Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΣτο ευρωπαϊκό πρόγραμμα EDEN το ΥΠΤΑΝ
Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης

Στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα EDEN το ΥΠΤΑΝ

Στο πιλοτικό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής “European Destinations of Excellence” (EDEN) – “Ευρωπαϊκοί Προορισμοί Αριστείας” συμμετέχει για δεύτερη χρονιά το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης. Οι στόχοι του προγράμματος είναιη ανάδειξη των […]

Στο πιλοτικό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής “European Destinations of Excellence” (EDEN) – “Ευρωπαϊκοί Προορισμοί Αριστείας” συμμετέχει για δεύτερη χρονιά το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης. Οι στόχοι του προγράμματος είναι<...>η ανάδειξη των αξιών, της ποικιλομορφίας και των κοινών χαρακτηριστικών Ευρωπαϊκών Τουριστικών προορισμών όσο και η προβολή προορισμών όπου η τουριστική ανάπτυξη επιδιώκεται με τρόπο τέτοιο, ώστε να διασφαλίζεται η κοινωνική, πολιτιστική οικονομική και περιβαλλοντική ισορροπία.

Για το 2008 το θέμα του διαγωνισμού είναι «Τουρισμός και τοπική άυλη πολιτιστική κληρονομιά» («Τοurism and local intangible heritage»).

Τα Κράτη – Μέλη καλούνται να επιλέξουν έναν προορισμό που διαθέτει στοιχεία άϋλης πολιτιστικής κληρονομιάς (π.χ. προφορικές παραδόσεις και εκφράσεις, θεατρικές παραστάσεις, εικαστικές τέχνες, εορταστικές εκδηλώσεις, παραδοσιακές τέχνες και τεχνικές, χειροτεχνία, τοπική κουζίνα, γαστρονομία, ζωή στο χωριό και αγροτική ζωή).

Το πρόγραμμα προβλέπεται να υλοποιηθεί μέχρι το Μάϊο του 2008. Οι βασικές προϋποθέσεις που θέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να είναι ένας προορισμός επιλέξιμος είναι:


  1. Να μην είναι παραδοσιακός ή ανεπτυγμένος τουριστικός προορισμός

  2. Να οργανώνει σε τακτική βάση (π.χ ετήσια) εκδήλωση με συμμετοχή των τουριστών που να επικεντρώνεται στα άϋλα τοπικά χαρακτηριστικά (π.χ θεματικά φεστιβάλ, εκθέσεις, γιορτές, πανηγύρια, γιορτές τοπικών προϊόντων, τουριστικές διαδρομές, παραδοσιακές εκδηλώσεις, αναβίωση τοπικών εθίμων κ.λ.π.).

  3. Να διαχειρίζεται την τουριστική προσφορά του, στηριζόμενος στις αρχές της ισόρροπης κοινωνικής, πολιτιστικής και περιβαλλοντικής ανάπτυξης (αειφορία).

Δικαίωμα συμμετοχής στον διαγωνισμό έχουν οι Οργανισμοί α’ και β’ βαθμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι Περιφέρειες σε συνεργασία κατά προτίμηση με τοπικούς φορείς ανάδειξης πολιτιστικής κληρονομιάς ή και αναπτυξιακούς φορείς. Ενώσεις και συνεταιρισμοί, που σχετίζονται με στοιχεία άϋλης πολιτιστικής κληρονομιάς μπορούν να συμμετέχουν αρκεί η πρότασή τους να γίνεται σε συνεργασία με κάποια τοπική αρχή.

Ο τουριστικός προορισμός που θα επιλεχθεί, θα προβληθεί τόσο σε εθνικό επίπεδο, μέσω της ιστοσελίδας του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης όσο και σε ευρωπαϊκό, μέσω των δράσεων προβολής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Επίσης, οι επιλεγέντες προορισμοί από τα Κράτη που συμμετέχουν στο φετινό πρόγραμμα, θα προβληθούν στο Ευρωπαϊκό Τουριστικό Φόρουμ 2008, που θα πραγματοποιηθεί στο Bordeaux της Γαλλίας το φθινόπωρο.

Η θεσμοθέτηση του εν λόγω προγράμματος θα συμβάλει στη σύσφιξη των δεσμών μεταξύ ευρωπαϊκών προορισμών, στην προώθηση και προβολή του ευρωπαϊκού τουριστικού προϊόντος μέσα από δράσεις προβολής, αλλά και στην υιοθέτηση κοινών πολιτικών μέσω της δημιουργίας δικτύου επικοινωνίας και ανταλλαγής τεχνογνωσίας.

Πρόσκληση ενδιαφέροντος για τον διαγωνισμό, καθώς και περαιτέρω λεπτομέρειες και διευκρινίσεις ως προς τη διαδικασία, τα απαραίτητα δικαιολογητικά, το έντυπο υποβολής των αιτήσεων και το χρονοδιάγραμμα, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης – EOT (www.gnto.gr /Επιχειρείν/Διαγωνισμοί-Προσκλήσεις-Ανακοινώσεις).

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

Ετικέτες
29/03/2024
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024