Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΠΑ.ΣΟ.Κ.: Σε ελεύθερη πτώση η πορεία τουρισμού στη χώρα μας
Γκερέκου - Νικητιάδης

ΠΑ.ΣΟ.Κ.: Σε ελεύθερη πτώση η πορεία τουρισμού στη χώρα μας

Δριμύτατη επίθεση κατά της Κυβέρνησης, αλλά και ειδικότερα κατά του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης άσκησαν την περασμένη εβδομάδα, στα πλαίσια συνέντευξης τύπου, η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. για θέματα Τουριστικής Ανάπτυξης, κα `Αντζελα Γκερέκου και ο Γραμματέας του Τομέα Τουρισμού…

Δριμύτατη επίθεση κατά της Κυβέρνησης, αλλά και ειδικότερα κατά του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης άσκησαν την περασμένη εβδομάδα, στα πλαίσια συνέντευξης τύπου, η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. για θέματα Τουριστικής<...>Ανάπτυξης, κα `Αντζελα Γκερέκου και ο Γραμματέας του Τομέα Τουρισμού, κ. Γιώργος Νικητιάδης.

Η Κυβέρνηση της Ν.Δ., όπως ανέφεραν μεταξύ άλλων, “φαίνεται να πιστεύει ότι ο Τουρισμός είναι μια διαδικασία η οποία «πάει από μόνη της» και επομένως δεν χρειάζεται η Πολιτεία να κάνει το παραμικρό. Κατά τη Ν.Δ., τα όποια προβλήματα υπάρχουν είναι αποκλειστικά και μόνο «επικοινωνιακού χαρακτήρα» και για το λόγο αυτό οι παρεμβάσεις της εξαντλούνται στο συγκεκριμένο πεδίο”.

Η ίδρυση ξεχωριστού Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης αποτέλεσε προεκλογική δέσμευση της Ν.Δ., την οποία και υλοποίησε. Όμως, το ιδρυθέν Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης, κατά τους εκπρόσωπους του ΠΑ.ΣΟ.Κ., “αποτελεί ίσως τον πιο αποδυναμωμένο κυβερνητικό φορέα από όλα τα Υπουργεία, με περιορισμένες δυνατότητες, περιορισμένο προϋπολογισμό και πλήρη σύγχυση ως προς τα όρια των αρμοδιοτήτων του και τις δυνατότητες συνεργασίας του με άλλα Υπουργεία, τα οποία εκ των πραγμάτων εμπλέκονται στο πεδίο του Τουρισμού. Κατά συνέπεια, το μόνο μέχρι στιγμής ορατό «έργο» του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης, είναι η προσωπική προβολή του εκάστοτε Υπουργού, κυρίως μέσα από την κάλυψη των επισκέψεών του στις Τουριστικές Εκθέσεις του εξωτερικού.

Την ίδια στιγμή, συνέχισαν “η πορεία του Τουρισμού στη χώρα μας φαίνεται να βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων πρόσφατα έκανε λόγο για αναμενόμενη πτώση της κίνησης της τάξης του 5%-10%, ενώ σε συγκεκριμένους μεγάλους και δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, η πτώση αυτή κυμαίνεται σε διψήφια νούμερα. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου σε πρόσφατη συνέντευξή του κάνει λόγο για «βαθιά κρίση στον Ελληνικό Τουρισμό». Ακόμη και ο ίδιος ο Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης σε πρόσφατες δηλώσεις του θεωρεί ότι «μόνο με ένα θαύμα θα επιτευχθούν τα ίδια επίπεδα τουριστικής κίνησης με πέρυσι»”.

Προτάσεις ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Το ΠΑΣΟΚ αναφορικά με τον Τουρισμό, κινείται στην ακριβώς αντίθετη λογική με αυτή της Κυβέρνησης. Θεωρεί ότι ο Τουρισμός αποτελεί έναν από τους κεντρικούς αναπτυξιακούς πυλώνες της χώρας μας και μια δραστηριότητα υψηλής προτεραιότητας συνολικά για την οικονομία μας. Οι βασικές, γενικές θέσεις του ως προς τον Τουρισμό είναι οι εξής:


  • Ανάδειξη του Τουρισμού σε ζήτημα εθνικής προτεραιότητας και εκπόνηση «Εθνικής Στρατηγικής για τον Τουρισμό».
  • Ενίσχυση του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης, διεύρυνση και ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων του.
  • Αυστηρότατοι μηχανισμοί ελέγχων σε όλες τις δραστηριότητες που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με τον Τουρισμό.
  • Ειδικό σχέδιο παρακολούθησης τιμών στην παροχή τουριστικών υπηρεσιών.
  • `Αμεσο ξεκαθάρισμα και λήψη αποφάσεων, ως προς το θέμα της στατιστικής παρακολούθησης των στοιχείων της τουριστικής κίνησης.
  • Εξορθολογισμός και, κυρίως, πλήρης διαφάνεια στη διαχείριση των τεράστιων ετήσιων κονδυλίων για την προώθηση, προβολή και διαφήμιση του Ελληνικού Τουρισμού.
  • Δημιουργία ισχυρής «επικοινωνιακής ταυτότητας» της Ελλάδας στην παγκόσμια τουριστική αγορά.
  • Κεντρική αλλά και τοπική διαχείριση του Τουρισμού στη χώρα μας.
  • Χωροταξικό Σχέδιο για τον Τουρισμό με βάση κεντρικούς στόχους και συνολικές αναπτυξιακές αξίες.
  • Εκμετάλλευση όλων των δυνατοτήτων του Ελληνικού Τουρισμού και απεγκλωβισμός μας από παραδοσιακά μοντέλα και αποκλειστικές εξαρτήσεις από μεμονωμένες αγορές.
  • Δημιουργία Πανεπιστημιακών Σχολών Τουρισμού στη χώρα μας.
  • Έλεγχος και ξεκαθάρισμα του ασφαλιστικού τοπίου, ειδικά για τους εργαζομένους στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις.
  • `Αμεση ανάπτυξη της τουριστικής εικόνας της χώρας μας στο κρίσιμο πεδίο του Internet.


Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. προτείνει να υπάρξει άμεσος προσανατολισμός μας προς το πεδίο των «κρατήσεων της τελευταίας στιγμής» (late bookings). Για να γίνει αυτό, απαιτείται ειδική επικοινωνία και ένταση της προβολής της χώρας μας, κυρίως στις αγορές οι οποίες εμφανίζουν μεγάλο ποσοστό late bookings, όπως για παράδειγμα η Μ. Βρετανία – η οποία άλλωστε αποτελεί και παραδοσιακά προνομιακή αγορά για την Ελλάδα.
Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

29/03/2024
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024