Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΔημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου στο Γουδί ψηφίζει η Υπερνομαρχία Αθηνών-Πειραιώς

Δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου στο Γουδί ψηφίζει η Υπερνομαρχία Αθηνών-Πειραιώς

Το Διευρυμένο Νομαρχιακό Συμβούλιο Αθηνών – Πειραιώς κατά τη πρόσφατη συνεδρίαση του με θέμα τη δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου στο Γουδί, ενέκρινε ομόφωνα ψήφισμα λαμβάνοντας υπόψη τις ομιλίες, τις εισηγήσεις και […]

Το Διευρυμένο Νομαρχιακό Συμβούλιο Αθηνών – Πειραιώς κατά τη πρόσφατη συνεδρίαση του με θέμα τη δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου στο Γουδί, ενέκρινε ομόφωνα ψήφισμα λαμβάνοντας υπόψη τις ομιλίες, τις εισηγήσεις και τις παρατηρήσεις<...>των φορέων της Νομαρχιακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της επιτροπής κατοίκων, καθώς επίσης και της μελέτης του Ε.Μ.Π.

Σύμφωνα με το ψήφισμα:


  • Διαμαρτύρεται κατά του Υπουργείου Εθνικής Aμυνας και του Υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ για την μέχρι τώρα στάση τους που εμποδίζει τη δημιουργία του Πάρκου.
  • Ζητεί την άμεση θεσμοθέτηση του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδί ως χώρου υψηλού πρασίνου με ήπιες αθλητικές και πολιτικές δραστηριότητες.
  • Ζητεί την απαγόρευση κάθε οικοδομικής δραστηριότητας στο χώρο του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδί όπως αυτός οριοθετείται στην μελέτη του Ε. Μ. Π.
  • Ζητεί την ακύρωση του μνημονίου μεταξύ των Υπουργείων Εθνικής Aμυνας και Πολιτισμού που προβλέπει την εμπορική συνεκμετάλλευση των χώρων του Πάρκου και την ακύρωση της σύμβασης παραχώρησης του Badminton και των 20 στρεμμάτων που το περιβάλλουν.


Με βάση το ψήφισμα καλούνται οι πολίτες όπως επίσης οι κοινωνικοί, επιστημονικοί και περιβαλλοντολογικοί φορείς, να βρίσκονται σε εγρήγορση για τη δημιουργία του Μητροπολιτικού Πάρκου στο Γουδί.

«Είναι καιρός όλοι οι υπεύθυνοι φορείς”, επεσήμανε η υπερνομάρχης Αθηνών-Πειραιώς κα. Ντίνα Μπέη στην ομιλία της, “να βάλουμε ένα συγκεκριμένο, μετρήσιμο και χρονικά προσδιορισμένο στόχο για το πώς μπορεί να επιτευχθεί η αύξηση του πρασίνου που αναλογεί ανά κάτοικο, μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα”. «Μοχλός” πρόσθεσε “αυτής της προσπάθειας ήταν και πρέπει να είναι η Αυτοδιοίκηση, γιατί μπορεί και πρέπει να διαχειριστεί τους ελεύθερους χώρους, αρκεί να διαθέτει τους πόρους που απαιτούνται γι αυτό».

Στο πλαίσιο αυτό η κα. Μπέη επανέφερε την πρόταση για τη δημιουργία «Μητροπολιτικού Φορέα Πρασίνου», που μπορεί -όπως είπε- να λειτουργεί «με το συντονισμό της Υπερνομαρχίας Αθήνας-Πειραιά, σχεδιάζοντας και υλοποιώντας δράσεις υπέρ του περιβάλλοντος με βάση τη δια-νομαρχιακή και δια-δημοτική συνεργασία, με βάση το συνεχή διάλογο και τη διαρκή κινητοποίηση της τοπικής αυτοδιοίκησης και της κοινωνίας των πολιτών».

Η πρόταση του Εργαστηρίου Αστικού Περιβάλλοντος του Ε.Μ.Π. είναι η υλοποίηση ενός Μητροπολιτικού Πάρκου υψηλής οικολογικής ποιότητας με ήπιες χρήσεις εκπαίδευσης, πολιτισμού και αθλητισμού. Βασικές προτεραιότητες είναι:


  • Η άμεση θεσμοθέτηση του χώρου ως «Μητροπολιτικό Πάρκο».

  • Η εξασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα του Πάρκου.

  • Η εξασφάλιση υψηλής οικολογικής ποιότητας.

  • Η ανάδειξη της ιστορικότητας του χώρου.

  • Η διασύνδεση του Πάρκου με άλλους μεγάλους χώρους πρασίνου και πολιτιστικούς πόλους της ευρύτερης περιοχής.

  • Η οργάνωση των προσβάσεων και των κινήσεων στο Πάρκο.

  • Ο ήπιος σχεδιασμός και η ελαχιστοποίηση των τεχνητών διαμορφώσεων.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024