Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστική ΠολιτικήΤουριστική ΥποδομήΣτη Μεσσηνία η πρώτη παρουσίαση της Costa Navarino
Π.Ο.Τ.Α. Μεσσηνίας

Στη Μεσσηνία η πρώτη παρουσίαση της Costa Navarino

Την Παρασκευή 23 Μαΐου 2008, πραγματοποιήθηκε στην Καλαμάτα η πρώτη επίσημη παρουσίαση της Costa Navarino, του πρώτου ολοκληρωμένου τουριστικού προορισμού υψηλών προδιαγραφών στην Ελλάδα. Στην εκδήλωση που τίμησαν με την παρουσία τους πλήθος κόσμου, εκπρόσωποι της εκκλησίας, της πολιτείας και φορέων του Νομού Μεσσηνίας, ο κ. Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος

Την Παρασκευή 23 Μαΐου 2008, πραγματοποιήθηκε στην Καλαμάτα η πρώτη επίσημη παρουσίαση της Costa Navarino, του πρώτου ολοκληρωμένου τουριστικού προορισμού υψηλών προδιαγραφών στην Ελλάδα. Στην εκδήλωση που τίμησαν με την παρουσία τους πλήθος κόσμου, εκπρόσωποι της εκκλησίας, της πολιτείας και<...> φορέων του Νομού Μεσσηνίας, ο κ. Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της Τ.Ε.ΜΕΣ. ΑΕ, φορέα ανάπτυξης της Costa Navarino, είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει το έργο και την πρόοδο εργασιών.

Η πρώτη φάση της Costa Navarino αναπτύσσεται σε δύο παραθαλάσσιες εκτάσεις στη Μεσσηνία, το Navarino Dunes και το Navarino Bay (εμβαδού περίπου 1.300 και 1.400 στρεμμάτων αντίστοιχα). Στις εκτάσεις αυτές θα κατασκευαστούν και θα λειτουργήσουν τέσσερις ξενοδοχειακές μονάδες 5 αστέρων, δύο γήπεδα γκολφ 18 οπών διεθνών προδιαγραφών, ικανών να φιλοξενήσουν μεγάλους αγώνες, αυτόνομο συνεδριακό κέντρο και άλλες συνεδριακές εγκαταστάσεις, υδάτινο πάρκο, κέντρα αναζωογόνησης (spa) και θαλασσοθεραπείας, πολλαπλά εστιατόρια και μπαρ, κέντρα ψυχαγωγίας για παιδιά και εφήβους καθώς και ένα ευρύ φάσμα αθλητικών εγκαταστάσεων και άλλων δραστηριοτήτων.

«Στην καρδιά της φιλοσοφίας της Τ.Ε.ΜΕΣ είναι ο σεβασμός για την περιοχή, το περιβάλλον, τις παραδόσεις και την τοπική κοινωνία, και γι’ αυτό δεσμεύεται να δημιουργήσει εγκαταστάσεις που όχι μόνο δεν θα υποβαθμίσουν, αλλά αντίθετα θα διαφυλάσσουν το φυσικό περιβάλλον και την αυθεντικότητα της περιοχής. Με την Costa Navarino, η Τ.Ε.ΜΕΣ επιθυμεί να συμβάλλει στην καθιέρωση της Μεσσηνίας ως νέου παγκοσμίου φήμης ποιοτικού τουριστικού προορισμού», είπε χαρακτηριστικά η εταιρεία τονίζοντας ότι βασική μέριμνα της Τ.Ε.ΜΕΣ αποτελεί η προστασία του φυσικού πλούτου της Μεσσηνίας, μέσω πολύπλευρων δράσεων και πρωτοβουλιών, καθώς και η ανάδειξη της περιοχής σε πρότυπο προορισμό στη Μεσόγειο.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο κ. Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος, «οι διεθνείς τάσεις δείχνουν ότι ενισχύεται ο ρόλος και η επιρροή των τοπικών κοινωνιών, που σήμερα αποτελούν ένα σημαντικό κινητήριο μοχλό για την ανάπτυξη της περιφέρειας. Έχουμε όλοι ευθύνη και μερίδιο στην επιτυχία. Η πρόκληση είναι να δημιουργήσουμε όλοι μαζί υποδομές, υπηρεσίες και προϊόντα στη Μεσσηνία που θα ικανοποιήσουν το απαιτητικό, υψηλού εισοδήματος τουριστικό κοινό. Να αξιοποιήσουμε την αυθεντικότητα του προορισμού, τη μοναδική φύση, τα παραδοσιακά χαρακτηριστικά της Μεσσηνίας και τις πλούσιες εμπειρίες που προσφέρονται, προκειμένου η Μεσσηνία να γίνει ένας από τους πιο ποιοτικούς προορισμούς στη Μεσόγειο μέσα στην επόμενη πενταετία».

Στην κατεύθυνση αυτή, η Τ.Ε.ΜΕΣ έχει συνάψει συμφωνίες με ορισμένες από τις πιο καταξιωμένες διεθνώς ξενοδοχειακές αλυσίδες, όπως η Luxury Collection, η Westin και η Banyan Tree, που θα αναλάβουν τη λειτουργία των τριών πρώτων ξενοδοχείων. Σύντομα επίσης θα ανακοινωθεί και η αλυσίδα που θα αναλάβει τη λειτουργία του τέταρτου ξενοδοχείο της Costa Navarino. Τα δύο γήπεδα γκολφ που θα δημιουργηθούν στην περιοχή θα τα λειτουργήσει η Troon Golf, η κορυφαία εταιρεία διαχείρισης πολυτελών γηπέδων γκολφ στο κόσμο, ενώ το σχεδιασμό τους υπογράφουν o διεθνούς φήμης πρωταθλητής του γκολφ Bernhard Langer, σε συνεργασία με τη European Golf Design, και η παγκοσμίου φήμης εταιρεία Robert Trent Jones II.

Αναφορικά με την προβλεπόμενη τουριστική οικοδόμηση της περιοχής, η κάλυψη δεν θα υπερβεί συνολικά το μισό της επιτρεπόμενης από το νόμο. Συνολικά πάνω από 90% της έκτασης θα παραμείνει ακάλυπτο με κύρια χρήση το φυσικό ή το οργανωμένο πράσινο. Tα κτίρια θα είναι χαμηλά και προσαρμοσμένα στο φυσικό περιβάλλον και την τοπική αρχιτεκτονική. Παράλληλα, έχει εγκατασταθεί εκτεταμένο σύστημα παρακολούθησης όλων των περιβαλλοντικών παραμέτρων με στόχο τη διασφάλιση βιώσιμης χρήσης των φυσικών πόρων. Σε διαδικασία αδειοδότησης βρίσκεται η δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου 22MW με στόχο να καλυφθούν όλες οι ενεργειακές ανάγκες της Costa Navarino, ακόμα και στην πλήρη ολοκλήρωσή της, από ανανεώσιμες πηγές. Επίσης, έχει ήδη εγκατασταθεί το μεγαλύτερο σύστημα εκμετάλλευσης γεωθερμίας στην Ευρώπη.

Σχετικά με τη διαχείριση των υδάτινων πόρων, η Τ.Ε.ΜΕΣ προχώρησε στην αξιοποίηση ελαχίστου τμήματος της πλεονάζουσας επιφανειακής απορροής των ποταμών Σέλα και Ξεριά κατά τη χειμερινή περίοδο, με την κατασκευή δύο αποθηκευτικών λιμνοδεξαμενών συνολικής χωρητικότητας περίπου 850.000 κυβικών μέτρων. Με το έργο αυτό εξασφαλίζεται η άρδευση των γηπέδων γκολφ χωρίς καμία επιβάρυνση του υδροφόρου ορίζοντα. Παράλληλα, με στόχο την επιπλέον εξοικονόμηση υδάτινων πόρων, έχει σχεδιαστεί και επιδιώκεται, μετά από κατάλληλη αδειοδότηση, η χρήση επεξεργασμένων λυμάτων για άρδευση χώρων πρασίνου κατά τη φάση λειτουργίας, όπως εφαρμόζεται διεθνώς. Τέλος προκειμένου να καλυφθούν και οι μελλοντικές ανάγκες που θα προκύψουν από τη τουριστική ανάπτυξη που προβλέπεται εντός της επόμενης εικοσαετίας στην ευρύτερη περιοχή Νότιας και Δυτικής Μεσσηνίας, εκπονούνται μελέτες αποκλειστικά χρηματοδοτούμενες από την Τ.Ε.ΜΕΣ σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και εξειδικευμένους ερευνητές.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024
11/04/2024
10/04/2024