Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size
Επικεφαλής Κ.Ο. του ΠΑ.ΣΟ.Κ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Λαμπρινίδης: Εκτεθειμένα τα μισά κράτη-μέλη σε εκβιασμούς των ΗΠΑ για βίζα

Θοδωρής Κουμέλης - 24 Απρίλιος 2008, 00:00

“Με τη διαπραγματευτική πρακτική του “two-track approach” (της προσέγγισης των δυο ταχυτήτων) που υιοθετήσατε με τις ΗΠΑ για την παροχή του “προνομίου” της απαλλαγής από τη βίζα, η Αμερική θα νομιμοποιείται πλέον να απαιτεί από την Ελλάδα<...>

και τα νέα κράτη-μέλη, και μάλιστα με τη “βούλα” της Ε.Ε., να της δώσουν ακόμα περισσότερα ευαίσθητα δεδομένα επιβατών από αυτά που μόλις συμφωνήθηκαν (υποτίθεται για όλους) στη Συμφωνία PNR, αλλά και απευθείας πρόσβαση ακόμα και στα ποινικά μητρώα των πολιτών τους! Κι εσείς απαντάτε ότι “αυτό δεν αποτελεί κοινοτική δικαιοδοσία, ας κάνει το κάθε κράτος-μέλος ό,τι θέλει”. Ανέφερε χαρακτηριστικά ο ο Ευρωβουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης κι Εσωτερικών Υποθέσεων κ. Σταύρος Λαμπρινίδης, στη χτεσινή συζήτηση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την πολιτική των ΗΠΑ για την χορήγηση βίζας στα Κράτη - Μέλη της Ε.Ε., που διεξήχθη παρουσία του Προεδρεύοντος του Συμβουλίου της Ε.Ε. κ. Μάτε και του αρμοδίου Επιτρόπου κ. Μπαρό.

“Αφήνετε δηλαδή” υποστήριξε στη συνέχεια ο κ. Λαμπρινίδης, εκτεθειμένα τα μισά κράτη-μέλη σε “ωμό εκβιασμό” για την παράδοση προσωπικών δεδομένων που οι ΗΠΑ δεν απαιτούν από τα άλλα μισά. Το είπε άλλωστε, πιο εύσχημα αλλά και πιο κυνικά, ο αρμόδιος υφυπουργός των ΗΠΑ κ. Rosenzweig στη Γερουσία τους, στις 28 Φεβρουαρίου: “The eight aspirant countries ... have strong incentives to commit to implementing the full suite of security standards.” Με άλλα λόγια, “φλέγονται για τη βίζα κι έτσι μπορούμε να τους πιέσουμε να δεχτούν τα πάντα”.

Όμως, Κύριε Επίτροπε, το γράμμα και το πνεύμα της κοινής πολιτικής θεωρήσεων της Ε.Ε. δεν απαιτεί απλώς να δίνεται το ίδιο καθεστώς βίζας ή μη βίζας σε όλα τα κράτη της Ε.Ε. Απαιτεί να δίνεται σε όλους τους Ευρωπαίους πολίτες με τους ίδιους όρους. Η Αμερική είχε την πολιτική βούληση—και πέτυχε—να καταστρατηγήσει την κοινή ευρωπαϊκή πολιτική. Εσείς, δεν επιδείξατε, δυστυχώς, την πολιτική βούληση να την αποτρέψετε”.

|
Share |
Σχολίασε κι εσύ...
* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

↑ top