Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΝομοσχέδιο για τη ρύθμιση λειτουργίας των κολυμβητικών δεξαμενών
Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης

Νομοσχέδιο για τη ρύθμιση λειτουργίας των κολυμβητικών δεξαμενών

Το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης, με στόχο να αντιμετωπιστεί ένα πραγματικό ζήτημα που έχει διαπιστωμένα αποτελέσει ανάχωμα στην ομαλή λειτουργία της ελληνικής τουριστικής αγοράς, προωθεί Σχέδιο Διάταξης για τη ρύθμιση του καθεστώτος λειτουργίας των κολυμβητικών δεξαμενών…

Το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης, με στόχο να αντιμετωπιστεί ένα πραγματικό ζήτημα που έχει διαπιστωμένα αποτελέσει ανάχωμα στην ομαλή λειτουργία της ελληνικής τουριστικής αγοράς, προωθεί Σχέδιο Διάταξης για τη ρύθμιση<...>του καθεστώτος λειτουργίας των κολυμβητικών δεξαμενών, οι οποίες περιλαμβάνονται στις εγκαταστάσεις μεγάλου αριθμού κύριων και μη κύριων τουριστικών καταλυμάτων. Σημειώνεται, ότι η εισαγόμενη διάταξη έχει μεταβατικό χαρακτήρα.

Το Σχέδιο Διάταξης έχει τεθεί από την Τετάρτη, 25 Ιουνίου, σε Δημόσια Διαβούλευση στο διαδικτυακό τόπο www.gnto.gr, όπου θα παραμείνει έως και την Πέμπτη, 10 Ιουλίου 2008 και απευθύνεται σε κάθε ενδιαφερόμενο για σχετικές παρατηρήσεις επΆ αυτού.

Με την εισαγόμενη διάταξη σκοπείται ουσιαστικά η ρύθμιση με νομοθετικό τρόπο μιας πραγματικής κατάστασης που παρατηρείται στο σύνολο σχεδόν της επικράτειας. Πιο συγκεκριμένα, πολύ μεγάλος αριθμός κύριων και μη κύριων τουριστικών καταλυμάτων αντιμετωπίζει σημαντικό πρόβλημα στην αδειοδότηση των κολυμβητικών δεξαμενών που περιλαμβάνονται στις εγκαταστάσεις τους και έχει κυρίως (αλλά όχι μόνο) την αιτία του στην αλλαγή του καθεστώτος και την ασάφεια των σχετικών διατάξεων που αφορούσαν τις προϋποθέσεις κατασκευής τους τις δεκαετίες 1970 και 1980.

Η έκταση του διαπιστωμένου προβλήματος και ο αριθμός των «παράτυπα» λειτουργουσών κολυμβητικών δεξαμενών οδηγούν επιτακτικά στην εξεύρεση λύσης και για τον σκοπό αυτό τίθεται μια σειρά προϋποθέσεων που εστιάζονται σε σημεία στατικής επάρκειας και κατασκευαστικής αρτιότητας, ασφάλειας, υγιεινής, αποχέτευσης και καθαριότητας.

Βέβαια, με δεδομένο ότι σημαντικότατο ποσοστό των λειτουργούντων τουριστικών καταλυμάτων είναι μικρής δυναμικότητας, λαμβάνεται (στο στοιχείο γ της πρώτης παραγράφου) ειδική μέριμνα για την δυνατότητα των επιχειρήσεων αυτού του μεγέθους να συγκεντρώνουν στο ίδιο πρόσωπο τις αρμοδιότητες και τις ευθύνες του επόπτη ασφαλείας, του υπεύθυνου καθαριότητας και του υπεύθυνου λειτουργίας της κολυμβητικής δεξαμενής. Αυτό είναι λογικό (με δεδομένο το δυσβάστακτο λειτουργικό κόστος) και ταυτόχρονα στοιχειώδες για την βιωσιμότητά των μικρών τουριστικών καταλυμάτων.

Εξάλλου, για να αποβεί η συγκεκριμένη διάταξη αποτελεσματική στην εφαρμογή της τίθεται στην τρίτη παράγραφο προθεσμία ενός μηνός -από την υποβολή των δικαιολογητικών- στις κατά τόπους αρμόδιες Π.Υ.Τ. για την έκδοση της σχετικής άδειας.

Τέλος, στην τέταρτη παράγραφο του άρθρου υπογραμμίζεται ο μεταβατικός χαρακτήρας της εισαγόμενης διάταξης, τίθεται ορισμένη προθεσμία για υπαγωγή των ενδιαφερομένων στις ρυθμίσεις του (31.3.2009) και προβλέπονται οι διοικητικές επιπτώσεις/ κυρώσεις για τις κολυμβητικές δεξαμενές που λειτουργούν χωρίς άδεια ή με άδεια που χορηγήθηκε με βάση ανακριβείς ή ψευδείς δηλώσεις της επιχείρησης περί συνδρομής των προβλεπόμενων προϋποθέσεων.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

29/03/2024
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024