Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΣτόχος μια πόλη με πράσινες ταράτσες και ολάνθιστα μπαλκόνια
Δήμος Αθηναίων

Στόχος μια πόλη με πράσινες ταράτσες και ολάνθιστα μπαλκόνια

«Για να μπορούμε να κοιτάμε ψηλά και να χαιρόμαστε το πράσινο αλλά και για να βλέπουμε το μέλλον του πλανήτη με αισιοδοξία ας φροντίσουμε να κάνουμε το δικό μας περιβάλλον […]

«Για να μπορούμε να κοιτάμε ψηλά και να χαιρόμαστε το πράσινο αλλά και για να βλέπουμε το μέλλον του πλανήτη με αισιοδοξία ας φροντίσουμε να κάνουμε το δικό μας περιβάλλον πιο πράσινο, πιο οικολογικό, πιο ανθρώπινο». Αυτό τόνισε<...>ο δήμαρχος Αθηναίων, κ. Νικήτας Κακλαμάνης, σε προχτεσινή συνέντευξη τύπου, με αφορμή την 1η Έκθεση «Πράσινες Ταράτσες- Ολάνθιστα Μπαλκόνια». Στην έκθεση, που διοργανώνεται από χτες, 6 έως και 12 Μαΐου στην πλατεία Κοτζιά, θα παρέχεται δωρεάν τεχνογνωσία ως ένα ακόμη βήμα για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των Αθηναίων για το περιβάλλον στην πόλη και στις γειτονιές της.

Ο κ. Κακλαμάνης μαζί με τον Αντιδήμαρχο Καθημερινότητας, κ. `Αγγελο Μοσχονά έδωσαν χρήσιμες πληροφορίες για τις προϋποθέσεις και τους τρόπους κατασκευής της «Πράσινης Ταράτσας», ώστε να συμμετάσχουν όλο και περισσότεροι Αθηναίοι και Αθηναίες στην υλοποίηση του στόχου «Αθήνα, κάθε ταράτσα με κήπο, κάθε ακάλυπτος χώρος με δέντρα, κάθε μπαλκόνι ολάνθιστο, δημιουργούν την πόλη της ζωής μας».

Η έκθεση φιλοδοξεί να αλλάξει το γκρίζο τοπίο της πόλης μας τόνισε στους δημοσιογράφους ο δήμαρχος Αθηναίων. Και πρόσθεσε: «Αποτελεί ανάσα δροσιάς και άνοιξης για όλες τις Αθηναίες και όλους του Αθηναίους. Μπορεί το χρώμα και το άρωμα των λουλουδιών να ομορφαίνουν την καθημερινότητά μας, αλλά ταυτόχρονα μας υπενθυμίζουν και τις υποχρεώσεις μας απέναντι στο περιβάλλον. Και επειδή, όπως γνωρίζετε, ο Δήμος Αθηναίων έχει εντάξει τον παράγοντα περιβάλλον δομικά σε όλες του τις πολιτικές από φέτος σας καλώ να δείτε την έκθεση αυτή σαν ένα μικρό σχολείο από το οποίο ξεκινά η περιβαλλοντική μας εκπαίδευση».

“Σκοπός μας” είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κακλαμάνης, “δεν είναι μόνο να φέρουμε τον δημότη κοντά στο πράσινο για λίγες μόνο ημέρες, επιδιώκουμε να φέρουμε το πράσινο στα σπίτια μας”. «Για να γίνει ωστόσο αυτό πραγματικότητα” συνέχισε “οφείλουμε να τηρήσουμε συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις ώστε να μην βλάψουμε τη στατικότητα του κτιρίου, αλλά και να μην έχουμε προβλήματα υγρασίας. Για το λόγο αυτό παρέχουμε δωρεάν την τεχνογνωσία έτσι ώστε να μπορέσουμε όλοι να κάνουμε τα σπίτια μας οάσεις δροσιάς και πνεύμονες οξυγόνου. Για να μπορούμε όχι μόνο να κοιτάμε ψηλά και να χαιρόμαστε το πράσινο αλλά και για να μπορούμε να βλέπουμε το μέλλον του πλανήτη με αισιοδοξία, ας φροντίσουμε να κάνουμε το δικό μας περιβάλλον πιο πράσινο, πιο οικολογικό, πιο ανθρώπινο».

«Με αυτή την έκθεση δεν τελειώνουμε, αρχίζουμε» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αντιδήμαρχος Καθημερινότητας κ. `Αγγελος Μοσχονάς. «Με την έκθεση” ανέφερε “θέλουμε να αρχίσουμε το διάλογο με τους πολίτες. Μοιράζουμε 35.000 φυλλάδια, θα ξεκινήσουμε διάλογο μαζί τους, ακόμα και μέσα από την ιστοσελίδα του Δήμου περιμένουμε προτάσεις. Μιλάμε επίσης με το Σύλλογο Ιδιοκτητών, ενώ στην έκθεση, που ξεκινάει αύριο, μετέχει το Πανεπιστήμιο της Αθήνας, το Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης και τα ΤΕΙ της Δράμας, της `Αρτας και της Χαλκίδας. Είναι μια οργανωμένη προσπάθεια που στόχο έχει να επιλύσει όλα τα προβλήματα, ώστε να φτιάξουμε μια καλύτερη πόλη. Στόχος, λοιπόν, είναι περισσότερο πράσινο. Αυτό υλοποιείται και με τη Χάρτα Πρασίνου και με το μακροχρόνιο σχεδιασμό που υπάρχει και με τις απαλλοτριώσεις που έχουν δρομολογηθεί και με τις πράσινες ταράτσες και με τα μπαλκόνια και με τους ακάλυπτους και με κάθε σημείο της Αθήνας που μπορεί να αξιοποιηθεί για πράσινο. Υπάρχουν 40.000 ακάλυπτοι χώροι και λέμε ότι εάν πετύχουμε να φτιάξουμε το 20% είναι 8.000 δένδρα στην πόλη. Στη χάρτα πρασίνου είχε αναγγείλει ο Δήμαρχος τη δημιουργία Πρασινοδομίας. Η Πρασινοδομία χρειάζεται για να δει, να εγκρίνει, να επιδιώξει όλα αυτά.

Διότι η πολεοδομία γνωρίζει το κτίριο, το στατικό. Η άλλη υπηρεσία θα βοηθήσει, θα εγκρίνει, θα προσέξει, για να μη γίνουν ζημιές, πώς θα γίνουν οι ταράτσες. Προχωράμε με ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα, πάνω στο οποίο αυξάνουμε το πράσινο της πόλης.

Υπολογίζεται ότι υπάρχουν 400 χιλιάδες διαμερίσματα στην πόλη. Σκεφτείτε τι δυνατότητες πρασίνου υπάρχουν στα μπαλκόνια τους. Δίνουμε τη δυνατότητα σε κάθε περίπτωση να μπορεί να χρησιμοποιηθεί διαφορετικά η ταράτσα. Θέλουμε ταράτσες που αντί να αντανακλούν τη ζέστη του καλοκαιριού, να αντανακλούν και να βγάζουν οξυγόνο το καλοκαίρι. Μπορούμε με αυτό τον τρόπο να διαφοροποιήσουμε κατά πολύ το μικροκλίμα της πόλης».

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
Ετικέτες
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024