Τελευταία νέα
ΑρχικήΕναλλακτικός ΤουρισμόςΘεματικά ΠάρκαΥπογραφή Κοινής Υπουργικής Απόφασης για θεματικά πάρκα
Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης

Υπογραφή Κοινής Υπουργικής Απόφασης για θεματικά πάρκα

Υπεγράφη προχτές, Τρίτη 29 Ιουλίου 2008, από τον Υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης, κ. `Αρη Σπηλιωτόπουλο, η Κοινή Υπουργική Απόφαση, με την οποία καθορίζονται για πρώτη φορά λεπτομερώς οι προδιαγραφές των θεματικών πάρκων για την υπαγωγή τους στο καθεστώς κινήτρων του αναπτυξιακού νόμου….

Υπεγράφη προχτές, Τρίτη 29 Ιουλίου 2008, από τον Υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης, κ. `Αρη Σπηλιωτόπουλο, η Κοινή Υπουργική Απόφαση, με την οποία καθορίζονται για πρώτη φορά λεπτομερώς οι προδιαγραφές των θεματικών πάρκων<...>για την υπαγωγή τους στο καθεστώς κινήτρων του αναπτυξιακού νόμου. Ο ισχύων αναπτυξιακός νόμος (ν. 3299/2004) είναι ο πρώτος που προβλέπει τη χρηματοδότηση θεματικών πάρκων.

Με την Κοινή Υπουργική Απόφαση, ορίζονται τα θεματικά πάρκα ως εγκαταστάσεις ειδικής τουριστικής υποδομής, όπου προσφέρονται ψυχαγωγικές ή μορφωτικές υπηρεσίες στους επισκέπτες. Ο ορισμός τους είναι αρκετά ευρύς ώστε να περιλαμβάνει πολλά και διαφορετικά είδη, δίνοντας έτσι την ευκαιρία να αναπτυχθούν πολλές και διαφορετικής θεματολογίας επιχειρήσεις.

Στην Κοινή Υπουργική Απόφαση ορίζονται τα ειδικά χαρακτηριστικά των πάρκων, οι προδιαγραφές για την επιλογή της θέσης και τα χωροταξικά κριτήρια, η διαδικασία έγκρισης εγκατάστασης, οι προδιαγραφές για τις εγκαταστάσεις, οι υποχρεωτικές λειτουργικές απαιτήσεις και η απόκτηση ειδικού σήματος λειτουργίας. Η προβλεπόμενη διαδικασία έγκρισης για ίδρυση, επέκταση ή εκσυγχρονισμό ενός θεματικού πάρκου περιλαμβάνει τέσσερα στάδια ελέγχου:


  • Σκοπιμότητας

  • Καταλληλότητας του οικοπέδου/γηπέδου

  • Επάρκειας των αρχιτεκτονικών μελετών και των μελετών διαμόρφωσης υπαίθριων χώρων

  • Λειτουργικής ετοιμότητας


Τα θεματικά πάρκα αποτελούν μια πολύ διαδεδομένη μορφή ψυχαγωγίας σε ολόκληρο τον κόσμο. Είναι επικεντρωμένα γύρω από ένα ή περισσότερα κεντρικά θέματα και αποτελούν σημαντικό πόλο έλξης τουριστών για την περιοχή στην οποία είναι εγκατεστημένα αλλά και, εν γένει, τη χώρα όπου φιλοξενούνται. Λόγω της δημοφιλίας τους, ευνοούν την ανάπτυξη, στην ευρύτερη περιοχή, σειράς από διάφορες άλλες επιχειρήσεις, όπως ξενοδοχειακές μονάδες, επιχειρήσεις μαζικής εστίασης και δίκτυα μεταφορών. Αξιοσημείωτο είναι ότι, από τις ιδιαίτερα αναπτυσσόμενες κατηγορίες ψυχαγωγικών πάρκων είναι τα οικογενειακά, με υποδομές για μίνι γκολφ, καρτ και θαλάσσια σπορ. Τα θεματικά πάρκα αναμένεται να αποτελέσουν πόλο έλξης σημαντικού επενδυτικού ενδιαφέροντος, να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και να συμβάλλουν στην ανάπτυξη λιγότερο αναπτυγμένων, μέχρι σήμερα, περιοχών.

Από τα γνωστότερα θεματικά πάρκα του εξωτερικού είναι των αμερικανικών στούντιο της Disney, της Universal και της Warner Bros, το Bobbejaanland και το Walibi στο Βέλγιο, το Madurodam στην Ολλανδία, το Europa-Park στη Γερμανία, το ψυχαγωγικό πάρκο του Asterix και το Futuroscope στη Γαλλία και το πάρκο του Γκιούλιβερ στην Αγγλία. Σε όλον τον κόσμο υπάρχουν περισσότερα από εκατόν πενήντα θεματικά και ψυχαγωγικά πάρκα.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

Ετικέτες
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024
11/04/2024