Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΔιεθνείςΠαρέμβαση Χατζηδάκη για τις «πράσινες» μεταφορές
`Aτυπο Συμβούλιο Υπουργών της Ε.Ε.

Παρέμβαση Χατζηδάκη για τις «πράσινες» μεταφορές

Ο Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, κ. Κωστής Χατζηδάκης, και ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Γιώργος Βουλγαράκης, εκπροσώπησαν την Ελλάδα στο `Ατυπο Συμβούλιο Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Brdo της Σλοβενίας…

Ο Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, κ. Κωστής Χατζηδάκης, και ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Γιώργος Βουλγαράκης, εκπροσώπησαν την Ελλάδα στο `Ατυπο Συμβούλιο Υπουργών<...>της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Brdo της Σλοβενίας. Θέματα του Συμβουλίου αποτέλεσαν η ανάπτυξη του διευρωπαϊκού δικτύου μεταφορών και η ανάπτυξη μεταφορών φιλικών προς το περιβάλλον.

Ο κ. Χατζηδάκης συμμετείχε στη συζήτηση για την υιοθέτηση μέτρων που θα περιορίσουν τις δυσμενείς επιδράσεις των μεταφορών στο περιβάλλον («πράσινες μεταφορές»). Στο σύνολό τους οι Ευρωπαίοι Υπουργοί εξέφρασαν την πολιτική τους βούληση να προωθήσουν και να εφαρμόσουν πολιτικές υπέρ του περιβάλλοντος σε θέματα μεταφορών.

Κατά την παρέμβασή του, ο Υπουργός επεσήμανε ότι η ανάπτυξη των σιδηροδρομικών και των συνδυασμένων μεταφορών είναι απαραίτητη, καθώς θα περιορίσουν τις πιο ρυπογόνες οδικές μεταφορές και θα βελτιώσουν το δίκτυο των εμπορευματικών μεταφορών με τρόπο πιο φιλικό προς το περιβάλλον. Προς την κατεύθυνση αυτή συμβάλλει και η ανάπτυξη των εμπορευματικών κέντρων.

Επίσης, ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι αντίστοιχο προσανατολισμό πρέπει να έχουν και οι καθημερινές μας μετακινήσεις. Για να μειωθούν οι ρύποι, πρέπει να μειωθεί η χρήση του ΙΧ και να αυξηθεί η χρήση εναλλακτικών τρόπων μετακίνησης, όπως τα ΜΜΜ και ειδικότερα τα μέσα σταθερής τροχιάς, που είναι και τα πιο φιλικά προς το περιβάλλον. Σε αυτό το πλαίσιο, επεσήμανε τη σημασία της προώθησης μέσων, όπως το μετρό και το τραμ, την διάδοση της χρήσης λεωφορείων με φυσικό αέριο και την υιοθέτηση οικονομικών κινήτρων και αντικινήτρων για την αντικατάσταση των παλαιών ΙΧ αυτοκινήτων. Ο Υπουργός υπενθύμισε την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να δημιουργήσει ειδική Επιτροπή για τις Πράσινες Μεταφορές στο Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών.

Η συνάντηση του Συμβουλίου συνεχίζεται αύριο στο Βελιγράδι, όπου θα συζητηθεί η συνεργασία μεταξύ της Ε.Ε. και των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων για θέματα μεταφορών.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
Ετικέτες
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024