Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΜελέτη για τον τουρισμό της Αθήνας και δημιουργία παρατηρητήριου τουρισμού
Εταιρεία Τουριστικής & Οικονομικής Ανάπτυξης Αθηνών

Μελέτη για τον τουρισμό της Αθήνας και δημιουργία παρατηρητήριου τουρισμού

Η Εταιρεία Τουριστικής & Οικονομικής Ανάπτυξης Αθηνών (ΕΤΟΑΑ) στο πλαίσιο της δημιουργίας παρατηρητηρίου τουρισμού του Δήμου Αθηναίων και σε συνεργασία με το Εργαστήριο Τουριστικών Ερευνών και Μελετών του Τμήματος Διοίκησης […]

Η Εταιρεία Τουριστικής & Οικονομικής Ανάπτυξης Αθηνών (ΕΤΟΑΑ) στο πλαίσιο της δημιουργίας παρατηρητηρίου τουρισμού του Δήμου Αθηναίων και σε<...> συνεργασία με το Εργαστήριο Τουριστικών Ερευνών και Μελετών του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Αιγαίου προχώρησε στην εκπόνηση μελέτης με τίτλο: Καταστατική Μελέτη Αθηναϊκού Τουρισμού – από την Προ-Ολυμπιακή στη Μετά-Ολυμπιακή Περίοδο: Η επίδραση των Ολυμπιακών Αγώνων και η υφιστάμενη κατάσταση, οι στρατηγικές προτεραιότητες, οι προοπτικές-προκλήσεις και οι επόμενες δράσεις για την επόμενη 5ετία (2008 -2012).

Σκοπός της μελέτης είναι να αποτελέσει την πρώτη εμπεριστατωμένη καταγραφή της πορείας του Αθηναϊκού τουρισμού για το χρονικό διάστημα 2000 – 2007, να λειτουργήσει ως σημείο εκκίνησης και βάση του παρατηρητηρίου τουρισμού του Δήμου Αθηναίων και τέλος να αναδείξει τις προκλήσεις και τα ενδεικνυόμενα επόμενα βήματα για την τουριστική ανάπτυξη, διαχείριση και προβολή της Αθήνας για τα επόμενα χρόνια.

Η μελέτη περιλαμβάνει:

  • Καταγραφή των ευρύτερων υποδομών της πόλης ενόψει και κατόπιν τέλεσης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 που άπτονται του τουριστικού προϊόντος.
  • Ανάλυση στατιστικών στοιχείων από το 2000 έως το 2007 και συγκριτική ανάλυση με επιλεγμένους ανταγωνιστικούς αστικούς προορισμούς και έκθεση για την επίδραση των Ολυμπιακών Αγώνων στην τουριστική ζήτηση της Αθήνας, για τις μεταβολές της τουριστικής κίνησης ως προς τις εθνικότητες τουριστών κατά τα έτη 2000-2007 καθώς και για τις ενδεδειγμένες αγορές στόχους του Αθηναϊκού τουρισμού για την επόμενη 5ετία (2008 – 2012).
  • Καταγραφή της Μεταβολής του Ξενοδοχειακού Προϊόντος (αριθμός και κατηγορίες καταλυμάτων) ενόψει και κατόπιν των Ολυμπιακών Αγώνων και μελέτη της εξέλιξης του μείγματος της ξενοδοχειακής υποδομής κατά την περίοδο 2000 – 2007.
  • Καταγραφή του αριθμού συνεδρίων και του αριθμού συμμετεχόντων σε συνέδρια στην Αθήνα από την προ-ολυμπιακή στην μετά-ολυμπιακή περίοδο.
  • Ανάλυση επιπτώσεων στα έσοδα του τοπικού ξενοδοχειακού τομέα.
  • Καταγραφή του αριθμού επισκεπτών σε επιλεγμένα αξιοθέατα της πόλης από την προ-ολυμπιακή στην μετά-ολυμπιακή περίοδο.
  • Καταγραφή της μέσης δαπάνης ανά τουρίστα/επισκέπτη της πόλης.
  • Συλλογή δημοσιευμένων προηγούμενων ερευνών ικανοποίησης επισκεπτών της Αθήνας και αποτύπωση συγκλινόντων στοιχείων σχετικά με την άποψη των επισκεπτών επί του προσφερόμενου τουριστικού προϊόντος της Αθήνας.
  • Διενέργεια πρωτογενούς έρευνας μεταξύ ξένων tour operators οι οποίοι ειδικεύονται στον τομέα των city breaks με σκοπό την αποτίμηση της μετά-ολυμπιακής πορείας της Αθήνας, της παρούσα εικόνα της Αθήνας σε σχέση με ανταγωνιστικούς προορισμούς καθώς και των προοπτικών της στη διεθνή τουριστική αγορά.
  • Έκθεση Συμπερασμάτων βάσει των στοιχείων που θα έχουν προκύψει από τις προαναφερθείσες ερευνητικές ενέργειες καθώς και από την μελέτη των τάσεων και των δεδομένων της διεθνούς τουριστικής αγοράς και ανάδειξη α) των στρατηγικών προτεραιοτήτων, των προοπτικών και των προκλήσεων για τον Αθηναϊκό τουρισμό καθώς και β) προτεινόμενων κεντρικών αξόνων δράσεων για την ΕΤΟΑΑ και το σύνολο των αρμόδιων φορέων, για την 5ετία 2008-2012, με στόχο την καθιέρωση της Αθήνας σε έναν εκ των κορυφαίων αστικών προορισμών (city breaks & συνέδρια) της Ευρώπης.

Η μελέτη εκπονήθηκε από ομάδα μελετητών με επικεφαλείς τους Δρ. Πάρη Τσάρτα, Δρ. Δημήτρη Κούτουλα και Δρ. Ανδρέα Παπαθεοδώρου ενώ η επίσημη παρουσίαση της θα λάβει χώρα στο Δημαρχιακό Μέγαρο στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

Ετικέτες
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024