Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΞΕΕ: Μεγάλο το `τουριστικό κόστος` των απεργιακών κινητοποιήσεων
Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος

ΞΕΕ: Μεγάλο το `τουριστικό κόστος` των απεργιακών κινητοποιήσεων

Μια σειρά άμεσων και έμμεσων αρνητικών επιπτώσεων εξαιτίας των απεργιακών κινητοποιήσεων, στις οποίες καταλήγουν οι διάφορες θεσμικές, οικονομικές και κοινωνικές διεκδικήσεις των εργαζομένων, επωμίζεται το τελευταίο διάστημα ο ελληνικός τουρισμός, όπως επισημαίνει σε ανακοίνωση του…

Μια σειρά άμεσων και έμμεσων αρνητικών επιπτώσεων εξαιτίας των απεργιακών κινητοποιήσεων, στις οποίες καταλήγουν οι διάφορες θεσμικές, οικονομικές και κοινωνικές διεκδικήσεις των εργαζομένων, επωμίζεται το τελευταίο διάστημα<...>ο ελληνικός τουρισμός, όπως επισημαίνει σε ανακοίνωση του το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος – ΞΕΕ.

Οι απεργίες δημιουργούν συχνά συνθήκες εκνευρισμού και απογοήτευσης στους τουρίστες και οδηγούν σε μειωμένη ικανοποίηση από τις διακοπές τους ή ακόμη και στην ακύρωση της όποιας απόλαυσης αντλεί κανείς από την ταξιδιωτική του εμπειρία. Παράλληλα, η ταλαιπωρία από τις απεργίες διαδίδεται είτε μέσω των ξένων ΜΜΕ ή από «στόμα σε στόμα», δηλαδή με τον πιο αποτελεσματικό διεθνώς τρόπο διαφήμισης ή δυσφήμισης ενός προορισμού και έτσι έχει πολλαπλασιαστικά αρνητικά αποτελέσματα.

Το σημαντικό αυτό «κόστος» για τον ελληνικό Τουρισμό παρατηρείται σε μια περίοδο που όλοι εκτιμούν ότι θα εμφανίσει προβλήματα, λόγω της διεθνούς οικονομικής ύφεσης, της τιμής του πετρελαίου, της ισοτιμίας δολαρίου/ευρώ και ταυτόχρονα λόγω του εξαντλητικού ανταγωνισμού των φθηνών προορισμών του Τρίτου Κόσμου.

Η κυβέρνηση και οι απεργοί θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους, κατά το ΞΕΕ, ότι ο Τουρισμός μετέχει όλων των εκφάνσεων της καθημερινής ζωής και επηρεάζεται από όλους τους παραγωγικούς τομείς και ιδίως τις υπηρεσίες, όπως: από την κατάσταση και τη λειτουργία των έργων γενικής υποδομής (αεροδρόμια, λιμάνια, οδικό δίκτυο, ύδρευση κλπ), από τις τηλεπικοινωνίες, τις μεταφορές και τους μεταφορείς (π.χ. Ολυμπιακή Αεροπορία), τις υπηρεσίες της Διοίκησης, τον τραπεζικό τομέα, αλλά και από πληθώρα ιδιωτών επαγγελματιών (ένα επίκαιρο παράδειγμα είναι τα φορτηγά, τα βυτιοφόρα και τα ταξί).

Δεδομένου ότι οι απεργίες αποτελούν θεσμοθετημένο δικαίωμα των εργαζομένων, σκόπιμο θα ήταν κατά το χειρισμό τους εκ μέρους της Πολιτείας να λαμβάνεται εκ των προτέρων υπόψη και να συνυπολογίζεται το «τουριστικό κόστος» της κάθε απεργίας, σε τρόπο, ώστε να μην οδηγούμαστε σε ταλαιπωρία των επισκεπτών της χώρας, την οποία θα μπορούσαμε να είχαμε αποφύγει.

To ΞΕΕ δεν υποτιμά τη συνθετότητα των παραγόντων, που κρίνουν την αντιμετώπιση των εργατικών διεκδικήσεων και των απεργιών, θεωρεί όμως ότι το τουριστικό κόστος είναι σοβαρό και θα πρέπει να θεωρείται παράγων με ιδιαίτερη βαρύτητα. Καλεί επομένως όλους τους εμπλεκόμενους στο απεργιακό πεδίο να συνυπολογίσουν το τουριστικό κόστος και να αναλογιστούν τις ευθύνες τους απέναντι τόσο στους Έλληνες και ξένους ταξιδιώτες, όσο και στους 800.000 εργαζόμενους στον τουριστικό τομέα.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
29/03/2024
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024