Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΑεροπορικά ΘέματαΚατάργηση των συνοριακών ελέγχων στα αεροδρόμια
Σύστημα Σένγκεν

Κατάργηση των συνοριακών ελέγχων στα αεροδρόμια

Στις 21 Δεκεμβρίου 2007, η Εσθονία, η Τσεχική Δημοκρατία, η Λιθουανία, η Ουγγαρία, η Λετονία, η Μάλτα, η Πολωνία, η Σλοβακία και η Σλοβενία έγιναν μέλη της ζώνης του Σένγκεν. […]

Στις 21 Δεκεμβρίου 2007, η Εσθονία, η Τσεχική Δημοκρατία, η Λιθουανία, η Ουγγαρία, η Λετονία, η Μάλτα, η Πολωνία, η Σλοβακία και η Σλοβενία έγιναν μέλη της ζώνης του Σένγκεν. Την Κυριακή, 30 Μαρτίου 2008, αυτή η διαδικασία διεύρυνσης<...>ολοκληρώθηκε με την κατάργηση των συνοριακών ελέγχων στα αεροδρόμια μεταξύ των χωρών αυτών, καθώς και μεταξύ των χωρών αυτών και των δώδεκα κρατών που συμμετέχουν ήδη στο σύστημα Σένγκεν.

Ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Jacques Barrot δήλωσε: «Η κατάργηση των ελέγχων στα αεροδρόμια αποτελεί το τελικό βήμα για την ολοκλήρωση ενός μοναδικού και ιστορικού επιτεύγματος: 24 χώρες της Ε.Ε. δεν έχουν πλέον εσωτερικά σύνορα. Η Επιτροπή συγχαίρει τα κράτη μέλη που κατόρθωσαν να εγκαταστήσουν υπερσύγχρονα συστήματα ασφαλείας και ειδικά «τερματικά Σένγκεν» στα αεροδρόμιά τους. Η διεύρυνση της ζώνης του Σένγκεν δείχνει τη βούληση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να διευκολύνει τα νόμιμα ταξίδια εντός της Ε.Ε., ενισχύοντας συγχρόνως την ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης».

Μετά την κατάργηση των χερσαίων και θαλάσσιων συνοριακών ελέγχων, που πραγματοποιήθηκε την 21η Δεκεμβρίου 2007, την Κυριακή 30 Μαρτίου 2008 καταργήθηκαν και οι συνοριακοί έλεγχοι στα αεροδρόμια μεταξύ της Εσθονίας, της Τσεχικής Δημοκρατίας, της Λιθουανίας, της Ουγγαρίας, της Λετονίας, της Μάλτας, της Πολωνίας, της Σλοβακίας και της Σλοβενίας, καθώς και μεταξύ των χωρών αυτών και των χωρών που ήταν ήδη μέλη της ζώνης του Σένγκεν.

Αυτή η χρονική υστέρηση είχε προβλεφθεί για να συμπέσει η ημερομηνία κατάργησης των συνοριακών ελέγχων με την αλλαγή των προγραμμάτων πτήσεων που λαμβάνει χώρα δύο φορές ετησίως, έτσι ώστε να διευκολυνθεί η προσαρμογή στα αντίστοιχα αεροδρόμια της Ε.Ε.

Οι επιβάτες θα μπορούν πλέον να ταξιδεύουν από το ένα αεροδρόμιο στο άλλο εντός της διευρυμένης ζώνης του Σένγκεν χωρίς οποιεσδήποτε άλλες διατυπώσεις. Αυτό θα έχει θετικά αποτελέσματα, καθώς θα ελαττωθούν οι ουρές και θα διευκολυνθούν οι διαδικασίες για τους πολίτες της Ε.Ε. και άλλα πρόσωπα που ταξιδεύουν αεροπορικώς στη ζώνη του Σένγκεν. Προφανώς, θα διατηρηθούν οι έλεγχοι ταυτοτήτων που πραγματοποιούν οι αεροπορικές εταιρίες κατά τον έλεγχο εισιτηρίων και την επιβίβαση. Θα διατηρηθούν επίσης οι συνήθεις έλεγχοι ασφαλείας που εφαρμόζονται σε κάθε πτήση, ανεξαρτήτως του προορισμού.

Η κατάργηση των συνοριακών ελέγχων στα αεροδρόμια εντός της διευρυμένης ζώνης του Σένγκεν είναι απόρροια της απόφασης που λήφθηκε το Νοέμβριο του 2007, όταν οι υπουργοί δικαιοσύνης και εσωτερικών έκριναν ότι όλες οι υποψήφιες χώρες πληρούσαν κριτήρια σχετικά με το κεκτημένο του Σένγκεν.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

Ετικέτες
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024