Ροή Ειδήσεων:

Smaller text size Larger text size

Κόλπος Λαγανά: Εφικτή η αρμονική συνύπαρξη της θαλάσσιας χελώνας με τους τουρίστες

Βίκυ Καραντζαβέλου - 14 Αύγουστος 2008, 00:00

Όπως όλοι ξέρουμε η θαλάσσια χελώνα Caretta caretta έχει διαλέξει τον κόλπο του Λαγανά στη Ζάκυνθο για να γεννά τα αυγά της και να αναπαράγεται. Στις αρχές της<...>

Aνοιξης, κάθε χρόνο, οι Caretta caretta πηγαίνουν στη Ζάκυνθο για να ζευγαρώσουν και να αποθέσουν τα αυγά τους στις παραλίες του κόλπου. Ζευγαρώνουν κατά την αρχή της άνοιξης ενώ αρχίζουν να γεννούν τα αυγά τους από τα τέλη Μαΐου μέχρι και τα τέλη Αυγούστου.

Η περίοδος λοιπόν που επωάζουν τα αυγά συμπίπτει με την τουριστική περίοδο που είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένη στον υπέροχο αυτό κόλπο, αλλά βέβαια και σε όλο το νησί της Ζακύνθου. Μπορεί λοιπόν αυτή η συμβίωση των χιλιάδων τουριστών και των χιλιάδων μικρών χελωνών να είναι αρμονική; Η απάντηση ήρθε από το στόμα του υπευθύνου του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου όπου μας διαβεβαίωσε ότι εφόσον οι άνθρωποι σέβονται ορισμένους κανόνες, ο κόλπος του Λαγανά μπορεί να είναι παράδεισος και για τους τουρίστες αλλά και για τις χελώνες.

Οι θηλυκές χελώνες μετά το ζευγάρωμα γεννούν εκατοντάδες αυγά, και τα αποθέτουν σε φωλιές που φτιάχνουν στην άμμο σε βάθος περίπου 60 πόντων. Το μέγεθος τους είναι όσο ένα μπαλάκι του “ping pong”. Το κέλυφος τους είναι μαλακό για να μην σπάει και καλυμμένο από ένα υγρό το οποίο δρα ως αντισηπτικό και τα προστατεύει από τις μολύνσεις. Όταν αφήσει τα αυγά της σκεπάζει τον αυγοθάλαμο με τα πίσω πτερύγια και στη συνέχεια καμουφλάρει όλη την περιοχή της φωλιάς πετώντας στεγνή άμμο με τα μπροστινά της πτερύγια και μετά επιστρέφει στη θάλασσα. Αυτή η διαδικασία επαναλαμβάνεται 3 με 4 φορές την περίοδο αναπαραγωγής. Είναι πολύ πιθανόν το πρωί πάνω στις παραλίες ωοτοκίας να δει κανείς τα ίχνη τους.

Με στόχο την προστασία αυτών των φωλιών ειδικές ομάδες ανθρώπων από το Κέντρο επιθεωρούν τις παραλίες, καλύπτουν τα ίχνη, και τοποθετούν προστατευτικούς κλωβούς όπου απαιτείται. Στα μέρη όπου υπάρχουν φωλιές δεν πρέπει να συγκεντρώνεται μεγάλος αριθμός τουριστών γιατί από το βάρος του σώματος η άμμος που υποχωρεί απελευθερώνει το οξυγόνο που υπάρχει από κάτω και το στερεί από την φωλιά. Το γένος των νεογνών καθορίζεται από τη θερμοκρασία. Η καθοριστική θερμοκρασία είναι εκείνη των περίπου 27 βαθμών. Όταν υπάρξει μεγάλη απόκλιση τότε το γένος των νεογνών αλλάζει. Έτσι και η παραμικρή σκιά που θα δημιουργηθεί από την ομπρέλα ενός τουρίστα μπορεί να αλλάξει το γένος μιας ολόκληρης φωλιάς! Η απλή και προσεκτική παρουσία στην παραλία δεν επηρεάζει τις φωλιές. Για αυτούς τους λόγους στην παραλία του Γέρακα που βρίσκεται στο δυτικό άκρο του κόλπου δεν επιτρέπεται η ταυτόχρονη παρουσία περισσοτέρων των 300 τουριστών.

Τα νεογνά βγαίνουν από τη φωλιά το βράδυ και κατευθύνονται προς τη θάλασσα. Τα χελωνάκια είναι φωτοτακτικά ζώα αυτό σημαίνει ότι όταν βγουν από τη φωλιά τους θα κατευθυνθούν προς το πιο φωτεινό σημείο. Σε μια φυσική παραλία το σημείο αυτό είναι η θάλασσα που πάνω της ανακλάται το στερέωμα. Ο τεχνητός φωτισμός όμως πίσω από τις παραλίες ωοτοκίας τα αποπροσανατολίζει με αποτέλεσμα να οδηγούνται προς τη στεριά.

Αν κάποιο χελωνάκι έχει ξεχαστεί και το βρει το ξημέρωμα και το δούμε τι πρέπει να κάνουμε; Πολύ απλά να το αφήσουμε να βρει το δρόμο του μόνο του γιατί αν το σηκώσουμε και το οδηγήσουμε προς τη θάλασσα στην ουσία το έχουμε σκοτώσει έστω και άθελα μας. Τα χελωνάκια πρέπει να διανύσουν αυτή την απόσταση για να γυμνάσουν τους μυς τους ώστε να καταφέρουν να ανταπεξέλθουν στο κολύμπι που θα ακολουθήσει, διότι κολυμπούν επί μέρες ασταμάτητα. Παράλληλα, καταγράφουν το στίγμα της γεωγραφικής θέσης που βρίσκονται με βάση το μαγνητισμό της γης. Έτσι μπορούν όταν έρθει η ώρα τους να γεννήσουν και αυτά μετά από 25-30 χρόνια να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Σε αντίθετη περίπτωση είναι χωρίς πατρίδα και δεν ξέρουν που πρέπει να πάνε.

Η σωστή ενημέρωση των τουριστών μπορεί να βοηθήσει στην αρμονική συνύπαρξη των τουριστών με τις θαλάσσιες χελώνες.

|
Share |
Σχολίασε κι εσύ...
* Τα πεδία με "*" είναι υποχρεωτικά.
* Δεν επιτρέπεται κώδικας HTML.
* Το Email και το Τηλέφωνό σας δεν θα εμφανίζονται.
Ads by TDN

Μικρά & Ενδιαφέροντα

Παρουσιάσεις Εταιριών

Παρουσιάσεις Προϊόντων

Οι αναγνώστες μας στο Facebook

Αγγελίες

Μια Φωτογραφία μιλάει

Συνέδρια - Ημερίδες - Εκθέσεις

Φωτορεπορτάζ

Οι αναζητήσεις του Μορφέα

Ημερολόγιο Τουριστικών Εκθέσεων

↑ top