Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΑεροπορικές ΕταιρίεςΟ.Α.: Επιβεβλημένη η διακοπή της δεύτερης πτήσης προς Φρανκφούρτη
Ολυμπιακές Αερογραμμές

Ο.Α.: Επιβεβλημένη η διακοπή της δεύτερης πτήσης προς Φρανκφούρτη

Με δεδομένες τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η εταιρία, αλλά και την αρνητική διεθνή συγκυρία των υψηλών τιμών των καυσίμων, η οποία υπαγορεύει τη μεγαλύτερη δυνατή εξοικονόμηση πόρων, οι Ολυμπιακές Αερογραμμές βρίσκονται σε διαδικασία αναθεώρησης του πτητικού τους προγράμματος…

Με δεδομένες τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η εταιρία, αλλά και την αρνητική διεθνή συγκυρία των υψηλών τιμών των καυσίμων, η οποία υπαγορεύει τη μεγαλύτερη δυνατή εξοικονόμηση πόρων, οι Ολυμπιακές Αερογραμμές βρίσκονται<...>σε διαδικασία αναθεώρησης του πτητικού τους προγράμματος.

Σε αυτό το πλαίσιο, έχει αποφασισθεί η ενδυνάμωση του πρωϊνού καθημερινού τους δρομολογίου προς την Φρανκφούρτη (πτήση ΟΑ 165/166), με μετακίνηση σε αυτό των πολύ χαμηλών προκρατήσεων, που υπάρχουν για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο στην απογευματινή πτήση της εταιρίας προς τον ίδιο προορισμό (πτήση ΟΑ 169/170).

Η επιλογή αυτή αποσκοπεί στην αύξηση των πληροτήτων στην πρωϊνή πτήση των Ολυμπιακών Αερογραμμών προς την Φρανκφούρτη και την καλύτερη αξιοποίηση του στόλου της εταιρίας.

Η απόφαση για την μεταφορά της κίνησης στην πρωϊνή πτήση κρίθηκε επιβεβλημένη, καθώς κατά το περασμένο έτος, το σύνολο των δύο καθημερινών πτήσεων της εταιρίας προς και από την Φρανκφούρτη είχε αρκετά χαμηλότερη πληρότητα από τη μέση πληρότητα των πτήσεων της εταιρίας, καθιστώντας τη συγκεκριμένη γραμμή ζημιογόνο ακόμη και πριν από την πρόσφατη εκτόξευση των τιμών των καυσίμων.

Η δυνατότητα να επιχειρεί η εταιρία στο ίδιο slot, επεκτείνοντας εκ νέου τις δραστηριότητές της στον συγκεκριμένο προορισμό, θα πρέπει να επαναξιολογηθεί, αν και εφόσον οι συγκυρίες το επιτρέψουν.

Οικονομικά αποτελέσματα πρώτο τριμήνου

Για το πρώτο τρίμηνο του 2008, το γενικό σύνολο εσόδων της εταιρίας μειώθηκε κατά μόλις 0,4 εκατ. ευρώ, σε 142,7 εκατ. ευρώ από 143,1 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2007.

Τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρίας, παρότι αρνητικά, παρουσίασαν βελτίωση κατά 7,1 εκατ. ευρώ προ των δαπανών καυσίμου. Η βελτίωση αυτή, ωστόσο, εξανεμίσθηκε από το κόστος του καυσίμου, οι δαπάνες για το οποίο την ίδια περίοδο σημείωσαν αύξηση κατά 12,8 εκατ. ευρώ.

Η πορεία των οικονομικών αποτελεσμάτων των Ολυμπιακών Αερογραμμών καταδεικνύει την ανάγκη για περαιτέρω μείωση των δαπανών, αλλά και για συνεχή εξορθολογισμό δρομολογίων και συχνοτήτων, καθώς το αυξανόμενο κόστος του καυσίμου εξανεμίζει τα οφέλη από τις συντονισμένες προσπάθειες που γίνονται για τη βελτίωση των αποτελεσμάτων της εταιρίας.

Με αυτά τα δεδομένα, η προσπάθεια για την αύξηση των πληροτήτων στις πτήσεις της εταιρίας κρίνεται επιβεβλημένη, καθώς η δραματική άνοδος του κόστους των καυσίμων καθιστά απαραίτητη για όλες τις αεροπορικές εταιρίες την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του στόλου τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στα σημερινά επίπεδα τιμών, οι μισές από τις γραμμές εξωτερικού των Ολυμπιακών Αερογραμμών είναι λειτουργικά ζημιογόνες. Προκειμένου δε να αντισταθμισθεί μόνο η επιβάρυνση από την αύξηση των τιμών του καυσίμου, υπολογίζεται ότι οι πληρότητες των ζημιογόνων πτήσεων θα πρέπει να αυξηθούν κατά 20 τουλάχιστον ποσοστιαίες μονάδες!

Η προσπάθεια για την αύξηση των πληροτήτων ήδη φαίνεται να αποδίδει καρπούς: Όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία για τη Μεγάλη Εβδομάδα, παρά το γεγονός ότι η εταιρία επιχειρούσε με τρία λιγότερα αεροσκάφη από την αντίστοιχη εορταστική περίοδο του περασμένου έτους, η επιβατική κίνηση ήταν φέτος οριακά υψηλότερη από το Πάσχα του 2007.

Το γεγονός αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη σημαντική βελτίωση των πληροτήτων των δρομολογίων τη συγκεκριμένη περίοδο, κατά 4,2 ποσοστιαίες μονάδες, στο 67,9% από 63,7%, που ήταν τη Μεγάλη Εβδομάδα του 2007.

Ακόμη υψηλότερες ήταν οι πληρότητες των Ολυμπιακών Αερογραμμών το πρόσφατο τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, καθώς από την Παρασκευή 13 Ιουνίου μέχρι και τη Δευτέρα 16 Ιουνίου ανήλθαν στο 77,6%, κατά 1,6 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερα από την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους.

Η πολιτική των Ολυμπιακών Αερογραμμών, η οποία αποσκοπεί ακριβώς στην αύξηση των πληροτήτων και την εξοικονόμηση πόρων, εστιάζεται στη μείωση του λειτουργικού κόστους και τον εξορθολογισμό του πτητικού προγράμματος της εταιρίας, με μείωση των ζημιογόνων γραμμών, επενεξέταση των δρομολογίων και, όπου απαιτείται, περιορισμό των συχνοτήτων.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024
11/04/2024
10/04/2024
09/04/2024