σε αγαστή συνεργασία με το ΠΑ.ΣΟ.Κ., ενέκρινε με Κοινή Υπουργική Απόφαση την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, χωρίς να διατυπώνεται πουθενά το βασικό ζητούμενο που είναι η προστασία και διαφύλαξη του φυσικού περιβάλλοντος και του τοπίου, η επάρκεια, η ποιότητα και η διατήρηση των φυσικών πόρων. Γίνεται μάλιστα σε περιοχή με ελληνικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις και την εν λόγω ΚΥΑ δεν υπέγραψε ο καθ’ ύλη αρμόδιος Υπουργός.

Η αμφισβητούμενης εγκυρότητας συμφωνία παραχώρησης της γης μεταξύ της Μονής Τοπλού και της, μάλλον αναξιόπιστης, αγγλικής εταιρίας με διάρκεια 40 χρόνων και δυνατότητα παράτασης για άλλα 40 χρόνια, δεσμεύει το μέλλον όχι μόνο των παιδιών αλλά και των εγγονών των κατοίκων της περιοχής. Η επένδυση αυτή αντιστρατεύεται με πολλούς τρόπους κάθε έννοια βιώσιμης και αειφόρου ανάπτυξης.

Μεγάλο προβληματισμό, ωστόσο, αλλά και αγανάκτηση προκαλεί, όπως προκύπτει από σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε από περιβαλλοντικές ομάδες, σε κατοίκους της περιοχής, αλλά και ολόκληρου του Νομού Λασιθίου, η σπουδή με την οποία η πλειοψηφία της ΤΕΔΚ Λασιθίου (με εξαίρεση τον Δήμαρχο Αγίου Νικολάου) προσέτρεξε να συνδράμει σε αίτημα του Μητροπολίτη Ιεράπετρας και Σητείας και του ιδρύματος «Παναγία η Ακρωτηριανή». Ζητήθηκε από τους εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης να εκχωρήσουν εν λευκώ το δικαίωμα εκπροσώπησής τους από, άγνωστους σε αυτούς, δικηγόρους που θα υπερασπιστούν ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας την προσβληθείσα, από πολίτες και φορείς της περιοχής, Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Σαν Οικολόγοι Πράσινοι προσυπογράφουμε τα ερωτήματα που σε σχετική ανακοίνωση δημόσια θέτουν οι Οικολογικές Ομάδες του Νομού Λασιθίου, για το πώς οι αιρετοί εκπρόσωποί παίρνουν την ευθύνη για το αν σωστά θα υλοποιηθεί αυτή η επένδυση, για το πώς παίρνουν την ευθύνη, παρά τα όσα νέα έχουν προκύψει από Νομοτεχνική Μελέτη που εκπονήθηκε από δικηγόρο των ομάδων, για τη φερεγγυότητα της Αγγλικής εταιρίας, πώς παίρνουν την ευθύνη για τη βιωσιμότητα του εγχειρήματος που μεθοδεύει εδώ και χρόνια ένα εκκλησιαστικό ίδρυμα.

Ερωτήματα πολλά και πιεστικά, που όσο θα προχωρά ο χρόνος και ενδεχομένως θα υλοποιείται η επικείμενη επένδυση, θα γίνονται όλο και πιο αμείλικτα.

Η παρθένα περιοχή του ανατολικού άκρου της Κρήτης, διαθέτει το συγκριτικό πλεονέκτημα για την ανάπτυξη αειφορικού τουρισμού (φυσιολατρικού & πολιτιστικού) και μπορεί να αποτελέσει ένα μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης, ώστε να βελτιωθεί η παρούσα κατάσταση προς όφελος των κατοίκων της και να διατηρηθεί το οικοσύστημα προς όφελος των μελλοντικών γενεών.

Καλούμε την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αλλά και την ηγεσία του ΠΑ.ΣΟ.Κ. να επανεξετάσουν τη στάση τους απέναντι στην μεγαλύτερη και πιο σκανδαλώδη τουριστική επένδυση που ετοιμάζεται στη Μεσόγειο. Να πάρουν εκείνα τα οικονομικά και κοινωνικά μέτρα που έχει ανάγκη η απομονωμένη, τόσα χρόνια από τις πολιτικές τους, περιοχή για την αναβάθμισή της και όχι να επιτρέπουν την εκχώρηση εδαφών της πατρίδας μας σε πολυεθνικές εταιρίες, που μοναδικό σκοπό έχουν το κέρδος.

Καλούμε τέλος την τοπική εκκλησία να αφήσει τις «επιχειρηματικές καινοτομίες» που οραματίζεται να εφαρμόσει σε βάρος της αειφορίας και της τοπικής κοινωνίας στις τεράστιες εκτάσεις που κατέχει και να στραφεί στο κύριο έργο της”.

|
Share |
Σχολίασε κι εσύ...
* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

↑ top