Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΚαμία απόφαση από το ΥΠΕΧΩΔΕ για αναθεώρηση του Π.Δ. της Πλάκας
Υπουργείο Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων

Καμία απόφαση από το ΥΠΕΧΩΔΕ για αναθεώρηση του Π.Δ. της Πλάκας

Διαψεύδοντας δημοσιεύματα περί αναθεώρησης του Προεδρικού Διατάγματος «καθορισμού ειδικών χρήσεων γης στην περιοχή της Πλάκας», η ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ επισημαίνει πως δεν έχει λάβει καμία σχετική απόφαση και “πολύ περισσότεροδεν […]

Διαψεύδοντας δημοσιεύματα περί αναθεώρησης του Προεδρικού Διατάγματος «καθορισμού ειδικών χρήσεων γης στην περιοχή της Πλάκας», η ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ επισημαίνει πως δεν έχει λάβει καμία σχετική απόφαση και “πολύ περισσότερο<...>δεν προτίθεται `να παραδώσει τη συνοικία στο εμπόριο, αλλά κυρίως στο παρεμπόριο της `διασκέδασης`, όπως αναφέρεται σε ένα σχόλιο `ασχημιών`”.

Επίσης, με σχετική του ανακοίνωση, το ΥΠΕΧΩΔΕ ξεκαθάρισε τα ακόλουθα:

  • Σχετική πρωτοβουλία για την υπηρεσιακή διερεύνηση του θέματος ανέλαβε η Διεύθυνση Πολεοδομικού Σχεδιασμού του Υπουργείου με σκοπό να μελετήσει ορισμένες δυσλειτουργίες που είχαν παρατηρηθεί στην εφαρμογή του διατάγματος, θέματα που χρήζουν επικαιροποίησης και αριθμό προτάσεων που είχαν κατατεθεί. Για τον σκοπό αυτό η υπηρεσία συγκρότησε ομάδα εργασίας από Αρχιτέκτονες Μηχανικούς του Τμήματος Παραδοσιακών Οικισμών και του Γραφείου Ιστορικού Κέντρου Αθήνας.
  • Μετά την ολοκλήρωση του έργου της ομάδας εργασίας, η Διεύθυνση Πολεοδομικού Σχεδιασμού του Υπουργείου προώθησε την σχετική πρόταση στο Υπουργείο Πολιτισμού προκειμένου να έχει και την γνωμοδότησή του, πριν οριστικοποιήσει την εισήγησή της προς την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ. Το ίδιο θα έκανε και προς τον Δήμο Αθηναίων.
  • Λόγω της σπουδαιότητας του θέματος και για να μην αναπτύσσεται μία ανούσια και παραπλανητική παραφιλολογία σχετικά με το θέμα και τις προθέσεις της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΧΩΔΕ, ο Υπουργός κ. Γιώργος Σουφλιάς έδωσε εντολή να σταματήσει οποιαδήποτε διαδικασία και θα εξετάσει ο ίδιος την πρόταση της υπηρεσίας.
  • Ωστόσο αξίζει να παρατηρήσει κανένας με πόση ευκολία ορισμένοι δημοσιογράφοι και μάλιστα έμπειροι, καταφεύγουν σε αστήρικτη κριτική και εμπαθείς χαρακτηρισμούς χωρίς να έχουν σαφή πληροφόρηση, χωρίς να έχουν ληφθεί αποφάσεις στηριζόμενοι σε υποθέσεις. Όμως φαίνεται ότι για ορισμένους αποτελεί ικανοποιητικό πρόσχημα για να επιτίθενται η εισήγηση μιας υπηρεσίας που δεν γνωρίζουν, δεν έχει καν φτάσει στον Υπουργό και πολύ περισσότερο δεν αποτελεί απόφαση. Οι υπηρεσίες έχουν υποχρέωση να κάνουν εισηγήσεις, αλλά αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι γίνονται όλες αποδεκτές από την πολιτική ηγεσία.
  • Για να αποφεύγεται πάντως η σπέκουλα επί ανύπαρκτων θεμάτων, ξεκαθαρίζουμε ότι η προσωπική άποψη του Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ κ. Σουφλιά για την Πλάκα συνοψίζεται στις εξής 5 βασικές αρχές:
    1. Σε όλη την περιοχή της Πλάκας η κατοικία πρέπει να τίθεται σε απόλυτη προτεραιότητα και να προστατεύεται.
    2. Όποιες χρήσεις απαγορεύονται σήμερα στην Πλάκα (πχ μπαρ, ντισκοτέκ και άλλα κέντρα διασκέδασης, όπως επίσης και λειτουργία καταστημάτων στις ταράτσες) θα συνεχίσουν να απαγορεύονται πλήρως.
    3. Όσες περιοχές της Πλάκας χαρακτηρίζονται σήμερα καθαρά περιοχές κατοικίας, θα παραμείνουν έτσι.
    4. Η φυσιογνωμία και ο χαρακτήρας της Πλάκας όχι μόνο δεν?αμφισβητούνται από το ΥΠΕΧΩΔΕ, αλλά θα προστατευτούν απολύτως.
    5. Εάν γίνουν σε συγκεκριμένα σημεία της Πλάκας επιμέρους διορθωτικές αλλαγές, αυτές θα γίνουν μετά από δημόσια διαβούλευση και εκτενή διάλογο.


Ιστοσελίδα | + Άρθρα
Ετικέτες
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024