Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size
Ερώτηση-Παρέμβαση Παπαδημούλη στην Κομισιόν

Ανησυχία για την παρουσία τοξικών ουσιών στην Καλντέρα της Σαντορίνης

Βίκυ Καραντζαβέλου - 01 Απρίλιος 2008, 00:00

Ερώτηση προς την Κομισιόν για την παρουσία τοξικών ουσιών στο θαλάσσιο οικοσύστημα της Καλντέρας στη Σαντορίνη, ένα χρόνο σχεδόν μετά το ναυάγιο του Sea Diamond (5 Απριλίου), κατέθεσε ο Ευρωβουλευτής<...>

του Συνασπισμού, κ. Δημήτρης Παπαδημούλης, ζητώντας να ενημερωθεί για τα μέτρα που προτίθεται να λάβει η Ε.Ε., με στόχο την προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος.

“Ο Υφυπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Καμμένος” υπενθύμισε ο κ. Παπαδημούλης, “είχε χαρακτηρίσει πρόσφατα στη Βουλή το ναυάγιο `οικολογική βόμβα στο βυθό της Σαντορίνης`”. Πέρα όμως από το σοβαρό θέμα της απάντλησης του πετρελαίου, ο ευρωβουλευτής του Συνασπισμού τόνισε πως σύμφωνα με επιστήμονες του Ινστιτούτου Θαλάσσιας και Περιβαλλοντικής Έρευνας Αιγαίου «Αρχιπέλαγος», υπάρχουν σοβαρά προβλήματα από τις χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στα δίκτυα σωληνώσεων του πλοίου, καθώς και ουσίες που περιέχονται στον εξοπλισμό του πλοίου.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Παπαδημούλης υποστήριξε πως στο ψυκτικό σύστημα του ναυαγισμένου πλοίου υπάρχουν μεγάλες ποσότητες από ψυκτικά υγρά, που περιέχουν χλωροφθοράνθρακες, οι οποίοι χαρακτηρίζονται ως τοξικοί και προκαλούν βλάβες του νευρικού συστήματος αλλά και καταστροφή του όζοντος, καθώς και υδραυλικά λάδια, που βρίσκονται εντός και εκτός δικτύων, τα οποία ανάλογα με τον τύπο λαδιού χαρακτηρίζονται από ρυπογόνες έως τοξικές ουσίες. Υπάρχουν επίσης ηλεκτρονικές συσκευές, οθόνες τηλεοράσεων και Η/Υ, οι οποίες περιέχουν πληθώρα τοξικών ουσιών. Τέλος, στο ναυάγιο βρίσκονται και άλλα τοξικά υλικά, όπως ίνες αμιάντου, επιβραδυντικά καύσης, βαρέα μέταλλα, χημικά καθαριστικά, ηλεκτρολύτες, αντισκωριακά κ.α.

|
Share |
Σχολίασε κι εσύ...
* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

↑ top