Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικές ΤάσειςΔιεθνείς ΤάσειςΜεγάλο το ενδιαφέρον για Μεσογειακούς προορισμούς κρουαζιέρας
Έρευνα του Cruise Critic

Μεγάλο το ενδιαφέρον για Μεσογειακούς προορισμούς κρουαζιέρας

Δεδομένου του αυξημένου ενδιαφέροντος για κρουαζιέρες στην Ευρώπη, το ειδησεογραφικό portal για ταξίδια κρουαζιέρας, Cruise Critic, πραγματοποίησε σχετική έρευνα, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 1.400 ταξιδιώτες από όλο τον κόσμο, εκ των οποίων το 42% απάντησε ότι σχεδιάζει να πραγματοποιήσει μια κρουαζιέρα στην Ευρώπη…

Δεδομένου του αυξημένου ενδιαφέροντος για κρουαζιέρες στην Ευρώπη, το ειδησεογραφικό portal για ταξίδια κρουαζιέρας, Cruise Critic, πραγματοποίησε σχετική έρευνα, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 1.400<...>ταξιδιώτες από όλο τον κόσμο, εκ των οποίων το 42% απάντησε ότι σχεδιάζει να πραγματοποιήσει μια κρουαζιέρα στην Ευρώπη εντός των επόμενων τριών χρόνων.

“Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας μας, η Ευρώπη αποτελεί έναν μαγνήτη, γιατί οι επιβάτες κρουζιερόπλοιων μπορούν να πάρουν μια εικόνα από διάφορους πολιτισμούς και πολλά αξιοθέατα σε ένα μόνο ταξίδι” σχολίασε η κα Carolyn Spencer Brown, αρχισυντάκτρια του Cruise Critic.

Ευρώπη=Ποικιλία

Περίπου το ένα τρίτο των ερωτώμενων δήλωσαν ότι βρίσκουν πιο συναρπαστικό απ` όλα το γεγονός ότι μια κρουαζιέρα στην Ευρώπη είναι ιδανική ευκαιρία για να γνωρίσουν ποικίλους πολιτισμούς και να δουν πολλά αξιοθέατα. Επίσης, το 27% υποστήριξε ότι είναι μια καλή ευκαιρία για να επισκεφτούν πολλές και διαφορετικές πόλεις της Ευρώπης κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού.

Πρώτη επιλογή η Μεσόγειος

Για τις κρουαζιέρες στην Ευρώπη δημοφιλέστερη είναι αυτή της Μεσογείου, με 32% των ερωτώμενων να επιλέγει προορισμούς της Ανατολικής Μεσογείου (Αθήνα, Κωνσταντινούπολη, ελληνικά νησιά) και 20% προορισμούς της Δυτικής Μεσογείου (Ρώμη, Νάπολη, Βαρκελώνη).

Όταν φτάνουν στα λιμάνια, οι ταξιδιώτες ενδιαφέρονται περισσότερο για επισκέψεις στα ελληνικά νησιά (Σαντορίνη, Μύκονο, Ίο), τα οποία προτιμά το 25%, ενώ σε δεύτερη θέση προτιμήσεων τοποθετούν την Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας (9%).

Η Ρώμη (15%) και η Βενετία (13%) αποτελούν τους δημοφιλέστερους προορισμούς για ταξιδιώτες που θέλουν να προσθέσουν διανυκτέρευση στα ταξίδια κρουαζιέρας τους.

Ψήφος εμπιστοσύνης στα μεγάλα πλοία

Περισσότεροι από τους μισούς (51%) επιλέγουν για τα ταξίδια τους μεγάλα πλοία, που προσφέρουν τη δυνατότητα πολλών δραστηριοτήτων και διάφορων μορφών διασκέδασης. Στη δεύτερη θέση κατατάσσουν τα μικρά πλοία/yachts (31%) και στη τρίτη τα ποταμόπλοια (19%).

Ανησυχίες για το κόστος

Η μεγαλύτερη ανησυχία των ταξιδιωτών για κρουαζιέρες οφείλεται στο κόστος, με την νομισματική ισοτιμία να απασχολεί ιδιαίτερα τους Αμερικάνους (33%), ενώ δισταγμούς προκαλούν και οι αεροπορικοί ναύλοι (14%).

Τακτικές μείωσης του κόστους

Η πιο συνήθης τακτική ταξιδιωτών για την περικοπή του κόστους είναι είτε να κάνουν κράτηση πολύ νωρίς είτε την τελευταία στιγμή. Επίσης, πολλοί κανονίζουν μόνοι τους τις μεταφορές, ενώ άλλοι επιλέγουν να μείνουν σε καμπίνα οικονομικότερης κατηγορίας, χρησιμοποιώντας τις συμβουλές ενός ταξιδιωτικού πράκτορα ή κάνοντας αναζητήσεις στο Διαδίκτυο.

Στο ερώτημα πως να εξοικονομήσουν χρήματα κατά τη διάρκεια μιας κρουαζιέρας, οι πιο συχνές προτάσεις αφορούν τις εκδρομές στη στεριά, τα ποτά και τον τζόγο. Πρώτη συμβουλή όλων ήταν να κανονίζει κανείς μόνο τους τις εκδρομές στη στεριά και να μην συμμετέχει σε αυτές που οργανώνουν τα πλοία. Αναφορικά δε με τα ποτά, οι προτάσεις των περισσοτέρων ήταν να αποφεύγουν τα ποτά και τα αναψυκτικά από το μπαρ, να τσεκάρουν τον τιμοκατάλογο του μπαρ καθημερινά, να παραγγέλνουν τα ποτά ημέρας ή να προτιμούν τα πακέτα all-inclusive. Τέλος, για τον τζόγο η συμβουλή τους ήταν απλά να μην ασχοληθούν καν με αυτές τις δραστηριότητες.

Δημοφιλέστερα 10 λιμάνια κρουαζιέρας στην Ευρώπη (με αλφαβητική σειρά)

Συμπληρωμένη από τους εκδότες του Cruise Critic, η ακόλουθη λίστα περιλαμβάνει τα δημοφιλέστερα λιμάνια για ταξίδια στην Ευρώπη:


  • Βαρκελώνης
  • Κοπεγχάγης
  • Ντουμπρόβνικ
  • Φλωρεντίας (Livorno)
  • Κωνσταντινούπολης
  • Λονδίνου (Dover, Harwich, Southampton, Tilbury)
  • Ρώμης (Civitavecchia)
  • Σαντορίνης
  • Αγίας Πετρούπολης
  • Βενετίας
Ιστοσελίδα | + Άρθρα
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024