Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size
Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών

Πιστοποιητικό Επαγγελματικής Ικανότητας για τους οδηγούς λεωφορείων

Δώρα Σγάρτσου - 16 Ιούλιος 2008, 00:00

Mε βάση σχετική Κοινοτική Οδηγία που θα ισχύσει σε όλες τις χώρες – μέλη της Ε.Ε. από τις 10 Σεπτεμβρίου 2008, απαραίτητη προϋπόθεση για την άσκηση του επαγγέλματος του οδηγού λεωφορείου (ΙΧ και ΔΧ), εκτός από την άδεια<...>

οδήγησης (κατηγορίας Δ’) είναι και η απόκτηση του Πιστοποιητικού Επαγγελματικής Ικανότητας. Δηλαδή πιστοποιητικού κατάρτισης των οδηγών για την είσοδό τους στο επάγγελμα του οδηγού λεωφορείου. 

Το πιστοποιητικό αυτό θα ανανεώνεται κάθε πέντε χρόνια, προκειμένου να ασκείται η επαγγελματική δραστηριότητα του οδηγού.

Σύμφωνα με την Κοινοτική Οδηγία:

  • Οι οδηγοί που αποκτούν άδεια οδήγησης κατηγορίας Δ’ μετά τις 10 Σεπτεμβρίου 2008, θα πρέπει να δώσουν επιπλέον θεωρητικές και πρακτικές εξετάσεις σε θέματα που αφορούν στην ασφαλή μεταφορά των επιβατών με λεωφορεία. Οι εξετάσεις, διάρκειας 90 λεπτών με κόστος 70 ευρώ, που θα εισπράττεται από τις Νομαρχίες, θα διενεργούνται στις Διευθύνσεις Μεταφορών & Επικοινωνιών των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων.
  • Οι οδηγοί που έχουν αποκτήσει άδεια οδήγησης (κατηγορίας Δ’) πριν από τις 9 Σεπτεμβρίου 2008, δεν απαιτείται να έχουν Πιστοποιητικό Επαγγελματικής Κατάρτισης μέχρι την 9η Σεπτεμβρίου 2013. Θα πρέπει όμως μέχρι τότε, να αποκτήσουν το Πιστοποιητικό Επαγγελματικής Κατάρτισης, αφού παρακολουθήσουν μόνο εκπαίδευση 35 ωρών σε Κέντρα Θεωρητικής Εκπαίδευσης Υποψηφίων Οδηγών, Σχολές Επαγγελματικής Κατάρτισης Μεταφορέων ή Σχολές Επαγγελματικής Κατάρτισης Οδηγών Μεταφοράς Επικινδύνων Εμπορευμάτων.

Το Πιστοποιητικό Επαγγελματικής Ικανότητας θα ισχύσει και για όλους τους οδηγούς φορτηγών (ΔΧ και ΙΧ)  από τις 10 Σεπτεμβρίου 2009.

|
Share |
Σχολίασε κι εσύ...
* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

↑ top