Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΓκλαβάκης: Αναγκαία η ενίσχυση του αισθήματος ευθύνης για το περιβάλλον
Παγκόσμια Ημέρα της Γης, 22 Απριλίου 2008.

Γκλαβάκης: Αναγκαία η ενίσχυση του αισθήματος ευθύνης για το περιβάλλον

“Κάθε χρόνο γιορτάζεται στις 22 Απριλίου σε ολόκληρο τον κόσμο η Ημέρα της Γης, με σκοπό την κινητοποίηση τόσο των κυβερνώντων όσο και των πολιτών για την ανάδειξη των σημαντικότερων […]

“Κάθε χρόνο γιορτάζεται στις 22 Απριλίου σε ολόκληρο τον κόσμο η Ημέρα της Γης, με σκοπό την κινητοποίηση τόσο των κυβερνώντων όσο και των πολιτών για την ανάδειξη των σημαντικότερων περιβαλλοντικών προβλημάτων<...>που αντιμετωπίζει ο πλανήτης μας, όπως η υπερθέρμανση, η ξηρασία, η ρύπανση και η μείωση της βιοποικιλότητας” δήλωσε ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ., κ. Γιάννης Γκλαβάκης, με την ευκαιρία του σημερινού εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Γης.

Η μέρα αυτή αν και έχει καθιερωθεί από το 1970, η πρόοδος που έχει συντελεστεί είναι μικρή, αναλογιζόμενοι την έκταση των προβλημάτων. Τα τελευταία 30 χρόνια έχουν καταστραφεί τροπικά δάση, έκτασης ίσης με της Ε.Ε., ενώ υπολογίζεται ότι κάθε τριάμισι χρόνια καταστρέφεται δασική περιοχή έκτασης ίσης περίπου με την επιφάνεια της Γαλλίας. Σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ το 42% των αυτοχθόνων θηλαστικών, 43% των πτηνών, 45% των πεταλούδων, 30% των αμφιβίων, 45% των ερπετών και 52% των ψαριών του γλυκού νερού κινδυνεύουν να εκλείψουν στην Ευρώπη.

Αντίστοιχη είναι και η υποβάθμιση του θαλάσσιου πλούτου, λόγω της υπεραλίευσης και της μόλυνσης. Το 65% των εμπορικών ιχθυαποθεμάτων κινδυνεύουν με εξαφάνιση λόγω της εντατικής αλιεία. Υπολογίζεται ότι στη Μεσόγειο μόνο, έχουν διαρρεύσει τα τελευταία 15 χρόνια 55.000 τόνοι πετρελαίου, ρυπαίνοντας χιλιάδες χιλιόμετρα ακτογραμμής. Αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ η Μεσόγειος καλύπτει το 0,7% της συνολικής υδάτινης επιφάνειας του πλανήτη γίνεται δέκτης του 17% της παγκόσμιας θαλάσσιας ρύπανσης λόγο διαρροής πετρελαίου.

Είναι γεγονός ότι πρέπει να ξεπεράσουμε τη γη ως μια στενή γεωγραφική έννοια και να την αντιληφθούμε σαν το κοινό μας σπίτι, διότι είναι ο χορηγός των αγαθών που διασφαλίζουν την επιβίωση, όχι μόνο των ανθρώπων, αλλά και κάθε ζωντανού οργανισμού” τόνισε ο έλληνας ευρωβουλευτής. “Είναι ο ζωτικός χώρος που έχουμε κληρονομήσει από τις προηγούμενες γενιές και για τον οποίο μας βαρύνει η ευθύνη να τον προστατέψουμε και να τον κληροδοτήσουμε στην καλύτερη δυνατή κατάσταση στα παιδιά μας” πρόσθεσε.

Ολοκληρώνοντας ο κ. Γκλαβάκης τόνισε ότι δεν είναι σωστό να τα περιμένουμε όλα από την πολιτεία και ότι ζούμε σε μια εποχή που η πρόσβαση στη γνώση είναι ευκολότερη και ο καθένας από εμάς μπορεί να ενημερωθεί και να συμμετέχει στην προστασία του πλανήτη μας, όπως για παράδειγμα για το πώς μπορεί να εξοικονομήσει ενέργεια στην καθημερινή του ζωή. “Είναι ανάγκη” κατέληξε “να ενισχυθεί το αίσθημα ευθύνης μεταξύ των πολιτών σε σχέση με το περιβάλλον”.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024