Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΚαταστροφή του περιβάλλοντος σημαίνει παύση της τουριστικής δραστηριότητας
Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων

Καταστροφή του περιβάλλοντος σημαίνει παύση της τουριστικής δραστηριότητας

Το περιβάλλον αποτελεί το σημαντικότερο στοιχείο του ενεργητικού κάθε τουριστικής επιχείρησης και κατά συνέπεια ένα λιγότερο ελκυστικό περιβάλλον σημαίνει μειωμένη ζήτηση για τις τουριστικές επιχειρήσεις που βρίσκονται εκεί, και κάθε καταστροφή του περιβάλλοντος σημαίνει παύση…

Το περιβάλλον αποτελεί το σημαντικότερο στοιχείο του ενεργητικού κάθε τουριστικής επιχείρησης και κατά συνέπεια ένα λιγότερο ελκυστικό περιβάλλον σημαίνει μειωμένη ζήτηση για τις τουριστικές επιχειρήσεις<...> που βρίσκονται εκεί, και κάθε καταστροφή του περιβάλλοντος σημαίνει παύση της τουριστικής δραστηριότητας.

Η προστασία και η ανάδειξη του περιβάλλοντος, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), αποτελεί βασική προϋπόθεση για την εξασφάλιση της μακροχρόνιας βιωσιμότητας και επικερδούς λειτουργίας των τουριστικών επιχειρήσεων. Στο πλαίσιο αυτό, τα όρια της τουριστικής ανάπτυξης πρέπει να καθορίζονται με τρόπο ώστε να αποκλείουν όχι μόνο τις άμεσες, αλλά και τις μακροπρόθεσμες αρνητικές επιδράσεις για το περιβάλλον.

Η τουριστική οικονομία στη χώρα μας είναι τόσο αναπτυγμένη σε βαθμό που είναι αναπόφευκτο να υπάρχουν και φαινόμενα επιβάρυνσης του περιβάλλοντος τόσο από μεμονωμένες τουριστικές επιχειρήσεις, όσο και σαν αποτέλεσμα μη ορθολογικού σχεδιασμού εκ μέρους της κεντρικής εξουσίας και του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Ο ΣΕΤΕ θεωρεί ότι είναι χρέος της Πολιτείας να θεσπίσει αυστηρούς κανόνες και να τιμωρήσει παραδειγματικά κάθε παραβάτη. “Η τουριστική αγορά” επισημαίνει “είναι ώριμη, οι τεχνολογίες που διασφαλίζουν την προστασία του περιβάλλοντος σε σχέση με την ανάπτυξη υπάρχουν, συνεπώς δεν υπάρχει δικαιολογία για εκούσια ή ακούσια λάθη”.

Στο πλαίσιο αυτό, κατά τον ΣΕΤΕ, “το Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο για τον Τουρισμό (ΕΧΣΤ), μπορεί να διαμορφώσει τις απαραίτητες συνθήκες και να δώσει σαφείς κατευθύνσεις ισόρροπης ανάπτυξης και ταυτόχρονης προστασίας του περιβάλλοντος με βάση την παγκόσμια εμπειρία. Το ΕΧΣΤ μπορεί και πρέπει να εμπλουτιστεί με τις πολλές και αξιόλογες προτάσεις που κατατέθηκαν από ένα ευρύτερο φάσμα φορέων. Το ΕΧΣΤ όμως, πρέπει κύρια να στηρίζεται και να στηρίζει το μακροπρόθεσμο κυβερνητικό πρόγραμμα για τον τουρισμό και όχι το αντίθετο. Όχι δηλαδή, να προσαρμοστεί το οικονομικό πρόγραμμα σε δεδομένο χωροταξικό που γίνεται ερήμην των Υπουργείων Οικονομίας και Τουριστικής Ανάπτυξης”.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
Ετικέτες
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024