Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΑρναουτάκης: Αναγκαίος ο συντονισμός προσπαθειών για την ανάδειξη της νησιωτικότητας
Κ.Ο ΠΑΣΟΚ στο Ευρωπαϊκο Κοινοβούλιο

Αρναουτάκης: Αναγκαίος ο συντονισμός προσπαθειών για την ανάδειξη της νησιωτικότητας

Στο πανευρωπαϊκό συνέδριο «Πολιτικές Βιώσιμης Ανάπτυξης Νησιών: Ευρώπη-Μεσόγειος Ελλάδα, Δικτυώσεις και συνεργασία» συμμετείχε ως ομιλητής ο Ευρωβουλευτής του ΠA.ΣO.K., κ. Σταύρος Aρναουτάκης. Tο συνέδριο διοργάνωσε η Αναπτυξιακή Εταιρία Ιονίων Νήσων, σε συνεργασία με 11 Αναπτυξιακές εταιρίες…

Στο πανευρωπαϊκό συνέδριο «Πολιτικές Βιώσιμης Ανάπτυξης Νησιών: Ευρώπη-Μεσόγειος Ελλάδα, Δικτυώσεις και συνεργασία» συμμετείχε ως ομιλητής ο Ευρωβουλευτής του ΠA.ΣO.K., κ. Σταύρος Aρναουτάκης. Tο συνέδριο διοργάνωσε<...>η Αναπτυξιακή Εταιρία Ιονίων Νήσων, σε συνεργασία με 11 Αναπτυξιακές εταιρίες νησιωτικών περιοχών της Ελλάδας.

Στην ομιλία του με θέμα «Νέα δεδομένα και προκλήσεις για τα ευρωπαϊκά νησιά», ο κ. Aρναουτάκης αφού έκανε μια ιστορική αναδρομή στις εξελίξεις των τελευταίων ετών όσον αφορά στην αναγνώριση, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, της νησιωτικότητας ως παράγοντα αναπτυξιακής υστέρησης, τόνισε τη σπουδαιότητα της αξιοποίησης των νέων δεδομένων της τέταρτης προγραμματικής περιόδου για τη βιώσιμη ανάπτυξη των νησιών και την ιδιαίτερη σημασία της συνεργασίας των νησιωτικών περιοχών.

Όπως, συγκεκριμένα, υπογράμμισε «σήμερα, οι προκλήσεις που πηγάζουν από την παγκοσμιοποίηση, την ενεργειακή εξάρτηση, τις κλιματικές αλλαγές αλλά και τη γήρανση του πληθυσμού, επηρεάζουν ιδιαίτερα τις πιο αδύναμες ομάδες του πληθυσμού αλλά και τις πιο αδύναμες περιοχές, μεταξύ των οποίων οι νησιωτικές. Περιοχές, στις οποίες ο πληθυσμός ή το μέγεθος της αγοράς είναι κάτω από τη λεγόμενη «απαιτούμενη κρίσιμη μάζα» (που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπολογίζει σε 4-5000 άτομα) για να δικαιολογηθούν οικονομικά οι επενδύσεις».

Δεν παρέλειψε, μάλιστα, να τονίσει τη σπουδαιότητα που έχει η ενσωμάτωση της εδαφικής συνοχής στους στόχους των διαρθρωτικών Ταμείων κατά τη νέα προγραμματική περίοδο 2007-2013.

Ο κ. Αρναουτάκης επεσήμανε, επίσης, την ανάγκη για ένα κοινό όραμα, που θα οδηγεί σε ολοκληρωμένες παρεμβάσεις και σε συντονισμό των ευρωπαϊκών πολιτικών. «Σε μία περίοδο αναθεώρησης του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, θα πρέπει να συντονίσουμε τις προσπάθειες μας σε όλα τα επίπεδα, σε ευρωπαϊκό, σε εθνικό και σε περιφερειακό για να δούμε πως μπορούμε να αναδείξουμε τη νησιωτικότητα ως ένα ζήτημα που απαιτεί ολοκληρωμένη προσέγγιση από τις υφιστάμενες πολιτικές αλλά και με ιδιαίτερα οικονομικά και θεσμικά μετρά στήριξης σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Κλείνοντας την ομιλία του, τόνισε ότι η άρση κάθε εμποδίου στην προσβασιμότητα, κυρίως σε επίπεδο παρεχόμενων υπηρεσιών (μεταφορών, επικοινωνιών, υγείας, παιδείας, κοινωνικής αλληλεγγύης και μέριμνας, ενεργειακής ασφάλειας, διαχείρισης απορριμμάτων) αποτελεί σημαντική προτεραιότητα για την ανάπτυξη των νησιωτικών περιοχών. «Ο δρόμος δεν είναι εύκολος. Με ευκαιριακές και περιστασιακές δράσεις, τα νησιά δεν αναπτύσσονται. Απαιτείται σκληρή δουλειά, όραμα, στρατηγικός σχεδιασμός. Θα είναι έγκλημα αν αφήσουμε τη σημερινή ευκαιρία να χαθεί. Ας την αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Κανένας διαθέσιμος πόρος δεν πρέπει να μείνει αναξιοποίητος».

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024