Τελευταία νέα
ΑρχικήΕναλλακτικός ΤουρισμόςΛοιπές μορφέςΕΔΟΑΟ: Στόχος η βιώσιμη ανάπτυξη του Οινοτουρισμού στην Ελλάδα
Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου

ΕΔΟΑΟ: Στόχος η βιώσιμη ανάπτυξη του Οινοτουρισμού στην Ελλάδα

Πέντε βασικοί άξονες-προϋποθέσεις για τη δυναμική χάραξη των «Δρόμων του κρασιού» και τη βιώσιμη ανάπτυξη του Οινοτουρισμού στην Ελλάδα, αποτέλεσαν το αντικείμενο των ομάδων εργασίας που διοργάνωσε με επιτυχία η […]

Πέντε βασικοί άξονες-προϋποθέσεις για τη δυναμική χάραξη των «Δρόμων του κρασιού» και τη βιώσιμη ανάπτυξη του Οινοτουρισμού στην Ελλάδα, αποτέλεσαν το αντικείμενο των ομάδων εργασίας που διοργάνωσε με επιτυχία η Εθνική Διεπαγγελματική<...>Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΟ), στις 4 και 5 Απριλίου στο κτίριο της Ελληνικής Εταιρίας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού στην Πλάκα. Στόχος ήταν η όσο το δυνατόν πληρέστερη και εμπεριστατωμένη εξέταση της πολύπτυχης δραστηριότητας που ονομάζεται Οινοτουρισμός, προκειμένου να εξαχθούν σημαντικά συμπεράσματα τα οποία θα αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης και προβληματισμού στο Συνέδριο της Λήμνου.

Πιο συγκεκριμένα, διοργανώθηκαν πέντε workshops με θέμα «Οινοτουρισμός & Περιβάλλον – Προστασία & Ανάδειξη Αμπελοοινικού τοπίου», «Οινοτουρισμός & Πολιτισμός», «Οινοτουρισμός & ο ρόλος της Τοπικής αυτοδιοίκησης», «Οινοτουρισμός & Ευρύτερος Τουριστικός ιστός» και «Οινοτουρισμός & Επικοινωνία» στα οποία συμμετείχαν καθηγητές πανεπιστημίου, εκπρόσωποι περιβαλλοντικών οργανώσεων, εικαστικοί, συγγραφείς, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι αναπτυξιακών εταιρειών, εκπρόσωποι όλου του φάσματος της τουριστικής δραστηριότητας της χώρας, δημοσιογράφοι οίνου, συντάκτες γαστρονομίας, ιδιοκτήτες τουριστικών πρακτορείων, παραγωγοί τηλεοπτικών εκπομπών.

Κεντρικά ζητήματα που εξετάστηκαν στην πρώτη ομάδα εργασίας, ήταν η διαχρονική αξία του ελληνικού αμπελώνα σε σχέση με το περιβάλλον και τη διατήρηση του τοπίου, η ανάλυση των χαρακτηριστικών των αμπελοοινικών περιοχών και των παραγόντων που τα μεταβάλλουν, καθώς και η συμβολή του οινοτουρισμού ως πρόταση βιώσιμης ανάπτυξης και προοπτική διασφάλισης και ανάδειξης του τοπίου και της προστασίας του περιβάλλοντος. Κρασί και τέχνη – δρόμοι παράλληλοι, ήταν το βασικό θέμα προβληματισμού της ομάδας που επεξεργάστηκε το θέμα «Οινοτουρισμός και Πολιτισμός», όπου προσεγγίστηκε η ηθογραφία και κοινωνιολογία του οίνου και πώς στη σύγχρονη εποχή, η ίδια η ζωή και η τέχνη απομακρύνθηκαν από την «ευθυμία», με αποτέλεσμα να απέχουν και από τον οίνο – και από πλευράς απεικόνισης και από πλευράς αντίληψης.

Η εκπόνηση εθνικού αμπελοοινικού σχεδιασμού στον οποίο να εντάσσεται και ο οινοτουρισμός, η διαδικασία προσδιορισμού χρήσης γης και ο χωροταξικός σχεδιασμός αναδείχθηκαν ως άμεσης προτεραιότητας ανάγκες από την ομάδα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τονίστηκαν επίσης οι πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο για τη διατήρηση του τοπίου και την αποκατάσταση της αποδομημένης και αλλοιωμένης υπαίθριας χώρας, καθώς και ο σχεδιασμός δράσεων και συνεργειών ώστε παραδοσιακές καλλιέργειες, όπως το αμπέλι και ήπιες μορφές τουρισμού, όπως οι «δρόμοι του κρασιού», να αναδειχθούν ως πόρος δημιουργίας θέσεων εργασίας και ανάπτυξης της υπαίθρου.

Η ανάγκη θεσμοθέτησης με δικλείδες ποιότητας του οινοτουρισμού από την πολιτεία, πριν η αγορά και ανταγωνισμός στρεβλώσουν μια πολλά υποσχόμενη δραστηριότητα και ένα συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας, αναδείχθηκε από την ομάδα εργασίας «Οινοτουρισμός και ευρύτερος τουριστικός ιστός». Η δημιουργία δικτύων και επιχειρηματικών συστάδων και ενός ολοκληρωμένου σχεδίου marketing ανέκυψαν επίσης ως αναγκαίες συνθήκες για την επιτυχή ένταξη του οινοτουρισμού στην τουριστική προσφορά της χώρας. Ταυτόχρονα, σημειώθηκε ότι ο εμπλουτισμός της ελληνικής τουριστικής αγοράς με την προσθήκη της εμπειρίας των «δρόμων του κρασιού» σε όσους επισκέπτονται τη χώρα, θα οδηγήσει σε επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και στην ανάδειξη εναλλακτικών προορισμών. Τέλος, στην ομάδα «Οινοτουρισμός και Επικοινωνία» εξετάστηκαν οι εμπειρίες (θετικές ή αρνητικές) από οινοτουριστικές δραστηριότητες στην Ελλάδα, οι βέλτιστες πρακτικές στον οινοτουρισμό και γενικά στον τουρισμό από το εξωτερικό, ο τρόπος με τον οποίο ενημερώνεται ή προσεγγίζεται ο δυνητικός οινοτουρίστας καθώς και τα μηνύματα και οι πρακτικές που πρέπει να επιστρατευτούν για την προσέγγιση οινοτουριστών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Το πλούσιο αυτό υλικό ιδεών, προτάσεων, εισηγήσεων και προσεγγίσεων θα παρουσιαστεί στη Λήμνο, στο πλαίσιο του 1ου Συνεδρίου για τον Οινοτουρισμό, προκειμένου να συνεισφέρει στη διατύπωση μιας όσο το δυνατό πιο ολοκληρωμένης πρότασης για την ανάπτυξη των «δρόμων του κρασιού» στην Ελλάδα.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024