Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΚλειστός σχεδόν 3 χρόνια ο αρχαιολογικός χώρος στο Ακρωτήρι Σαντορίνης
`Αντζελα Γκερέκου

Κλειστός σχεδόν 3 χρόνια ο αρχαιολογικός χώρος στο Ακρωτήρι Σαντορίνης

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Τουριστικής Ανάπτυξης και Πολιτισμού, κατέθεσε η Βουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και πολιτική εκπρόσωπος θεμάτων τουρισμού κ. `Αντζελα Γκερέκου, με θέμα τις αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην πρόοδο των εργασιώνεπιδιόρθωσης […]

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Τουριστικής Ανάπτυξης και Πολιτισμού, κατέθεσε η Βουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και πολιτική εκπρόσωπος θεμάτων τουρισμού κ. `Αντζελα Γκερέκου, με θέμα τις αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην πρόοδο των εργασιών<...>επιδιόρθωσης του στεγάστρου, στον αρχαιολογικό χώρο του Ακρωτηρίου στη Σαντορίνη.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η κα Γκερέκου, “έχουν ήδη συμπληρωθεί δύο χρόνια (και οδεύουμε προς τη συμπλήρωση του τρίτου χρόνου στις 23 του ερχόμενου Σεπτεμβρίου) από την ημέρα του τραγικού περιστατικού της κατάρρευσης του βιοκλιματικού στεγάστρου του αρχαιολογικού χώρου στο Ακρωτήρι της Σαντορίνης, που κόστισε τη ζωή σε έναν άνθρωπο. Από την ημέρα εκείνη, ο αρχαιολογικός χώρος παραμένει κλειστός, ενώ στις εργασίες ανακατασκευής παρατηρείται μία ανεξήγητη κωλυσιεργία και καθυστέρηση, η οποία ζημιώνει πρώτα απ’ όλα την τουριστική κίνηση της Σαντορίνης”.

Η Βρετανική εταιρία Overup, η οποία είχε αναλάβει τη μελέτη και επεξεργασία, χρειάσθηκε δύο χρόνια (!!) μέχρις ότου να καταλήξει στο ότι ολόκληρη η στατική υποδομή της κατασκευής, ήταν εξ’ ολοκλήρου λανθασμένη και ουσιαστικά απαιτείται το συνολικό ξήλωμα του στεγάστρου και η εξ’ αρχής κατασκευή του. Ο παγκόσμιας φήμης και ακτινοβολίας αρχαιολογικός χώρος στο Ακρωτήρι της Σαντορίνης, αποτελεί ένα από τα βασικά σημεία προσέλκυσης ξένων επισκεπτών – αν κρίνει κανείς από την υψηλή επισκεψιμότητά του πριν από την κατάρρευση του στεγάστρου.

Κατά συνέπεια, σύμφωνα πάντα με την κα Γκερέκου, “η μη λειτουργία του για τόσο μακρό χρονικό διάστημα, έχει σοβαρές επιπτώσεις στην τουριστική κίνηση ολοκλήρου του νησιού. Επειδή τα ζητήματα του Τουρισμού και του Πολιτισμού, οφείλουν σε κάθε περίπτωση να είναι άμεσα αλληλένδετα – γεγονός το οποίο εκ των πραγμάτων άλλωστε, αποδεικνύεται και στη συγκεκριμένη περίπτωση – οι ευθύνες για την επιτάχυνση των διαδικασιών αποκατάστασης του στεγάστρου, δεν μπορεί να αποτελούν θέμα «στενών αρμοδιοτήτων και δικαιοδοσίας» μόνο του Υπουργείου Πολιτισμού αλλά και θέμα άμεσου ενδιαφέροντος του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης”.

Να σημειωθεί δε ότι, οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Θήρας, διαμαρτύρονται για την έλλειψη ενημέρωσής των από πλευράς αρμοδίων Υπουργείων, ενώ και ο Έπαρχος Θήρας έχει δηλώσει σε τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, ότι έχει αποστείλει επιστολές προς το Υπουργείο Πολιτισμού, ζητώντας ενημέρωση για να φέρει το θέμα στο Επαρχιακό και Νομαρχιακό Συμβούλιο, αλλά μέχρι στιγμής δεν είχε καμία απάντηση. Εντύπωση και ερωτηματικά προκαλεί επιπλέον και το γεγονός, ότι ο Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Σαντορίνη, ούτε επισκέφθηκε, ούτε και δήλωσε το παραμικρό, σχετικά με την πορεία αυτού του τόσο σημαντικού έργου, για την τουριστική κίνηση του νησιού.

Κατόπιν τούτων, η κα Γκερέκου έθεσε στους αρμόδιους Υπουργούς τα κάτωθι ερωτήματα:


  1. Για ποιους ακριβώς λόγους υπήρξε αυτή η τόσο μεγάλη καθυστέρηση, στην κατάθεση του πορίσματος σχετικά με την στατική επάρκεια της κατασκευής από τη βρετανική εταιρεία η οποία είχε αναλάβει τη μελέτη;

  2. Σε ποιο ακριβώς στάδιο βρίσκεται η όλη διαδικασία; Υπάρχουν χρονοδιαγράμματα τα οποία να μπορούν να κατατεθούν, για να ενημερωθούν οι Πολίτες και η Τοπική Αυτοδιοίκηση του νησιού, όπως άλλωστε το απαιτούν αλλά και το δικαιούνται;

  3. Πότε ακριβώς αναμένεται να συνεδριάσει το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα;

  4. Ποιες είναι οι ενέργειες στις οποίες έχει προβεί το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης, ούτως ώστε να ενισχύσει την τουριστική οικονομία του νησιού – το οποίο μετά την κατάρρευση του στεγάστρου στο Ακρωτήρι, έχει δεχθεί και το δεύτερο πλήγμα της βύθισης του κρουαζιερόπλοιου «Sea Diamond», για την ανέλκυση του οποίου επίσης δεν παρατηρείται η παραμικρή πρόοδος;

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024